Potrebno je :
- 600 g šnicli od goveđe plećke
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 2-3 mrkve
- koren celera
- 500 g svežeg paradajza ili iz konzerve
- 1 veća jabuka
- 4-6 suvih šljiva
- malo maslinovog ulja
- 20 g maslaca
- kocka za goveđu supu
- brašno, sol, biber, mešavina začina od povrća
- prilog: njoki od krompira - 600 g krompira, 300 g brašna, 2 jaja, 0,5 dl ulja, malo muškatnog orašćića, 40 g ribanog sira
- šnicle posoliti, izlupati, staviti u brašno i kratko propržiti s obe strane na vrelom ulju da dobiju zlatnu boju
- poredati pržene šnicle u vatrostalnu posudu i dodati oguljenu, izrezanu na kockice; jabuku, mrkvu, celer, oguljeni paradajz, luk, suve šljive i začine
- kocku za supu otopiti u 3 dl vode i preliti meso
- posudu poklopiti ili prekriti alu folijom i staviti u rernu da se peče oko 2 h na 190 ⁰C (zavisi koliko je stara govedina)- proveravati da li ima dovoljno tekućine
- kada meso omekša izvaditi ga, a povrće i voće propasirati štapnim mikserom, dodati 2 kašike brašna i umak kratko prokuvati ( dodati ako je potrebno još začina )
- poredati meso u vatrostalnu posudu , preliti umakom , narezati listiće maslaca i vratiti u rernu da se kuva još desetak minuta (ako je potrebno dodati malo vode ili supe)
- njoki : krompir u ljusci oprati i staviti u slanu vodu kuvati
- omekšani, vrući krompir oguliti i propasirati
- dodati razmućena jaja, ulje, sol, muškatni oraščić i prosejano brašno
- umesiti testo i podeliti na više manjih komada a svaki komad razviti kao valjak debljine 3 cm i rezati komadiće duge 2 cm
- njoke kuvati u slanoj vodi 3-4 min a zatim ih izvaditi i staviti u hladnu vodu
- ocediti i staviti na nauljeni , ugrejani lim i naribati sir
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !