Potrebno je :
- 500-600 g glatkog brašna
- 30 g svežeg kvasca
- 2,5 male kašike soli
- 1 mala kašika šećera
- 4 dl toplog mleka + 1 dl tople vode
- 2 supene kašike ulja
- 2 jaja
- 1 punu supenu kašiku svinjske masti
- prženi susam za posipanje
- u 2 dl toplog mleka, dodati šećer, pola kašičice brašna i kvasac ; prekriti i ostaviti pet minuta da nadođe
- u posudu sipati nadošli kvasac, dodati ostatak mleka i vode, ulje, so , žumance i na kraju prosejano brašno
- umesiti glatko testo
- belanjak malo umutiti dodati testu i još sve zajedno mesiti , ako je potrebo dodati brašna ,
- prekriti posudu sa testom i ostaviti na toplom mesta da raste oko 40 min
- punu kašiku masti i jedno žumance dobro izraditi - belanjak ostaje za premazivanje
- Nadošlo testo razviti ( približno 35x30 cm ) i premazati jednom trećinom masti preklopiti -kao lisnato testo (sl 1)
- ostaviti 10 min pokriveno i postupak ponoviti ali obrnutim redom, na kraju još jednom sve ponoviti i opet ostaviti 10 min a zatim razviti i uviti u obliku valjka- rolata
- dno šerpe prekriti papirom za pečenje, strane namazati i posipati brašnom
- rezati testo 2 cm širine i redati u krug
- premazati belancetom, posipati susamom , prekriti i ostaviti da raste 20-30 min
- rernu zagrejati na 220¨C stepeni, rešetku postaviti na niži položaj , posle 15 min smanjiti temperaturu na 190 ¨C
- peći pogaču oko 45 min
- pečenu pogaču poprskati s malo vode , izvaditi iz šerpe , umotati u veću platnenu salvetu i tako ostaviti 30 min da se hladi pre sečenja
Mnogo volimo ovakve pogace, ali se trudim da ih ne pravim cesto - neodoljive su!
OdgovoriIzbrišiBaš tako Jasna ! Ne pravim često pogače ali kada se poželim ne mogu odoleti !!!!!!!!
OdgovoriIzbriši