9. ruj 2013.

DŽEM OD ŠLJIVA S BANANAMA I ČOKOLADOM

Džem je prerađevina od voća u kojoj su vidljivi komadići voća.Sprema se od celog voća ili od sitno narezanih komada.Uglavnom se kuva u manjim količinama;  da se pre skuva  a voće ostane u komadićima. Penu je dobro kod kuvanja pažljivo i sve vreme skidati. Džem je gotov kada kapnemo kašikom malu količinu džema  na hladan tanjur a ona se zgusne.
Potrebno je :
  • 2 kg očišćenih plavih šljiva
  • 300 g banana 
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 300 g šećera
  • za veću količinu šljiva, dodati malo konzervansa
Pripremanje :
  • Šljive oprati, ocediti i odstraniti koštice a zatim kuvati na laganoj vatri  oko 30 min ; sve vreme potrbno je mešati da bi se šljive lepo rastopile
  • banane sitno narezati i dodati šljivama 
  • na kraju dodati šećer i još  nastaviti kuvati  oko 20 min a zatim dodati kockice čokolade
  • kada se čokolada otopila, džem  kuvati još desetak minuta
  • topao džem sipati u zagrejane tegle i odmah zatvoriti poklopcem ili ostaviti u toploj rerni da se stvori tanka korica


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...