9. lis 2014.

.Keks s bundevom i zobenim pahuljicama

Mirisni keks od bundeve sa zobenim pahuljicama
Potrebno je:

  • 200 g pirea žute bundeve (turkinje) (200g bundeve usitniti i kuvati u 3 dl vode oko 10 min ,procediti i napraviti pire)
  • 160 g šećera
  • 100 g sitnih zobenih pahuljica
  • 100 g maslaca ili margarina
  • 1kašičica praška za pecivo
  • malo sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 puna kašika kako praha
  • 150 g brašna
  • vanil šećer ili ekstrata
  • kašičica ribanog đumbira
  • ribana korica limete ili limuna
    ( po želji cimet, muškatni orašćčić.... )
Priprema :

  • Sve sastojke ujednačeno sjediniti i umesiti ili izraditi u multipraktiku. 
  • Oblikovati kuglice veličine oraha (oko 27 komada ) i svaku uvaljati u kristal šećer. 
    Kuglice ređati na papir za pečenje, ostavljati razmak 
    Peći 10 min na 180°C


Mirisni keks od bundeve sa zobenim pahuljicama

Keks s bundevom i zobenim pahuljicama

Šnicle u kari (curry ) umaku

Šnicle u curry umaku

Potrebno je:

  • 500 g svinjetine ili junetine od buta
  • 2 glavice crvenog luka
  • nekoliko čena belog luka
  • 1 kašičica začina curry
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica sveže naribanog džumbira
  • polovina naribane jabuke
  • 1 kocka goveđe supe
  • brašno, sol, biber
  •  list peršuna, malo ružmarina
  • vrhnje za kuhanje ili po želji dodati nekoliko kašika kiselog vrhnja
  • ulje
  •  200 g pirinača
Priprema :

  • meso izrezati na tanke šnicle 
  • izlupati  tučkom za meso, malo posoliti i natrljati belim lukom
  • svaku šniclu uvaljati s obe strane  u brašno, a zatim kratko propržiti na vrelom ulju i ostaviti na tanjur
  • u ulje od prženja,  na kockice narezati crveni luk, kratko pržiti, dodati beli luk a zatim začine
  •  kocku za supu otopiti u 4 dl vode , vratiti šnicle u šerpu, preliti supom
  •  dinstati na tihoj vatri još oko 30-40 min (ako je potrebno doliti još malo vode)
  • pred kraj dodati 1 dl  vrhnja za kuvanje ili kiselo vrhnje
  • pirinač skuvati , procediti i  isprati vodom 
  •  sitno isečen crveni luk ispržiti na malo ulja , dodati pirinač , kašičicu suvog začina od povrća


Šnicle u curry umaku


20. srp 2014.

Štrudlice s jabukama

Štrudlice s jabukama


Potrebno je :

  • Prhko testo:
  • 300 g brašna
  • 150 g margarina ili putra ili 100 g svinjske masti
  • 100 g šećera +1kašika meda
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 žumance
  • pola kašičice cimeta, pola kašičice muškatnog oraščića
  • 2 kese vanil šećera
  • 15 kašika mleka (to je približna mera)
  • Naribane jabuke pomešane sa šećerom, vanilom, cimetom, 2 kašike griza
  • Umesiti sve sastojke za testo,  podeliti na 8 deleva a svaki deo razviti na tanje trake širine oko 10-12 cm  a  30 cm dužine 
  • na sredini svake trake po duzini stavljati nadev
  • preklopiti prvo levu stranu preko nadeva a zatim desnu , pažljivo okrenuti tako da sastav bude s donje strane i premestiti na lim prekriven  papirom za pečenje ( trake se mogu razviti i manje dužine kako bi prenošenje na papir bilo sigurnije )
  • odmah izrezati štrudle ali ih ne razdvajati
  • peći 15-20 min na 190°C
  • ohlađene štrudlice izrezati i posipati šećerom u prahu


Štrudlice s jabukama



Štrudlice s jabukama


4. srp 2014.

Pekmez od kajsija

Najbolji pekmez od kajsija


Za mene najbolji recept za pekmez od kajsija ; toplo ga preporučujem svim ljubiteljima, pravog, domaćeg  pekmeza, neponovljivog okusa i kvaliteta !!!!!
Potrebno je :
  • 5kg oljuštenih kajsija bez koštica
  • 1, 25 kg  ili 1,5 kg šećera
  • 1 kašičicu konzervansa
Priprema :
  • kasjije kuvati bez šećera,  po mogućnosti u većoj šerpi  i na jačoj temperaturi oko 30-45 min
  • neprestano mešati 
  • kada su se kajsije raskuvale dodati šećer , nastaviti mešati i kuvati  još oko 1h ( šećer se dodaje što kasnije kako bi kajsije zadržale prelepu narandžastu boju )
  • pred kraj dodati malo konzervansa
  • proveriti da li je pekmez kuvan : ako ostaje jasan trag na dnu šerpe kuvan je ili na drugi način ; kašiku toplog pekmeza sipati na tanjur, ako se pekmez na rubovima ne razleva znak je da je kuvan ( stajanjem u teglama, zimi dobro kuvani pekmez se još malo zgusne )
  • još topao pemez sipati u čiste tegle i ostviti u zagrejanoj rerni preko noći ( rernu zagrejati na 180 ° C a zatim isključiti)
  • Nemojte zaboraviti sačuvati koštice kajsija  , izuzetno su lekovite i često možemo o tome čitati
  • u nekim časopisima







Zaboravljeni kolač s kajsijama

Zaboravljeni kolač s kajsijama











































Recept za ovaj kolač ,star gotovo 50 god. pronašla sam sasvim slučajno, listajući svesku moje mame koju  čuvam i u polsednje vreme često prelistavam. I nekada su se pripremale lepe , ukusne, zdrave poslastice, jednostavne za pripremu .  

Potrebno je:

  • Biskvit:
  • 2 jaja (žumanca)
  • 200 g šećera
  • 70 g masti
  • 200 g brašna
  • 12 g praška za pecivo
  • Voće
  • približno 1 kg oljuštenih i isečenih kajsija
  • 2-3  kašike šećera
  • Šneh od belanjaka
  • 2 belanca
  • 6 kašika kristal šećera
  • Ukoliko ne volite ili ne koristite svinjsku mast, zamenite je s puterom ili margarinom -110 g ; ali iznenadit će te se koliko je ukusan biskvit s mašću
Priprema:

  • žumanca penasto umutiti sa šećerom, dodati mast i još malo mutiti
  • brašno i prašak pomešati i na kraju lagano umešati u žumanca
  • lim za pečenje (35x20cm) namazati s mašću, posipati brašnom i sipati smesu
  • peći  u zagrejanoj rerni oko 10-15 min na 190 °C, a zatim izvaditi iz rerne rasporediti kajsije, pošećeriti i vrati u rernu 
  • smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 15-20 min
  • posudu s belancima i šećerom staviti iznad pare i umutiti čvrstu penu
  • izvaditi kolač iz rerne, premazati šnehom od belanjaka, smanjiti temperaturu na 50 °C i ostaviti da se suši tj da se stvori hrskava korica- oko 15 min
  • ohlađeni kolač rezati i poslužiti
  • Prijatno ! Verujem da će te uživati !!!!!



Zaboravljeni kolač s kajsijama





Kolač s kajsijama



3. srp 2014.

Jednostavna voćna torta s malinama


Voćna torta s malinama

Jedan običan, jednostavan recept.......sa penom od belanaca umesto šlag pene...

Potrebno je:
  • Biskvit:
  • 6 jaja (3 cela jajeta i 3 žumanca )
  • 100 g šećera
  • 3 supene kašike ulja
  • 3 supene kašike jogurta
  • 150 g mlevenih orasa
  • kafena kašičica praška za pecivo
  • 3 kašike brašna
  • kalup za tortu 26-28 cm

  • Krema 1
  • 1 puding od vanilije ili slatkog vrhnja
  • 4 kašike šećera
  • 4 dl mleka
  • 50 g margarina

  • Krema 2
  • 300 g malina 
  • 4 kašike šećera
  • 1 -2 kašike škrobnog brašna-gustina

  • Krema 3
  • 400 ml jogurta
  • 1 vrećica želatine ili 6 listića
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 100-200 g malina

  • Krema 4
  • 3 belanca
  • 9 kašika šećera
Priprema :
  • 3 cela jaja, 3 žumanca, šećer penasto umutiti, dodati ulje, jogurt a zatim lagano umešati orase, brašno, prašak za pecivo
  • biskvit peći na 190 °C oko 20-25 min u okruglom kalupu za torte
  • pečeni bisvit ostaviti u kalupu da se malo ohladi
  • u međuvremenu pripremiti puding ;  topao puding preliti preko biskvita
  • maline i šećer kratko prokuvati, dodati gustin i ohladiti
  • ohlađene maline preliti preko pudinga
  • želatinu preliti s 4 kašike hladne vode , ostaviti da nabubri a zatim zagrejati
  • šećer u prahu dodati u jogurt a zatim otopljenu želatinu, neprestano mešati na najvećoj brzini miksera
  • na kraju umešati ostatak malina 
  • jogurt krema je ređa ali kada se prelije krema od malina (2) , ostaviti u kalupu oko 1 h  da se ohladi i stegne u frižideru
  •  u 3 belanca dodati  9 kašika šećera i odmah početi  mutiti   iznad pare oko 5-10 min ;  sneg je gotov kada se poznaju tragovi metlica miksera
  •  još toplim umućenim belancima premazati tortu
  • otvoriti stranice kalupa i prebaciti tortu 


Voćna torta s orasima i malinama



Voćna torta s pudingom

29. lip 2014.

Uvrnuta posna pogača

Uvrnuta posna pogača

Potrebno je:
  • 600 g glatkog brašna
  • 3-3,5 dl mineralne vode
  • 100 ml ulja
  • 40 g svežeg kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 150 g margarina
  • susam
Priprema :
  • u polovini  mlake mineralne vode rastopiti kvasac, šećer , malo brašna i ostaviti da kvasac nadođe
  •   nadošli kvasac , ostatak vode i  ulje sipati u odgovarajuću posudu, dodati brašno , sol i umesiti testo
  • testo prekriti i ostaviti  na toplo mesto da nadođe oko 1 h
  • nadošlo testo podeliti na tri jednaka dela
  • prvi deo testa razvući približno 25-50 cm. premazati margarinom -sl . 1
  • drugi deo razviti iste veličine i prebaciti preko  prvog testa i opet premazati margarinom
  • treći deo testa razviti i prebaciti preko drugog testa i još malo razvući sva tri testa
  • oštrim nožem izrezati trake oko 1-1,5 cm širine po dužini testa ali tako da donji kraj ostane ne isečen do kraja sl. 2
  • testo početi uvijati s levog kraja sl. 3 prema vrhu a zatim donji deo uviti u krug sl. 4
  • premestiti testo u šerpu obloženu papirom za pečenje, promera 28 cm prekriti i ostaviti da raste još oko 30 min
  • premazati ostatkom margarina, posipati susamom 
  • rernu zagrejati na 200 °C , peći pogaču 10 min a zatim smanjiti temperaturu na 180 °C i peći još 20-25 min
  • Recept za ovu zaista prelepu posnu pogaču pogledala sam web stranici Minjina kuhinjica








13. lip 2014.

Jogurt hleb

Jogurt hleb


Potrebno je:
  • 400 g  brašna (višenamensko za hleb)
  • 130 g jogurta
  • 160 ml vode
  • 1 puna kašika kvasca (svež ili suv )
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 - 1 1/2 kašičica soli
  • 1 jaje
Priprema :
  • kvasac rastopiti u vodi
  • brašno, sol, jaje, ulje, jogurt izmešati u posudi, dodati otopljeni kvasac i sve dobro umesiti na radnoj površini (ako je potrebno dodati još malo ulja da se ne lepi za ruke;  mesiti oko 5 min da se dobije meko ujednačeno testo )
  • prekriti testo i ostaviti da raste oko 30-40 min
  • kalup (27x10 cm ) namazati margarinom, posipati brašnom i izručiti testo u obliku vekne
  • ostaviti da raste u kalupu još oko 15 min a zatim peći u predhodno zagrejanoj rerni na 180-190 ¨C stepeni oko 30 -40 min. 
  • izvaditi iz rerne , malo poprskati vodom i ostiviti pokriveno da se ohladi  a zatim poslužiti ovaj ukusni  hleb s maslacem ,  domaćim džemom  ili uz neki slani namaz
                                                                       Prijatno !


Jogurt hleb


Jogurt hleb

16. svi 2014.

Brzi slani štapići s belim lukom

Brzi slani štapići
Super brze grickalice s okusom belog luka !

Potrebno je:
  • 3 šolja  ( 2 dl ) brašna
  • 1 šolja mleka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašičice belog luka u prahu
  • 1 kašičica suvog peršuna ili origana
  • 1 1/2 kašičica soli
  • 1 štapić margarina
  • ribani sir parmezan
Priprema:

  • u posudi pomešati brašno, sol, prašak za pecivo, 1 kašičicu belog luka, peršun (origano)
  • u to dodati mleko i umesiti glatko testo
  • razviti testo veličine oko 20 x 30 cm
  • margarin otopiti, dodati ostatak belog luka i premazati testo
  • rezati tanke trake (1 cm) , preseći u željenoj veličini , uvijati spirale....
  • još jednom premazati štapiće sa svih strana s ostatkom margarina , posipati parmezan ili ;  uvaljati u parmezan kada su pečeni
  • peći oko 15- 20 min na jačoj temperaturi 210 ¨C stepeni





Brzi slani štapići s belim lukom









28. tra 2014.

Rolnice od lisnatog testa sa viršlama i humus



Potrebno je:
  • lisnato testo ( 500 g)
  • 300 g malih koktel viršli od pilećeg i ćurećeg mesa
  • Humus
  • 200 g leblebije 
  • 4-5 čena belog luka
  • malo soka od limuna
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • sol
  • tahini pasta ili pržen i samleven susam
  • sitno sečen sveži peršun
Priprema:
  • humus
  • leblebije preko noći ostaviti natopljene u vodi ( približno 6 dl vode )
  •  ujutro ocediti vodu, nasipati drugu vodu, dodati malo sode bikarbone i kuvati  oko 40 minuta
  • leblebije treba da budu mekane, raskuvane, gotovo da se raspadaju
  • oceđene leblebije usitniti u blenderu ili štapnim mikserom
  • dodati iseckan beli luk, tahini pastu , limunov sok, sol, peršun, ulje - količinu odrediti po ukusu, ako je pregusto dodati malo vode u kojoj se kuvala leblebija
  • Lisnato testo rastanjiti, izrezati trake ( 2 x 30 cm)
  • viršle obariti i ohladiti a zatim trakama spiralno zamotati
  • premazati umućenim jajetom
  • peći u rerni 10-tak minuta na 200¨C , da porumene
  • ostatak testa uvitati oko metalnih kalupa za šaum rolne , ispeći  i po želji puniti humusom









27. tra 2014.

Pecivo



Običan, jednostavan recept za slance, kiflice, pogačice....

Potrebno je:
  • 600-700 g glatkog brašna
  • 40 g svežeg kvasca
  • 2,5 dl tople vode
  • 2,5 dl toplog mleka
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašičice šećera
  • 3 kašičice soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100-150 g margarina
  • ulje i voda , sol za premazivanje
  • po želji dodati 5-6 kašika kukuruznog brašna
Priprema:
  • 2,5 dl vode zagrejati, dodati kvasac, šećer ,malo brašna i ostaviti pokriveno da nadođe
  • u odgovarajuću posudu dodati polovinu brašna, ulje, toplo mleko, nadošli kvasac, ostatak brašna, sol, prašak za pecivo
  • umesiti fino, glatko testo, pokriti krpom ili prozirnom folijom i ostaviti da nadođe oko 45 min
  • nadošlo testo izručiti na brašnom posipanutu radnu površinu i formirati  peciva željenog oblika
  • Najčešće podelim testo na dva dela. Od jedne polovine pravim slance (9 komada) a od druge polovine radim kiflice, pogačice, ...
  • Pre savijanja na svaki slanac ili kiflicu  naribati  par listića ledenog margarina
  • Pripremljena peciva rasporediti  na lim prekriven papirom za pečenje, premazati uljem ili otopljenim margarinom 
  • peći u zagrejanoj rerni na 200 ¨C stepeni
  • posle 10 minuta  izvaditi iz rerne, premazati slanim premazom ( 1 kašičica soli, 2 kašičice brašna, malo vode ili mleka razmutiti da  bude glatko i gusto)
  • vratiti u rernu , još 5-7 minuta da porumeni
  • tople slance , kifle.... premazati mešavinom vode i ulja ( korica će biti hrskava ) 
  •  od istog testa lepe su i male lepinje punjene ajvarom i pečene u dosta ulja











Limun mafini (Lemon muffins )

Potrebno je:
  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 280 g jogurta
  • 1dl ulja
  • 300 g brašna
  • vanil šećer
  • prašak za pecivo (10g)
  • 2-3 limuna- korica i sok 
  • prstohvat soli
  • po želji malo naribanog đumbira
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema :
  • jaja i šećer, vanil šećer penasto umutiti , dodati jogurt, ulje i limun (koricu i sok izmiksati  štapnim mikserom )
  • na kraju dodati prosejano brašno, prašak za pecivo,  sol i naribani đumbir
  • sve dobro promešati da se smesa ujednači a zatim sipati u kalup ili košarice za mafine 
  • peći u zagrejanoj rerni na 180 ¨C stepeni 20-25 min
  • po želji muffine poslužiti ili preliti s kremom od limuna
  • Krema od limuna
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 80 ml oceđenog soka od limuna
  • 60 g maslaca 
  • Jaja i šećer kratko umutiti, dodati sok od limuna i kuvati iznad pare neprestano mešajući do gustine pudinga
  • kuvanu kremu presipati u drugu posudu, dodati maslac i promešati a zatim prekriti prozirnom folijom da se ne stvari korica  i ostavit da se ohladiti




Limun mafini






19. tra 2014.

Prolećne pihtije



Potrebno je :

  • 8 dl jogurta
  • 6 kesica ( 6x10 g) bele želatine
  • 200 g majoneze
  • 150-200 g šunkarice
  • 4-5 kiselih krastavaca
  • 1-2 obarene mrkve i malo graška
  • 5-6 tvrdo kuvanih jaja
  • malo soli
Priprema:

  • u šerpi ugrejati jogurt, želatinu rastopiti u vodi prema uputstvu i umešati u topao jogurt (ne sme da provri )
  • dodati majonez, seckanu šunkaricu,  sitno isečene krastavce, mrkvu i grašak, posoliti po ukusu
  • polovinu smese sipati u odgovarajući kalup poredati jaja (višak jaja dodati u jogurt) i zaliti ostatkom smese
  • ostaviti da se dobro ohladi i stegne a zatim izručiti iz kalupa

17. tra 2014.

Pašteta u maramici



Potrebno je :
  • svinjska maramica
  • 500 g mlevenog svinjskog mesa
  • 300 g pilećih jetrica
  • 1 jaje
  • prezle od hleba
  • manja glavica luka (sitno isečen )
  • nekoliko čena belog luka ili u prhu
  • kašika sitno sečenog lista peršuna
  •  pola kašičice crnog bibera,  malo soli, mešavina začina
  • 100 g dimljene slanine
Priprema :
  • pileću jetricu usitniti i pomešati s mlevenim mesom
  • dodati izrezanu slaninu, luk, začine, jaje i 3-4 kašike prezli
  • sve dobro izmešati , ako je smesa ređa dodati još malo prezli , oblikovati veknu i ostaviti u frižider 1h
  • obložiti veknu svinjskom maramicom, staviti u vatrostalnu posudu, nasipati malo vode i peći u rerni oko 90 min na 180 ¨C stepeni - po potrebi dolevati  još vode i paziti da se lagano peče
  •  pre rezanja dobro ohladiti




16. tra 2014.

Kolač s pomorandžom



Potrebno je:
  • 4 jaja
  • 20 supenih kašika šećera
  • 20 kašika mleka
  • 20 kašika ulja
  • 20 kašika brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • 2 pomorandže
  • 2 kesice vanil šećer
  • 100 ml vode +100 g šećera - sirup
  • čokolada za preliv
Priprema :
  •  1 pomorarandžu zamrznuti
  • jaja sa šećerom penasto umutiti, dodati mleko, ulje  na kraju brašno i prašak za pecivo
  • veći lim obložiti papirom za pečenje, sipati smesu i ispeći biskvit - 20 min. na 180 Ç stepeni
  • pečeni biskvit prerezati na dve polovine
  • jednu polovinu biskvita rukom usitniti, naribati zamrznutu pomorandžu, dodati vanil šećer, sok od druge pomorandže ,  sirup od šećera i vode i sve dobro promešati
  • ređati ; kora, fil, otopljena čokolada ( 100 g čokolade, nekoliko kašika slatke pavlake zagrejati da se čokolada otopi i preliti kolač)







6. tra 2014.

Jaffa kolač

Jaffa kolač


Potrebno je:
  • 200 g margarina
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g  izlomljenog petit keksa
  • 100 g mlevenog petit keksa
  • 500 g izlomljenog  jaffa keksa
  • 1,5 dl mleka ili kuvane kafe
  • 2 narandže
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 1-1,5 dl slatke pavlake
Priprema:
  • mleko,(kafa)  margargarin, 100 g čokolade zagrejati da se otopi a zatim dodati mlevene orahe, mleveni petit keks,  naribanu koricu od 1-2 narandže i ostaviti da se ohladi
  • u drugoj posudi  jaffa keks izlomiti na krupnije komade, preliti  sokom  od dve narandže  a zatim sve lagano izmešati  i spojiti s  ohlađenim filom
  • oblikovati kolač ,ostaviti da se dobro ohladi a zatim  preliti glazurom od čokolade
  • glazura- slatku pavlaku i ostatak čokolade zagrevati da se čokolada  otopi  ( ne sme provreti ) preliti kolač 
Jaffa kolač







Rolat od šparoga

Rolat od šparoga

Potrebno je :
  • 300 g  šparoga Sezona je šparoga
  • 12 jaja
  • 8 kašika brašna
  • prašak za pecivo (12g)
  • beli luk u prahu
  • vlasac
  • 500 g svežeg sira ili krem sira
  • 200 g tanko rezane praške šunke ili salame po želji
Priprema:
  • ovaj rolat je rađen s divljeim šparogama  
  •  odstraniti drvenasti deo stabljike , koristit gornji mekani deo biljke (dok pucka pri lomljenju
  • ) , staviti u vodu malo soli, šećera, margarina i kratko prokuvati - 5-6 min
  • procediditi, , ostaviti da se ohlade a vodu sačuvati za supu
  • odvojiti manji deo za posipanje a ostatak usitniti štapnim mikserom
  • 5-6 jaja skuvati , tvrdo
  • Biskvit
  • 6 jaja umutiti, dodati brašno, malo soli, prašak za pecivo i usitnjene šparoge
  • širi lim obložiti papirom za pečenje, sipati smesu i peći u zagrejanoj rerni na 180¸¨C stepeni oko 20 min
  • topao biskvit odmah uviti u rolat i ostaviti da se ohladi
  • sir kremaso umutiti , dodati sol, beli luk, vlasac ; s dve trećine premazati ohlađeni bisvit,  poredati prašku šunku, premazati ostatkom sira i s ostatkom šparoga
  • oljuštena cela jaja (krajeve, odrezati da se lepše uklope) poredati na početku biskvita preko sira , saviti pažljivo rolat i ostaviti da se ohladi a zatim rezati i poslužiti


Rolat s šparogama