22. ruj 2025.

Torta s višnjama i zutom kremom

 

 



  • Potrebno je/ piškota

  • 6 jaja
  • 6 kašika šecera /120 g
  • 1 prasak za pecivo
  • 3 kasike hladne vode
  • 7 kašika brasna /glatko
  • 2 kašike kakao praha
  • 4 dcl soka od visanja, 1 kasika ruma

         Žuta krema

  • 3 žumanca
  • 120 g šećera
  • 1 puding od vanilije
  • 4 dcl  mleka
  • vanilin šećer
  • 2 kašike brašna
  • 100 g puta
  • 1 kašika ruma
  • Bela krema - 1/2 l šlag pene /vrhnja za šlag
  • 350 - 450 očišćenih višanja
     Pripremanje

Jaja i šećer penasto umutiti, dodati vodu, prosijano brašno, kakao, prasak za pecivo i sve lagano izmešati.

Piškotu peći u kalupu promera 26 cm, obloženom papirom za pečenje, približno 25-30 min na temperaturi 180 *C

Ohlađenu piškotu prerezati i svaku polovinu preliti sokom i rumom.

Krema:

Odvojiti 3 žumanca od belanjaka, dodati šećer, vanilu i penasto umutiti a zatim dodati brašno,puding i 1 dcl mleka. Ostatak mleka staviti da uzavri i uzavrelo mleko sipati u umućena žumanca, vratiti sve u šerpu i kuvati nekoliko minuta da se zgusne a zatim još malo mutiti mikserom i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu kremu dodat 100 g putra sobne temperature i umutiti. 

Šlag penu umutiti.

Na donju koru naneti polovinu žute kreme, poredati polovinu višanja  a preko višanja trećinu šlag pene.

Staviti drugu koru i ponoviti postupak, ostatak šlag pene naneti na tortu sa strane. Ukrasiti po želji !


Napomena: donju koru natopite sokom odmah posle rezanja a gornju malo kasnije kako bi se mogla lakse preneti. Torta je ukusnija kada je ohlađena !🍰



Torta s višnjama


 





Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što ste posetili ovaj blog !