Šampinjoni ili kako ih još zovu plemenite pečurke najčešće su uzgajane gljive. Ova je gljiva čvrstog mesa i belog okruglog klobuka zbog svog plemenitog mirisa i blagog okusa i niza drugih osobina veoma pogodna za pripremanje raznih vrsta jela. Šampinjoni osim toga spadaju u red retkih gljiva koje se naveliko uzgajaju umetnim putem. Ova gljiva je bele boje i jedinstvene arome. Mogućnosti pripreme su neograničene. Dostupne su tokom cele godine, konzervirane ili sveže .
POTREBNO JE :
- 500 g svežih šampinjona
- 1 kg krompira
- mrkva, crveni luk, poriluk
- posni sir ili topivi sir u listićima
- ulje, začini, susam
- Izabrati krupnije šampinjone, izdubiti ih a ostatak šampinjona sitno naseckati
- crveni luk iseći na kockice i nekoliko minuta pržiti na malo ulja, obavezno ga malo posoliti, lepša je aroma. Dodati narezane šampinjone i sve zajedno dinstati s malo vode 20 min- začiniti i dodati biber
- Krompir oljuštiti, izdubiti i kuvati u vodi 10 min (od početka vrenja )-do polovine kuvan krompir ocediti od vode , posoliti ili začiniti začinima po izboru i poredati u pouljenu vatrostalnu posudu
- ostatke krompira sitno narezati , mrkvu oljuštiti i narezati na krugove, malo poriluka također narezati na krugove i sve zajedno dinstati na malo ulja, uz dosipavanje vode- 10-15 min
- Ovim nadevom puniti šampinjone, a dinstanim šampinjonima puniti izdubljeni krompir
- susam ispržiti i posipati šampinjone a preko naribati posni sir ili rasporediti sir u listićima
- punjeni krompir i punjene šampinjone poredati u pouljenu posudu dodati 0,5 dcl vode
- posudu poklopiti ili prekriti alu folijom i peći u pećnici 45 min na 190 C stepeni
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !