Najbolji pekmez od kajsija |
Za mene najbolji recept za pekmez od kajsija ; toplo ga preporučujem svim ljubiteljima, pravog, domaćeg pekmeza, neponovljivog okusa i kvaliteta !!!!!
Potrebno je :
- 5kg oljuštenih kajsija bez koštica
- 1, 25 kg ili 1,5 kg šećera
- 1 kašičicu konzervansa
- kasjije kuvati bez šećera, po mogućnosti u većoj šerpi i na jačoj temperaturi oko 30-45 min
- neprestano mešati
- kada su se kajsije raskuvale dodati šećer , nastaviti mešati i kuvati još oko 1h ( šećer se dodaje što kasnije kako bi kajsije zadržale prelepu narandžastu boju )
- pred kraj dodati malo konzervansa
- proveriti da li je pekmez kuvan : ako ostaje jasan trag na dnu šerpe kuvan je ili na drugi način ; kašiku toplog pekmeza sipati na tanjur, ako se pekmez na rubovima ne razleva znak je da je kuvan ( stajanjem u teglama, zimi dobro kuvani pekmez se još malo zgusne )
- još topao pemez sipati u čiste tegle i ostviti u zagrejanoj rerni preko noći ( rernu zagrejati na 180 ° C a zatim isključiti)
- Nemojte zaboraviti sačuvati koštice kajsija , izuzetno su lekovite i često možemo o tome čitati
- u nekim časopisima
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !