Potrebni sastojci :
- 1,5 kg očišćene štuke riba
- 500-700 g povrća - ( peršun, paškanat, celer, krompir )
- 100 slanine
- beli luk
- 1 glavica crvenog luka
- 1 limun
- 1 dl belog vina
- mešavina začina
- biber
- seckani list peršua
- 1 dl pavlake za kuvanje ili kisele pavlake
- malo ulja
Pripremanje :
- ribu očistiti - ( Za čišćenje ribe treba oštar nož i malo spretnosti. Kako riba može biti skliska najpre ju treba oprati i dobro osušiti . Odrezati peraje i potom nožem očistitI ljuske. Krećite se brzim potezima od repa do glave. Razrezati ribu duž trbuha i napraviti rez ispod glave u obliku slova "V" te izvadite utrobu i škrge. Ribu isprati vodom. )
- povrće oljuštiti, oprati i iseći na krupnije kockice
- ribu dobro začiniti , posoliti, pobiberiti i preliti s malo soka od limuna
- zaseći ribu s obe strane i u rezove staviti tanke komade izrezane slanine i malo belog luka
- ispod kože kroz leđa ribe provući tanko izrezanu slaninu (napraviti rez nožem ispod glave i na kraju na leđima kod repa a zatim posebnom iglom provlačiti slaninu ili jednostavno uskom drškom varjače polako gurati slaninu ispod kože)
- u odgovarajuću posudu u sredinu staviti ribu (glavu ostaviti za paprikaš ) a oko ribe začinjeno povrće i izrezan luk i tanke komade limuna, seckani peršun
- preliti s malo ulja , vinom i vodom a zatim prekriti alu-folijom
- peći na 190 ¨C stepeni oko 90 min. - proveravati da li ima dovoljno tekućine
- kada je riba i povrće pečeno izvaditi iz rerne i odvojiti malo tekućine iz povrća u koju treba dodati pavlaku i time preliti ribu
- vratiti u rernu da se sve zajedno još malo zapeče i sjedini
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !