23. ožu 2013.

RAŽENI HLEB S KIMOM


   
POTREBNO JE :
  • 300 g  raženog brašna 
  • 150 g belog brašna
  • 30 g svežeg kvasca
  • 60 ml tekućine iz tegle kiselih krastavaca
  • 60 ml ulja
  • 1 mala kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1, 5 dcl  tople vode
  • 1 dcl  mineralne vode
  • 1 kašičica kima
  • semenke suncokreta


PRIPREMA :
  • u malo tople vode staviti kvasac, šećer i malo brašna
  • nadošli kvasac pomešati s obe vrste brašna, mešavinom ulja i tekućine iz kiselih krastavaca (može i iz turšije ), dodati sol, vodu i kim- zamesiti testo
  • testo je potrebno dugo mesiti, ( 10 min ) , ostaviti na toplo  mesto , prekriti ili poklopiti da raste 1 h
  • udvostručeno testo još jednom premesiti i ponovo  ostaviti da raste 1 h
  • pećnicu zagrejati na  250 C stepeni, 
  • kalup namazati s malo ulja i staviti testo, nožem napraviti rezove i posipati pržene semenke suncokreta
  • nakon 10 min pečenja , smanjiti temperaturu na 200 C stepeni i nastaviti peći još 30-40 min
  • ako je potrebno još  malo smanjiti temperaturu ali ne mnogo
  • pečeni hleb poprskati s malo vode,  izvaditi iz kalupa ,  uviti u platnenu krpu i ostaviti da odstoji  pola sata i tek tada rezati
                                                                         Prijatno !



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...