Džem je prerađevina od voća u kojoj su vidljivi komadići voća.Sprema se od celog voća ili od sitno narezanih komada.Uglavnom se kuva u manjim količinama; da se pre skuva a voće ostane u komadićima. Penu je dobro kod kuvanja pažljivo i sve vreme skidati. Džem je gotov kada kapnemo kašikom malu količinu džema na hladan tanjur a ona se zgusne.
Potrebno je :
- 2 kg očišćenih plavih šljiva
- 300 g banana
- 100 g čokolade za kuvanje
- 300 g šećera
- za veću količinu šljiva, dodati malo konzervansa
- Šljive oprati, ocediti i odstraniti koštice a zatim kuvati na laganoj vatri oko 30 min ; sve vreme potrbno je mešati da bi se šljive lepo rastopile
- banane sitno narezati i dodati šljivama
- na kraju dodati šećer i još nastaviti kuvati oko 20 min a zatim dodati kockice čokolade
- kada se čokolada otopila, džem kuvati još desetak minuta
- topao džem sipati u zagrejane tegle i odmah zatvoriti poklopcem ili ostaviti u toploj rerni da se stvori tanka korica
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !