8. stu 2013.

Blankin kolač


Potrebno je :
  • 3 jaja
  • 3 čaše (200 ml) šećera
  • 3 čaše (200 ml ) brašna
  • 1 čaša (200 ml ) ulja
  • 1 čaša (200 ml ) mlake vode
  • 12 g praška za pecivo ( 1 kesica )
  • 12 g vanil šećera
  • 2 pune, velike kašike kakao praha
  • 50 g čokolade za kuvanje
  •  nekoliko kašika pekmeza  
Priprema :
  • jaja penasto umutiti sa šećerom, dodati ulje i vodu
  •   brašno i prašak za pecivo polagano umešati 
  • smesu podeliti na dva dela;  u jedan dodati vanil šećer a u drugi kakao prah
  • u kalup ( silikonski 30x12 cm ) na sredinu sipati kašiku žute smese, na žutu smesu kašiku smese s kakaom i tako naizmenično - nije potrebno ravnati, smesa se sama razleva
  • peći 30-40 min u rerni na 180 ¨C
  • ohlađeni kolač premazati pekmezom i preliti otopljenom čokoladom







5. stu 2013.

Rolat s čokladnim bananicama i žele bombonima






Potrebno je :

  • 1 oblatna srednje veličine
  • 4-6 većih čokoladnih bananica 
  • 100 g mlevenog petit keksa ili plazme
  • 100 g mlevenih orasa
  • 50-100 g seckanih žele bombona
  • 50 g grožđica
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 1 jaje (samo žumanjak)
  • 1 dl mleka
  • 100 g šećera
  • 100 g margarina

Pripremanje :
  • 2 čiste kuhinjske krpe pokvasiti u vodi ,  dobro ocediti  i između njih staviti oblatnu, ostaviti da odstoji desetak minuta a zatim pažljivo uviti rolat zajedno s krpom
  • pripremiti fil : mleko, šećer i margarin otopiti na vatri ;  dodati omekšanu čokoladu i jaje
  • a zatim mleveni keks, orase, grožđice, žele bombone
  • kada se fil malo prohladi odmotati oblatnu, i namazati 
  •  na početku uz rub poredati čokoladne bananice i pažljivo uviti rolat (bananicama odseći krajeve kako bi bile ravne )
  •  uvijeni rolat ostaviti da se dobro ohladi a zatim rezati




Kolači


Štuka sa slaninom i povrćem


Potrebni sastojci :

  • 1,5 kg očišćene štuke  riba  
  • 500-700 g povrća - ( peršun, paškanat, celer, krompir )
  • 100 slanine
  • beli luk
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 limun
  • 1 dl belog vina
  • mešavina začina
  • biber
  • seckani list peršua
  •  1 dl pavlake za kuvanje ili kisele pavlake
  • malo ulja
Pripremanje :
  • ribu očistiti - ( Za čišćenje ribe  treba oštar nož i malo spretnosti. Kako riba može biti skliska najpre ju treba oprati i dobro osušiti . Odrezati peraje i potom nožem očistitI  ljuske. Krećite se brzim potezima od repa do glave. Razrezati  ribu duž trbuha i napraviti rez ispod glave u obliku slova "V" te izvadite utrobu i škrge. Ribu isprati vodom. )
  • povrće oljuštiti, oprati i iseći na krupnije kockice
  • ribu dobro začiniti ,  posoliti, pobiberiti i preliti s malo soka od limuna
  • zaseći ribu s obe strane i u rezove staviti tanke komade izrezane slanine i malo belog luka
  • ispod kože kroz leđa ribe provući tanko izrezanu slaninu (napraviti rez nožem ispod glave i na kraju na leđima kod repa a zatim posebnom iglom provlačiti slaninu ili jednostavno uskom drškom varjače polako gurati slaninu ispod kože)
  • u odgovarajuću posudu u sredinu staviti ribu (glavu ostaviti za paprikaš ) a oko ribe začinjeno povrće i izrezan luk i tanke komade limuna, seckani peršun
  • preliti s malo ulja , vinom i vodom a zatim prekriti alu-folijom
  • peći na 190 ¨C stepeni oko 90 min. - proveravati da li ima dovoljno tekućine
  •  kada je riba i povrće pečeno izvaditi iz rerne i odvojiti malo tekućine iz povrća u koju treba dodati pavlaku i time preliti ribu
  • vratiti u rernu da se sve zajedno još malo zapeče i sjedini
Štuka kao i sve ribe ima dosta kosti ali ako je veća kosti su krupnije i manje ih je. Meso štuke je belo i suvo ima i poseban miris i zato je dobro da se priprema na ovakav način u kombinaciji s povrćem i slaninom. Naravno ima i drugih načina i recepata koji su isto tako izvrsni.







  1. Štuka je riba iz porodice Esocidae. Ima vretenasto tijelo i veliki je grabežljivac. To njeno vretenasto telo završava karakterističnom glavom, širokom i spljoštenom, u obliku pačjeg kljuna. Wikipedia


4. stu 2013.

Bela salata


Lagana, osvežavajuća salata !

Potrebni sastojci :
  • 700 g bele zeleni ; paškanat, peršun, celer- podjednake količine 
  • 2 veća praziluka
  • 500 g svežeg kravljeg sira
  • 200 g majoneze
  • 200 g kisele pavlake
  • sol
Pripremanje :
  • povrće oljuštiti, oprati i naseckati na male kockice a zatim kuvati u vodi da omekša
  • od praziluka koristiti  beli deo ; iseći na sitno i kratko prokuvati s ostalim povrćem (dodati pred kraj )
  • kuvano povrće procediti i ostaviti da se hladi
  • u hladno povrće dodati sir, majonezu i pavlaku-voditi računa da ne bude previše retko
  • sol dodati po potrebi
  • salatu ostaviti na hlađenje 
  • odlično se slaže s raznim pečenjima od mesa , ribom ili kao samostalno jelo




23. lis 2013.

Hrskavi keksi s kokosom


Potrebno je :
  • 2 jaja
  • 160 g šećera
  • 130 g putera ( može i margarin )
  • 250 g glatkog brašna za kolače
  • 50 g grožđica
  • 100 g kokosa
  • 30 g vanil šećera
  • 1/2 najmanje kašičice sode bikarbone
  • 6 g praška za pecivo
  • 100 g kukuruznih pahuljica- cornflakes- rukom usitniti
Pripremanje :
  • odvojiti žumanca , dodati šećer i puter - penasto umutiti 
  • belanca posebno penasto umutiti i lagano umešati 
  • dodati kokos, grožđice, vanil šećer, brašno pomešano s sodom bikarbonom i praškom za pecivo
  • testo je lepljivo i najbolje kašikom vadti  male loptice i uvaljati  u  kukuruzne pahuljice ( cornflakes rukom usitniti )
  • poredati kekse na  papir za pečenje- ostaviti dovoljno razmaka između njih
  • peći na 170 ¨C stepeni 15 min ( topli zrak s ventilatorom) ili na 180 ¨C stepeni  sredina rerne 14-17 min






FRITULE S JABUKOM I JOGURTOM



Sanjine istarske fritule s jabukama i jogurtom.

Potrebno je :
  • 2 jaja
  • 1-2 kašike šećera
  • naribana korica jednog limuna
  • naribana jedna jabuka
  • 1 čaša (200 g) čvrstog jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo (12 g)
  • 50 g grožđica
  • malo cimeta
  • 1 kašičica ruma 
  • 300 g brašna (glatko)
  • 1 l ulja za prženje
  • kristal šećer za posipanje pomešan sa malo šećera u prahu
Pripremanje :


  • jaja i šećer penasto umutiti
  • dodati jogurt, naribanu jabuku, koricu limuna, grožđice ,cimet a na kraju lagano umešati brašno i prašak za pecivo
  • ulje zagrejati da bude vrelo ali ne prejako -to je veoma važno jer fritule nisu lepe ako se brzo ispeku
  • najbolje je peći u manjoj posudi s puno ulja (1 l) , fritule treba da plivivaju u ulju a peku se 7-8 min
  • s dve kašičice uzimati testo; -jednom kašičicom uzeti testo a sa drugom gurati u ulje
  • u toku pečenja važno je kašikom neprestano okretati fritule
  • pečene fritule odmah stavljati u šećer 
  • Najlepše su kada su meke izvana a spužvaste, šupljikave iznutra !






5. lis 2013.

Krem supe s brokulom i tikvicama


Potrebno je :
  1. Krem supa od brokule
  • 1 brokula (500 g)
  • 50 g maslaca
  • 1- 1,5 l vode
  • 2 kašike brašna
  • muškatni oraščić, biber, mešavina začina za supu
  • 1 jaje 
  • 2 dl pavlake za kuvanje
Pripremanje :
  • brokulu oprati, razdvojiti cvetove , debele delove odstraniti 
  • kuvati u vodi da omekša
  • kuvanu brokulu izvaditi iz vode i usitniti mikserom
  • na maslacu kratko upržiti brašno, dodati malo vode da ne ostane grudvica a zatim dodati brokulu i ostatak vode u kojoj se kuvala
  • začiniti i kuvati do željene gustine
  • na kraju umutiti žumance s pavlakom i dodati supi


  1. Krem supa od tikvice
  • 1 zelena tikvica
  • 1 veći krompir
  • 2 čena belog luka
  • 1 manji crveni luk
  • 1,3 l vode
  • 1 kašika brašna
  • malo maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 1 dl pavlake za kuvanje
  • malo svežeg vlasca, muškatni oraščić, biber, sol
Pripremanje:
  • tikvicu i krompir oljuštiti, oprati i iseći na sitnije komade
  • luk narezati i kratko propržiti na ulju
  • tikvicu i krompir dinstati s lukom a zatim dodati vodu i nastaviti kuvati da omekša
  • kuvano povrće procediti, usitniti u blenderu i vratiti u vodu
  • na malo maslaca upržiti brašno da ostane belo i dodati supu
  • začiniti muškatnim oraščićem, biberom, soli i još jenom prokuvati
  • umutiti žumance i pavlaku i na kraju dodati u supu 
  • vlasac sitno narezati i posipati





2. lis 2013.

Jednostavan kolač s jabukama


Potrebno je :
  • Biskvit :
  • 3  jaja
  • 1 šolja (2 dl ) šećera
  • 2 dl ulja
  • 3 dl mleka
  • 2 šolje (2 dl ) brašna
  • 12 g (1 kesica) praška za peciv
  • nadev :
  • 1-1,5 kg oljuštenih jabuka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 1,2 l vode
  • 180-200 g šećera
  • 0,5 l slatke pavlake
Pripremanje :
  • umutiti jaja i šećer, dodati mleko, ulje i na kraju lagano umešati brašno i prašak za pecivo
  • biskvit peći u zagrejanoj rerni na 180 C stepeni 20-30 min (veličina kalupa za kolač približno 22 x 36 cm )
  • jabuke izrezati na tanke listiće i kuvati oko 20 min u  vodi 
  • kuvane jabuke izvaditi u cedaljku, a  u ostatak vode zakuvati puding i šećer
  • biskvit premazati s malo toplog  pudinga, a zatim rasporediti jabuke
  • preko jabuka preliti ostatak toplog pudinga
  • ohlađeni kolač premazati umućenom pavlakom




1. lis 2013.

Kolač s kaki jabukom


Potrebno je:
  • 8-10 zrelih plodova kaki jabuke
  • 350 g petit keksa
  • 2 pudinga od vanilije
  • 100 g maslaca
  • 0.5 l vode (može se raditi i s mlekom)
  • 150 g šećera
  • malo mleka
  • 500 ml slatke pavlake za kolače
Pripremanje:
  • u okrugli kalup (promer 24 cm) ili odgovarajući četvrtasti poredati za podlogu petit keks namečen u malo mleka 
  • kaki jabuku oljuštiti ,  narezati  i  mikserom usitniti a zatim dodati malo vode i prokuvati
  • ostatak vode dodati voću i kada provri umešati  puding i šećer i kuvati 2-3 min
  • u topao pudin dodati maslac i ostatak petit keksa ( kekse rukom izlomiti na sitne komade)
  • sve polako izmešati i sipati u kalup preko podloge od keksa
  • preko ohlađenog kolača staviti  ulupanu pavlaku 
                                                                           Prijatno ! 

Kaki i limun-kolač




25. ruj 2013.

Kupus na Sanjin način



Potrebno je :

  • 1 kg svežeg zelenog kupusa
  • 300 g belog mesa (piletina, puretina)
  • 500 g celera
  • 500 g mrkve
  • 500 g luka
  • 500 g zelene i crvene sveže paprike
  • 500 g gljiva (šampinjoni ili mešavina više vrsta)
  • beli luk, curry, đumbir, biber, mešavina začina
  • maslinovo ulje
  • soja umak
Pripremanje:

  • belo meso izrezati na kockice  i marinirati  u malo sojinog umaka
  • na  maslinovom ulju kratko izdinsati luk izrezan na kockice,  dodati  belo meso i nastaviti dinstati desetak minuta 
  • dodati sitno isečen kupus, mrkvu,celer, papriku, beli luk i sve dinstati na laganoj temperaturi
  • povrće će polako puštati sokove;  potrebno je  neprestano mešati a vode veoma malo dodavati
  • kada  povrće i meso omekša dodati izrezane gljive , malo ribanog đumbira, biber, curry, začine
  • nastaviti kuvati još 20 min , i dalje stalno mešati jer se kuva u vrlo malo tekućine
  • po želji  dodati malo sojinog umaka
  • poslužiti uz kuvanu rižu


                                                                           Prijatno !


24. ruj 2013.

Goveđe šnicle u umaku od povrća i voća


Potrebno je :
  • 600 g šnicli od goveđe plećke
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 2-3 mrkve
  • koren celera
  • 500 g svežeg paradajza ili iz konzerve
  • 1 veća jabuka
  • 4-6 suvih šljiva
  • malo maslinovog ulja
  • 20 g maslaca
  • kocka za goveđu supu
  • brašno, sol, biber, mešavina začina od povrća
  • prilog: njoki od krompira - 600 g krompira, 300 g brašna, 2 jaja, 0,5 dl ulja, malo muškatnog orašćića, 40 g ribanog sira
Pripremanje :
  • šnicle posoliti, izlupati, staviti u brašno i kratko propržiti s obe strane  na vrelom ulju da dobiju zlatnu boju
  • poredati pržene šnicle u vatrostalnu posudu i dodati oguljenu, izrezanu na kockice;  jabuku, mrkvu, celer, oguljeni paradajz, luk, suve šljive i začine
  • kocku za supu otopiti u 3 dl vode i preliti meso
  • posudu poklopiti ili prekriti alu folijom i staviti u rernu da se peče oko 2 h na 190 ⁰C (zavisi koliko je stara govedina)- proveravati da li ima dovoljno tekućine
  • kada  meso omekša  izvaditi ga, a povrće i voće propasirati štapnim mikserom, dodati 2 kašike brašna i umak kratko prokuvati ( dodati ako je potrebno još začina )
  • poredati meso u vatrostalnu posudu , preliti umakom ,  narezati listiće maslaca i vratiti u rernu da se kuva još desetak minuta (ako je potrebno dodati malo vode ili supe)
  • njoki : krompir u ljusci oprati i staviti u slanu vodu kuvati
  • omekšani, vrući krompir oguliti i propasirati
  • dodati razmućena jaja, ulje, sol, muškatni oraščić i prosejano brašno
  • umesiti testo i podeliti na više manjih komada a svaki komad razviti kao valjak debljine 3 cm i rezati komadiće duge 2 cm
  • njoke kuvati u slanoj vodi 3-4 min a zatim ih izvaditi i staviti u hladnu vodu
  • ocediti i staviti na nauljeni ,  ugrejani lim i naribati sir
                                         
                                                                           Prijatno !




17. ruj 2013.

Slani štapići


Potrebno je :
  • 400 g brašna (meko i oštro )
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 150 g  krem sira 
  • 100 g tvrdog sira za ribati
  • 1 kašičica soli
  • 12 g praška za pecivo
  • susam za posipanje
  • 1 žumance za premazivanje
Pripremanje :
  • brašno, margarin , krem sir, naribani tvrdi sir , so i prašak za pecivo pomešati i rukom izraditi testo
  • kada se testo lepo umesilo, uviti ga u foliju i ostaviti  u frižider najmanje 30 min 
  • razviti testo 0,5 cm debljine , premazati razmućenim jajetom, posipati prženim susamom , molo naribati tvrdog sira i rezati štapiće
  • poredati na papir za pečenje i peći 10 min na 220 ¨C stepeni
                                                                    Prijatno !





15. ruj 2013.

Ajvar od pečenih paprika


Potrebno je  :
  • 10 kg mesnate crvene paprike
  • 2kg plavog patlidžana
  • 0,5 l ulja
  • 3 pune supene kašike soli
  • 3 kašike octa
  • 2-3 ljute paprike
  • 10 g konzervansa
Pripremanje :
  • papriku poredati na lim i peći u rerni na 200 ¨C stepeni 30 min (nije potrebno okretati , ravnomerno se ispeče ako je složena jedna pored druge )
  • pečenu papriku stavljati u posudu i prekriti kuhinjskom krpom , ostaviti da se ohladi 
  • oguliti papriku i odstraniti što više semena a zatim iseckati nožem i samleti  ( u multipraktiku 1-2 s )
  • plavi patlidžan pre pečenja držati 15 min u hladnoj vodi a zatim ga ipeći kao papriku (peče se ceo a kožica se posle odstrani, semenke nije potrebno uklanjati )
  • ajvar se prži- kuva 2-3 h na laganoj vatri uz neprestano mešanje ( po želji dodati izrezanu ljutu papriku )
  • ulje dodavati postepeno za vreme kuvanja
  • pred kraj dodati malo konzervansa
  • kada je ajvar  dobio potrebnu gustinu , sipati  u tople tegle i odmah zatvoriti poklopcem ili ga staviti u toplu rernu nekoliko sati da se napravi  korica (rerna ne sme biti prevruća )
  • količina koja se dobije : približno  4 tegle od 670 g



10. ruj 2013.

SOK I SLATKO OD BELOG GROŽĐA



Potrebno je :
  • Sok
  •  3 kg bobica belog grožđa
  •  2 l vode
  •  2 kg šećera
  • 1 limun
  • konzervans
  • Slatko
  • 0,5 kg bobica grožđa
  • 0,5 kg šećera
  • 1 dl vode
  • limun
Pripremanje:
  • Sok
  • Grožđe oprati i odvojiti  lepe i zdrave bobice
  • bobice kratko samleti u multipraktiku ili jednostavno rukama izgnječiti a zatim sipati 2 l vode  i  kuvati 15 min
  • kuvane bobice prvo procediti u cedaljki a zatim preko guste gaze
  • u sok dodati šećer, limun izrezan na kolutove i ponovo kuvati 10-15 min
  • ako se priprema veća količina pred kraj kuvanja bilo bi dobro dodati malo konzervansa
  • topao sok sipati u zagrejane flaše, odmah zatvoriti , prekriti  debljom tkaninom i ostaviti preko noći
  • sok se pije razređen s vodom
  • Slatko
  • vodu i šećer kuvati 5 min. od početka vrenja  a zatim dodati  oprane bobice, nekoliko kolutova limuna i nastaviti  kuvati na laganoj vatri oko 45 min
  • kada sa kašike kaplje ; kap po kap slatko je gotovo
  • ako nismo sigurni da li je slatko kuvano treba ga ukloniti s vatre, sačekati tridesetak min i proveriti gustinu
  • kuvano slatko prekriti vlažnom krpom i tek sledeći dan sipati u tegle
  • Slatko se uglavnom pravi od sorti grožđa koje nemaju koštice ali lepo je i od drugih mirisnih sorti
  • Za pripremanje soka koriste se uglavnom stolne sorte grožđa muškata, otonela..


9. ruj 2013.

DŽEM OD ŠLJIVA S BANANAMA I ČOKOLADOM

Džem je prerađevina od voća u kojoj su vidljivi komadići voća.Sprema se od celog voća ili od sitno narezanih komada.Uglavnom se kuva u manjim količinama;  da se pre skuva  a voće ostane u komadićima. Penu je dobro kod kuvanja pažljivo i sve vreme skidati. Džem je gotov kada kapnemo kašikom malu količinu džema  na hladan tanjur a ona se zgusne.
Potrebno je :
  • 2 kg očišćenih plavih šljiva
  • 300 g banana 
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 300 g šećera
  • za veću količinu šljiva, dodati malo konzervansa
Pripremanje :
  • Šljive oprati, ocediti i odstraniti koštice a zatim kuvati na laganoj vatri  oko 30 min ; sve vreme potrbno je mešati da bi se šljive lepo rastopile
  • banane sitno narezati i dodati šljivama 
  • na kraju dodati šećer i još  nastaviti kuvati  oko 20 min a zatim dodati kockice čokolade
  • kada se čokolada otopila, džem  kuvati još desetak minuta
  • topao džem sipati u zagrejane tegle i odmah zatvoriti poklopcem ili ostaviti u toploj rerni da se stvori tanka korica


6. ruj 2013.

SLATKO I DŽEM OD SMOKAVA

  • Slatko od smokava
  • 1 kg oguljenih svežih smokava koje nisu previše meke i prezrele
  • 1 kg šećera
  • 2 dl vode
  • 1 limun
  • Smokve oguliti i ostaviti cele,( ako su jako velike prepoloviti) i preliti s malo soka od limuna da zadrže boju i aromu
  • šećer i vodu staviti u veću šerpu da provri ; kuvati sirup desetak minuta
  • dodati smokve i nastaviti kuvati ( približno još 30 min ) na laganoj vatri
  • šerpu više puta "protresti" a manje mešati da smokve ostanu cele
  • pred kraj dodati kriške limune
  • prekriti mokrom krpom i ostaviti preko noći a zatim sipati u tegle




DŽEM OD SMOKAVA


Jedan, jednostavni recept , pripremanja džema od smokava !

Potrebno je :
  • 4 kg svežih , zrelih smokava
  • 1 kg šećera
  • 1 limun
  • 25 g mlevene želatine za voćne marmelade i džemove
Pripremanje :

  • smokvama odrezati peteljke , oguliti zelenu kožicu, i narezati na sitnije komade
  • staviti u dublji lonac, preliti sokom od limuna i kuvati 20 min ; stalno mešati
  • dodati šećer i nastaviti kuvati na laganoj vatri još 15-20 min a zatim dodati želatinu pomešanu s malo šećera i vode
  • kuvati još 10 min i sipati toplo u pripremljene tegle
                                             



31. kol 2013.

Svinjski file na lovački ; sa slaninom i gljivama


Potrebno je :
  • 600 gr svinjskog filea (lungić) ( ili goveđeg)
  • 200 g slanine
  • 500 g gljiva, (mešavina šampinjona, bukovača, vrganja........)
  • 1 glavica luka
  • nekoliko čena belog luka
  • malo maslaca i  ulja
  • 5 dl pavlake (vrhnja) za kuvanje
  • 2 dl pasiranog paradajza
  • mešavina začina, biber, bosiljak
  • tekuća marinada s belim lukom za meso
  • Prilog :
  • pirinač , njoke (valjušci) od krompira................po izboru
Pripremanje :

  • izrezati meso na kolutove, marinirati  i ostaviti 1h da odstoji
  • slaninu tanko narezati , njome omotati meso i pričvrstiti čačkalicom
  • meso lagano ispeći na ulju s jedne i s druge strane (ali da ne bude do kraja gotovo )
  • izvaditi meso a na ulju ispržiti sitno seckani luk
  • kada luk požuti dodati malo rezane slanine, sitno seckani beli luk, rezane gljive i sve zajedno dinstati
  • dodati pasirani paradajz , malo vode, listić bosiljka, malo bibera , začine i pustiti da prokuva
  • vratiti meso u umak i sve zajedno dinstati još 15-20 min
  • na kraju izvaditi  meso u vatrostalnu posudu (izvaditi čačkalice) a u umak dodati malo maslaca i pavlaku
  • umakom preliti meso i poslužiti s  obarenim pirinčom -(obariti 250 g pirinča, procediti i isprati - glavicu luka sitno izrezati, propržiti na malo maslaca , dodati pirinač i začine)
  • Isto na ovaj način  mogu  se  pripremiti svinjske ili juneće   šnicle,   a  slaninu pričvrstiti s jedne i s druge strane .

                                                            Prijatno !



27. kol 2013.

BELA TORTA S CRVENIM GREJPFRUTOM




POTREBNO JE :

  • Za biskvit :
  • 150 ml (g) otopljenog maslaca
  • 620 ml (g) šećera u prahu
  • naribana korica crvenog  grejpfruta
  • 1 grejp crveni
  • na vrh kašičice soli
  • 6 jaja
  • 120 ml (g) brašna
  • 80 ml (g)  maka
  • 60 ml(g) belih grožđica
  • Nadev : Mus  -mousse  od bele čokolade
  • 500 g bele čokolade
  • 1 l slatke pavlake (sveže )
  • 12 g želatine u listićima 
  • naribana korica grejpa
PRIPREMA :
  • 2/3 šećera, maslac i žumanca  umutiti mikserom
  • brašno, koricu grejpa, mak, grožđice promešati i dodati u smesu od maslaca
  • belanca i preostali šećer umutiti u čvrstu penu i spojiti s žumancima
  • pećnicu zagrejati na 200 stepeni C
  • smesu sipati u kalup obložen papirom za pečenje ; promera približno 23 cm,
  • posle 10 min smanjiti temperaturu na 180 C stepeni i peći još 20 min
  • ohlađeni biskvit izrezati horizontalno u tri jednaka dela
  •  grepfrutu  oljuštiti koricu i narezati na male kockice 
  • na dve kore prvo staviti komadiće grejpa , zatim mus od čokolade a na gornju koru samo mus 
  •  vrh torte i okolo sa strane  ukrasiti  šlagom
  • Mus, mousse :
  • želatinu namočiti u hladnoj vodi da odstoji 10 min
  • čokoladu naseckati na kockice
  • 600 ml slatke pavlake
  • Priprema musa: 2 dl slatkog vrhnja zagrejati do tačke vrenja i ukloniti s vatre
  • u to dodati seckanu čokoladu i mešati da se čokolada otopi i sjedini s vrhnjem
  • želatinu pripremiti prema uputi i ostaviti da nabubri 10 min a kada nabubri staviti je  laganu vatru da se rastopi ali ne da prokuva
  • želatinu dodati u otopljenu čokoladu , dobro promešati i ostaviti da se čokolada potpuno ohladi
  • ostatak vrhnja za šlag čvrsto ulupati i dodati ohlađenoj čokoladi i još zajedno umutiti
  •  na kraju dodati malo naribane korice grejpa
                                                        Prijatno !







25. kol 2013.

PITA SA SMOKVAMA



Potrebni sastojci :
  • Testo :
  • 150 gr margarina ili maslaca
  • 100 gr šećera
  • 1 jaje (žumanjak)
  • 300 gr brašna 
  • 1 prašak za pecivo (10 g)
  • 1 vanil šečer a po želji i naribana korica limuna
  • 3 pune kašike pavlake (vrhnja) za kuvanje
  • 2 kašike mleka
  • šećer u prahu
  • Fil:
  • 1 kg svežih smokava
  • 100 gr šećera
  • malo cimeta 
  • 2 kesice vanil šećera
  • nekoliko kapi soka od limuna
  • 2 kašike griza
  • 1 kašika gustina (škrobnog brašna)
Način pripreme:
  • svežim smokvana odstraniti zelenu koru , sitno narezati i odmah preliti  sokom od limuna
  • dodati šećer, cimet i kuvati na štednjaku 15 -20 min a zatim umešati gustin i griz
  • ostaviti fil da se hladi
  • umesiti glatko testo i podeliti na dva dela
  • razviti oklagijom u veličini kalupa (36 x 20)
  • kalup namazati margarinom, posipati brašnom
  • oklagijom preneti jedan deo testa i po njemu rasporediti fil a zatim prekriti drugim delom testa i malo viljuškom ,,nabockati,,
  • rernu zagrejati na 180 Ç stepeni- pitu peći 20-25 min da lepo porumeni
  • ohlađenu pitu posipati šećerom u prahu zamirisanim vanilom
                                                             Prijatno !






11. kol 2013.

TORTA S TIKVICAMA


Potrebni sastojci :
  • Testo :
  • 280 gr brašna
  • 1 jaje
  • 70 gr putra ili margargarina
  • 150 gr svežeg sira
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašićica soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • malo mleka
  • malo bibera,  muškatnog oraščića i narezanog svežeg vlasca
  • Nadev :
  • 3 tikice
  • 300-400 gr mlevenog mesa
  • glavica crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 mrkva
  • malo prezli (mrvica)
  • začin od povrća, biber, korijander, peršun
  • jaje
  • malo tvrdog svežeg sira
  • Preliv :
  • 2,5 dcl  kisele pavlake
  • 2 dcl slatke pavlake za kuvanje
  • 3 jaja
  • 3 kašike škrobnog brašna (gustina )
  • malo ribanog sira parmezana
  • sol, biber, narezani sveži vlasac, korijander
Pripremanje :
  • Umesiti testo i oklagijom razvaljati (oko 30 cm prečnik) i staviti ga u okrugli kalup ( najbolje koristiti kalup kome se stranice otvaraju a prečnika 24 cm)
  • Zelene tivice narezati na tanke trake i blanširati ih 3min.  u slanoj vodi a zatim isprati hladnom vodom i ocediti
  • meso i naseckanu mrkvu dinstati na luku ili jednostavno pripremiti kao za fašir ( u blenderu samleti luk, mrkvu umešati meso , jaje prezle, začiniti )
  • na svaku tikvicu staviti malo nadeva, zamotati i staviti uspravno u kalup s testom
  • redati u krug , ali ostaviti malo razmaka 
  • između urolanih tikvica staviti male kockice sira
  • Napraviti preliv i pažljivo preliti tikvice, popuniti praznine
  • Rernu zagrejati na 170 ¨C stepeni i peći 40 min 
  • pred kraj narezati kolutove paradajza i prekriti testo
  • pečenu tortu ostaviti u rerni još desetak minuta 
  • kalup otvoriti kada se torta malo ohladi
                                             Prijatno !





10. kol 2013.

Medenjaci


Medenjaci bez masnoće !!!!!

Potrebni sastojci :
  • 300 gr brašna
  • 3 pune kašike meda (može ; bagremov, cvetni, kesten)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 cela jaja
  • 150 gr šećera
  • začini za medenjake- 1 kašičica mlevenig cimeta, 1/2 kašičice muškatnog oraščića, 1 vanil šećer, malo sitnog klinčića , korijandera i ribane korice limuna
  • Bela glazura:
  • 1 belanjak pomešati sa šećerom u prahu idodati  malo soka od limuna (približno 50 gr šećera u prahu )
Pripremanje :
  • u posudu staviti brašno, sodu bikarbonu, šećer, med sobne temperature, jaja i začine i polako rukom mesiti
  • malo se teže i duže mesi ali ne treba odustajati, na kraju dodati 2-3 kašike mleka
  • kada je testo dovoljno umešano, glatko;  potrebno ga je uviti u prozirnu foliju i staviti u frižider najmanje 30 min a može i više, nekoliko sati
  • oklagijom između dva papira za pečenje rastanjiti testo 0,5-0,8 cm i modlom vaditi medenjake
  • ili od testa praviti male kuglice veličine orasa
  • medenjake poredati na papir za pečenje s malo razmaka i peći ih na 180 ¨C  stepeni 6-8 min da dobiju lepu boju (rerna s ventilatorom)
  • izvaditi iz rerne i odmah premazati umućenim belancetom, cele ili samo gornji deo
  • ostaviti da se prosuše 
  • Medenjaci se mogu odmah poslužiti a u zatvorenoj posudi dugo ostaju sveži !!!!!!!
                                                                  Prijatno !




5. kol 2013.

Pohovani pirinač


Potrebno je :
  • 2 šolje pirinča
  • 3 jaja
  • prezle (mrvice )
  • 1 crveni luk
  • 1 čen belog luka
  • 50-100 gr ribanog sira parmezana
  • mešavina mediteranskih začina, sol, biber
  • ulje za prženje
Priprema :
  • pirinač oprati i skuvati u vodi a zatim ga dobro ocediditi na cedaljki
  • u ohlađeni pirinač dodati sitno seckani luk, 1 jaje, začine, sir i ako je potrebno dodati malo prezli da se dobije čvršća smesa od koje se oblikuju kuglice 
  • kuglice prvo stavljati u brašno, zatim u razmućeno jaje pa u mrvice
  • pržiti ih na slaboj vatri u većoj količini zagrejanog ulja s obe strane da porumene
  • pečene kuglice vaditi na papir da se ocede
                                                           
                                                         Prijatno !


20. srp 2013.

Buhtle s nutellom


Potrebno je :
  • 1 kg brašna (glatko)
  • 1 sveži kvasac (40 gr)
  • 100 gr margarina
  • 3 kesice vanil šećera
  • 0,5 l mleka 
  • 3 kašičice šećera
  • 1 kašičicu soli
  • nutella ili džem
  • šećer u prahu
Priprema :
  • kvasac , jednu kašičicu šećera i malo brašna staviti u polovinu toplog mleka da nadođe
  •  polovinu margarina otopiti i zajedno s kvascem , šećerom , soli i ostatkom toplog mleka sipatu u brašno i umesiti glatko  testo ali da ne bude tvrdo (ako je potrebno dodati malo tople vode)
  • testo prekriti i ostaviti na toplo mesto da raste oko 1 h
  • razviti testo približno 1 cm debljine , izrezati kocke (10-12 cm) , staviti nadev i sakupiti krajeve da se ne rastvori okrenuti obrnuto i slagati u lim predhodno namazan margarinom
  • ostaviti buhtle još deset minuta a zatim premazati otopljenim margarinom
  • rernu zagrejati na 200 ¨C stepeni , smanjiti na 180 ¨ C i peći buhtle 20-25 min
  • pečene buhtle poprskti s malo vode, prekriti i ostaviti 15 min a zatim obilno posipati šećerom u prahu
                                                                      Prijatno !



19. srp 2013.

Mini - jogurt torta


Potrebno je :
  • 200 gr piškota
  • 500 ml punomasnog jogurta
  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 200 gr šećera u prahu
  • 2 kesice vanil šećera
  • 500 gr malina
  • 12 listića želatine
  • 400 ml slatkog vrhnja za ukrašavanje
Priprema :
  • za podlogu ; bebi piškote namočiti u malo mleka i poredati u okrugao kalup (promer 24 cm )
  • jogurt izmešati s šećerom i vanilom
  • posebno izmiksati slatko vrhnje za šlag
  • želatinu namočiti u posudi s 10 kašika hladne vode i ostaviti 10 min da nabubri
  • posle 10 min želatinu otopiti na veoma niskoj temperaturi neprestano mešajući
  • kada se otopila skinuti s vatre i nastaviti mešati- mora biti mlaka
  • jogurt i vrhnje za šlag pomešati , nastaviti mešati najačom brzinom  miksera i polako sipati želatinu
  • 1/3 kreme sipati na piškote a zatim poredati maline (ostaviti malo malina )
  • nasipati drugu trećinu kreme a u ostatak kreme mikserom umešati malo malina i to staviti na belu kremu
  • tortu ostaviti u kalupu nekoliko sati u frižideru da se krema stegne
  • kada se torta dovoljno ohladila izvaditi iz kalupa i ukrasiti šlagom
                                                                   Prijatno !