Piroške ; punjeno testo polukružnog oblika koje se prži ili peče. To je uglavnom tradicionalno jelo u Rusiji i Poljskoj. Ove "svetinikolske piroške" nazvala sam po gradu Sv. Nikole u Makedoniji jer sam recept dobila od moje drage prijateljice Vesele ! Kada sam prvi put probala ,odmah mi se svidelo. Nadam se da će se i vama svideti, jer ovo testo je zaista odlično a i univerzalno ; slane i slatke piroške !
POTREBNO JE :
- 450 g kisele pavlake ( ja sam koristila zamensku pavlaku sa biljnom masti 12% )
- 3 jajeta
- brašna koliko je potrebno za glatko testo
- 1 prašak za pecivo
- malo svežeg kvasca (10 g) ili suvog kvasca
- soli 2 kašikice
- 300-400 gr mlevenog mesa
- glavica luka
- mešavina začina, biber
- dosta ulja za prženje
- Ako volite špinat -spanać, možete i ovako puniti piroške : ispržiti kratko beli luk na malo ulja ,dodati kašiku brašna i obareni špinat. Sipati mleka , osoliti i skuvati gusto. Posebno skuvati 2 jajeta da budu tvrdo kuvana, usitniti i pomešati sa špinatom. Po želji može se dodati i svežeg sira.
- umutiti jaja, dodati kiselu pavlaku, posoliti
- kvasac preliti s pola dcl tople vode, sačekati 5 min i dodati jajima
- brašna postepeno dosipati i mesiti, dodati prašak za pecivo
- količina brašna nije određena, testo treba da je mekše a ipak da se jako ne lepi. Nije dobro da bude tvrdo testo. Sipati malo ulja na ruke i premesiti da ostane glatko.
- ostaviti testo da odmara 30-40 min
- za to vreme na luku ispržiti meso da omekani-dodavati vodu ali na kraju pustiti da voda ispari
- testa ima dovoljno , može se podeliti na dva dela , lakše se radi
- praviti male loptice, rukama ih razvlačiti u krug i stavljati kašiku mesa ili špinata (slika )
- preklopiti testo i krajeve pritisnuti
- dosta ulja zagrejati i pržiti polagano piroške da porumene (dosipavati stalno ulja, ne sme biti malo )
- vruće piroške se mogu stavljati u prženi susam i na papir da upije masnoću
Od ovako umešanog testa i krofne i uštipci su izvrsni !
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !