Potrebno je :
- 10 kg mesnate crvene paprike
- 2kg plavog patlidžana
- 0,5 l ulja
- 3 pune supene kašike soli
- 3 kašike octa
- 2-3 ljute paprike
- 10 g konzervansa
- papriku poredati na lim i peći u rerni na 200 ¨C stepeni 30 min (nije potrebno okretati , ravnomerno se ispeče ako je složena jedna pored druge )
- pečenu papriku stavljati u posudu i prekriti kuhinjskom krpom , ostaviti da se ohladi
- oguliti papriku i odstraniti što više semena a zatim iseckati nožem i samleti ( u multipraktiku 1-2 s )
- plavi patlidžan pre pečenja držati 15 min u hladnoj vodi a zatim ga ipeći kao papriku (peče se ceo a kožica se posle odstrani, semenke nije potrebno uklanjati )
- ajvar se prži- kuva 2-3 h na laganoj vatri uz neprestano mešanje ( po želji dodati izrezanu ljutu papriku )
- ulje dodavati postepeno za vreme kuvanja
- pred kraj dodati malo konzervansa
- kada je ajvar dobio potrebnu gustinu , sipati u tople tegle i odmah zatvoriti poklopcem ili ga staviti u toplu rernu nekoliko sati da se napravi korica (rerna ne sme biti prevruća )
- količina koja se dobije : približno 4 tegle od 670 g
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !