11. tra 2013.

SEZONA JE ŠPAROGA



Šparoge su povrće karakterističnog okusa i mirisa čija sezona traje upravo sada, od marta do juna meseca. Prvi zapisi o uzgoju šparoga potiču još iz starog Egipta. Pojavljuju se u tri oblika - zelene, bele i ljubičaste. Šparoge su još od davnina poznate kao zdravo i lekovito povrće , imaju malu energetsku vrednost, i sadrže puno vlakana. Bogate su vitaminima B skupine, vitaminom A, C, E. Šparoge sadrže i mineralne tvari koje dobro deluju na ljudski organizam- kalij, kalcij, natrij, fosvor,...
Najbolje je pripremati sveže šparoge ako se kupuju treba obratiti pažnju da budu bez tragova oštećenja, plesni. Površina im treba biti sjajna i lako lomljiva a kada se režu sočna. Šparoge se režu ili lome na delovima gde postaju tvrđe. Nakon čišćenja važno ih je dobro oprati u vodi a zatim prokuvati desetak minuta  u slanoj vodi s malo maslaca i šećera  da izgube gorčinu. .
Mogu se skuvati i pojesti tople, kao i hladne uz neki sos ili salatu.Izvrsne su kao dodatak supi, prilog jelima s ribom i mesom, nadev za pite ili jednostavno uz kuvana jaja , šunku i krompir.
http://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%A0paroga




Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što ste posetili ovaj blog !