Uvrnuta posna pogača
Potrebno je:
- 600 g glatkog brašna
- 3-3,5 dl mineralne vode
- 100 ml ulja
- 40 g svežeg kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 150 g margarina
- susam
Priprema :
- u polovini mlake mineralne vode rastopiti kvasac, šećer , malo brašna i ostaviti da kvasac nadođe
- nadošli kvasac , ostatak vode i ulje sipati u odgovarajuću posudu, dodati brašno , sol i umesiti testo
- testo prekriti i ostaviti na toplo mesto da nadođe oko 1 h
- nadošlo testo podeliti na tri jednaka dela
- prvi deo testa razvući približno 25-50 cm. premazati margarinom -sl . 1
- drugi deo razviti iste veličine i prebaciti preko prvog testa i opet premazati margarinom
- treći deo testa razviti i prebaciti preko drugog testa i još malo razvući sva tri testa
- oštrim nožem izrezati trake oko 1-1,5 cm širine po dužini testa ali tako da donji kraj ostane ne isečen do kraja sl. 2
- testo početi uvijati s levog kraja sl. 3 prema vrhu a zatim donji deo uviti u krug sl. 4
- premestiti testo u šerpu obloženu papirom za pečenje, promera 28 cm prekriti i ostaviti da raste još oko 30 min
- premazati ostatkom margarina, posipati susamom
- rernu zagrejati na 200 °C , peći pogaču 10 min a zatim smanjiti temperaturu na 180 °C i peći još 20-25 min
- Recept za ovu zaista prelepu posnu pogaču pogledala sam web stranici Minjina kuhinjica
|
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !