16. velj 2023.

Krofne



  •  Potrebno je :
  • 600 g glatkog brašna
  • 250 ml toplog mleka
  • 150 ml tople vode
  • 45 g svezeg kvasca
  • 5 manjih kasika šećera
  • pola manje kasike soli
  • 1 jaje
  • 15 g vanil secera
  • korica limuna
  • 7 dl ulja
Priprema :

  • U mleku pomesati kvasac, kasikicu secera i ostaviti poklopljeno 5 min
  • U posudi izmesati brasno, secer, jaje, sol, koricu limuna, nadosli kvasac,  toplu vodu, 4 supene kasike ulja
  • Umesiti glatko testo i ostaviti 1h pokriveno , na toplom mestu da se dize
  • Premesiti i razvaljati na 1cm debljine. Kalupom vaditi krofne , ponovo ih prekriti krpom i ostaviti jos 20 -30 min da se jos jenom dignu
  • Ulje zagrejati u manjoj posudi na srednju temperaturu ( ne sme biti previse vrelo )
  • Krofne prvo stavljati u toplo ulje onom stranom koja je bila gornja kada se testo dizalo. Obavezno poklopiti, posle dvadesetak sekundi kada testo dobije boju okrenuti i nastaviti peci ali otklopljeno
  • ( ulja treba biti dovoljno da testo ne dodiruje dno posude )
  • Pecene krofne posipati secerom u prahu, puniti dzemom....


Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što ste posetili ovaj blog !