POTREBNO JE :
- 300 g raženog brašna
- 150 g belog brašna
- 30 g svežeg kvasca
- 60 ml tekućine iz tegle kiselih krastavaca
- 60 ml ulja
- 1 mala kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1, 5 dcl tople vode
- 1 dcl mineralne vode
- 1 kašičica kima
- semenke suncokreta
PRIPREMA :
- u malo tople vode staviti kvasac, šećer i malo brašna
- nadošli kvasac pomešati s obe vrste brašna, mešavinom ulja i tekućine iz kiselih krastavaca (može i iz turšije ), dodati sol, vodu i kim- zamesiti testo
- testo je potrebno dugo mesiti, ( 10 min ) , ostaviti na toplo mesto , prekriti ili poklopiti da raste 1 h
- udvostručeno testo još jednom premesiti i ponovo ostaviti da raste 1 h
- pećnicu zagrejati na 250 C stepeni,
- kalup namazati s malo ulja i staviti testo, nožem napraviti rezove i posipati pržene semenke suncokreta
- nakon 10 min pečenja , smanjiti temperaturu na 200 C stepeni i nastaviti peći još 30-40 min
- ako je potrebno još malo smanjiti temperaturu ali ne mnogo
- pečeni hleb poprskati s malo vode, izvaditi iz kalupa , uviti u platnenu krpu i ostaviti da odstoji pola sata i tek tada rezati
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !