Ovo je recept moje majke. Nekada se nije tako često mesilo s margarinom, koristila se svinjska mast .Danas se ponovo upotreba svinjske masti vraća " na velika vrata " Zanemarili smo je jer su nam govorili da je nezdrava ali danas brojni nutricionisti govore o njenim prednostima . Recepti naših baka postali su veoma cenjeni i popularni. Za sve Vas koji još uvek koristite svinjsku mast, volite jednostavne i brze recepte; mislim da će Vam se ovi slani štapići svideti.
POTREBNO JE :
- 500 g brašna (glatkog )
- 2 kašike svinjske masti
- 20 g svežeg kvasca ili kesica suvog kvasca
- 2 jajeta
- 2 kašike soli
- 2 dcl kiselog mleka, pavlke, -bilo bi idealno koristiti domaći sveži "kajmak"
- malo mleka , samo za kvasac
- za posipanje krupna sol., susam, mak
- Osnovna mera je : 1 kašika svinjske masti, 250 g brašna, 1 kašičica soli , ostali sastjci se dodaju po potrebi. Ovo testo ponekada mesim i kada pravim pizzu ! Može se već posle 15 min peći .
- Testo se lepo zamesi da bude glatko, presavije se nekoliko puta , prekrije se i ostavi da odmara 30 min
- razvaljati testo na 0,5 cm i oštrim nožem rezati štapiće ; svaki štapić s prstima pritisnuti po dužim stranama, da budu malo višlji
- premazati žumancetom, ja dodam i malo belanceta
- posipati krupnom soli, susamom, makom, ribanim sirom......
- peći 15-20 min na temeraturi od 200 C stepeni
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !