12. stu 2024.

Minjon torta

malakuvarica-zlatne ruke
Minjon torta


Recept za ovu tortu star je gotovo 50 g. 


Potrebni sastojci:

  • 12 jaja ( klasa L )
  • 500 g šećera
  • 3 supene kašike brašna
  • 150 g mlevenih oraha
  • 150 g mlevenih przenih lešnika (oljustene lesnike kratko ispržiti u tiganju a zatim samleti )
  • 150 g mlevenih oljustenih badema (bademe kuvati u vodi nekoliko minuta, oljustiti opnu, dobro prosusiti i samleti )
  • 250 g putra ili margarina
  •  50-100 g čololade
  • vanil šećer, 2 kašike mleka
Priprema :
  • Ispeći 3 kore ;
  • 4 belanca umutiti da budu čvrsta. U tako umućena belanca , kašikom postepeno dodavati 100 g šećera i nastaviti mutiti. U umućen sneg od belanaca dodati 150 g mlevenih oraha pomešanih s jednom kašikom brašna. Okrugli kalup promera 26 cm obložiti pek papirom, nasipati smesu i peći u prethodno zagrejanoj pećnici 180 *C 20 min  ali to sve zavisi od pecnice, važno je da se kora ne presuši jer će biti tvrda
  • Na isti način ispeći i preostale 2 kore od lečnika i badema
          KREMA:
  • 12 žumanaca s 2 kašike mleka i 200 g šećera, vanil šećer lupati na pari. 
  • U veći lonac s vodom koja koja blago ključa na štednjaku staviti posudu s žumancima i mikserom mešati oko 30 min a možda i duže, sve dok se krema dobro ne umuti (gustina kao puding) U ohlađenu kremu dodati prethodno umućen putar ili margarin
  • Filovati kore;
  •  donja kora od oraha, krema, 
  • kora od badema, krema, 
  • kora od lešnika
  • glazura od čokolade (čokoladu otopiti i preliti tortu)

 




Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što ste posetili ovaj blog !