Posni dvobojni kuglof s kvascem |
- 150 g glatkog brašna + 100 g oštrog brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 70 ml ulja
- 80 g šećera ( 4 kašike)
- pola male kašičice soli
- 1 velika kašika kakao praha
- vanil šećer
- kora i sok naranče
- 2 dl mlake vode
- kalup za kuglof (18-20 cm gornji promer)
Posni dvoboji kuglof |
- Kvasac, malu kašičicu šećera i malo brašna preliti s 1 dl tople vode , ostaviti da kvasac zapeni
- prosejati i pomešati brašno, šećer, ulje, naribanu koru jedne naranče, vanilu, so
- dodati nadošli kvasac i još 1 dl tople vode
- umesiti testo,( bit će malo lepljivo) a zatim podeliti na dva dela
- u jedan deo prosejati punu kašiku kakao praha
- posebno još malo mesiti svaki deo i dodati brašna koliko je potrebno da bude glatko
- prekriti salvetom i ostaviti 10 minuta na toplom mestu
- kalup dobro namazati margarinom, posipati brašnom
- od testa praviti male kuglice i ređati naizmence tamnu i svetlu
- to ponoviti u još jednom redu tako da iznad svetle dođe tamna kuglica testa
- kalup sa testom prekriti pamučnom salvetom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči,
- oko 1 h
- rernu zagrejati na 200 °C stepeni, rešetku namestiti na niži nivo
- peći kuglof ; posle 10 min smanjiti temperaturu na 180 °C stepeni i još nastaviti peći 15-20 min
- izvaditi iz rerne, ostaviti par minuta a zatim izručiti na podlogu
- topao kuglof četkom premazati sokom od naranče ( oceđeni sok jedne naranče i 1 kašičica šećera u prahu)
- ponovo kuglof prekriti salvetom i ostaviti najmanje pola sata pre rezanja i posluživanja
- posipati šećerom u prahu zamirisanim vanilom
Posni kuglof s kvascem |
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !