- Potrebno je/ piškota
- 6 jaja
- 6 kašika šecera /120 g
- 1 prasak za pecivo
- 3 kasike hladne vode
- 7 kašika brasna /glatko
- 2 kašike kakao praha
- 4 dcl soka od visanja, 1 kasika ruma
Žuta krema
- 3 žumanca
- 120 g šećera
- 1 puding od vanilije
- 4 dcl mleka
- vanilin šećer
- 2 kašike brašna
- 100 g puta
- 1 kašika ruma
- Bela krema - 1/2 l šlag pene /vrhnja za šlag
- 350 - 450 očišćenih višanja
Jaja i šećer penasto umutiti, dodati vodu, prosijano brašno, kakao, prasak za pecivo i sve lagano izmešati.
Piškotu peći u kalupu promera 26 cm, obloženom papirom za pečenje, približno 25-30 min na temperaturi 180 *C
Ohlađenu piškotu prerezati i svaku polovinu preliti sokom i rumom.
Krema:
Odvojiti 3 žumanca od belanjaka, dodati šećer, vanilu i penasto umutiti a zatim dodati brašno,puding i 1 dcl mleka. Ostatak mleka staviti da uzavri i uzavrelo mleko sipati u umućena žumanca, vratiti sve u šerpu i kuvati nekoliko minuta da se zgusne a zatim još malo mutiti mikserom i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu kremu dodat 100 g putra sobne temperature i umutiti.
Šlag penu umutiti.
Na donju koru naneti polovinu žute kreme, poredati polovinu višanja a preko višanja trećinu šlag pene.
Staviti drugu koru i ponoviti postupak, ostatak šlag pene naneti na tortu sa strane. Ukrasiti po želji !
Napomena: donju koru natopite sokom odmah posle rezanja a gornju malo kasnije kako bi se mogla lakse preneti. Torta je ukusnija kada je ohlađena !🍰
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !