31. sij 2013.

Koljivo

TORTE-KOLAČI-DESERTI

Koljivo se sprema kao žrtva zahvalnosti Bogu za date zemaljske plodove i u spomen svetitelja koga slavimo kao i na uspomenu na one naše pretke koji su u veri živeli .
Slavski obredi i običaji vrše se za žive-za njihovo zdravlje napredak i blagostanje ali sasvim je prirodno da se Hrišćanin seti svojih umrlih predaka i srodnika i da se pomoli Bogu za njih prilikom proslave svetitelja-njihovog zajedničkog zaštitnika koga su i oni slavili.

Treba naročito naglasiti-koljivo se o slavi ne sprema za pokoj duše onog svetitelja koji se slavi kao što neki pogrešno misle. Niko nikada u crkvi nije služio parastos nekom svetitelju i spremao mu koljivo te tako isto i za slavu ne bi trebalo da bude.Jer svi svetitelji su živi u Gospodu i nalaze se pred Njim kao naši zastupnici i molitvenici,  žito se sprema isključivo u njihovu čast.
Kojiva spremjena za slavu Sv.Save 2013.g

Koljivo se može pripremiti na više načina ; ovako ja pripremam i radim:
     
Potrebno je : 1 kg pšenice (žita)-bele ili domaće koja je sitnija i tamnija (obe su dobre)
                     1 kg kristal šećera
                      3 kašike meda
                     1 kg orasa
                     7 kesica vanil šećera, malo muškatnog orašćića, koricu i skok od 1 pomorandze
                     100 gr čokolade za kuvanje, 100gr suvog groždza
                     Za dekoraciju : orasi, bademi, čokoladni i žele bomboni, čokoladne mrvice i ostali ukrasi za      dekoraciju. 

Način rada : Pšenicu očistim, operem nekoliko puta ,dok ne bude potpuno čista.Najbolje je naveče ostaviti da se kvasi u vodi (pre se skuva ).Žito se kuva u velikom loncu s dosta vode jer prilikom kuvanja ono nabubri .Treba ga kuvati na laganoj vatri nekoliko sati (zavisi od vrste pšenice).Kada  je kuvano odmah ga procedim, stavim na čisti stoljnjak da se dobro ocedi i prohladi. Oceđenu pšenicu-žito sameljem na mašini za meso (najsitnija  rešetka).U većoj posudi izmešam sve sastojke s pšenicom,( treba dobro umesti da se sve ujednači).Ovako spremljeno žito stavim u odgovarajuću posudu ili tacnu i ukrasim.Obavezno na sredinu stavim ukras u obliku krsta !

Spremanje koljiva se razlikuje po načinju kuvanja pšenice( pšenica se uveče kuva oko 1 1/5 h a zatim se dobro zatvori i prekrije , "ušuška "pernatim jastucima. Takva pšenica sutradan je upila svu vodu i omekšala pa se odmah sprema.)
Razlikuje se i po sastojcima koji se najčešće dodaju;   aroma ruma, cimeta, ml..klinčića, mlevenih lešnika-izuzetno fino, prženih badema, suvog voća!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...