23. lis 2013.

Hrskavi keksi s kokosom


Potrebno je :
  • 2 jaja
  • 160 g šećera
  • 130 g putera ( može i margarin )
  • 250 g glatkog brašna za kolače
  • 50 g grožđica
  • 100 g kokosa
  • 30 g vanil šećera
  • 1/2 najmanje kašičice sode bikarbone
  • 6 g praška za pecivo
  • 100 g kukuruznih pahuljica- cornflakes- rukom usitniti
Pripremanje :
  • odvojiti žumanca , dodati šećer i puter - penasto umutiti 
  • belanca posebno penasto umutiti i lagano umešati 
  • dodati kokos, grožđice, vanil šećer, brašno pomešano s sodom bikarbonom i praškom za pecivo
  • testo je lepljivo i najbolje kašikom vadti  male loptice i uvaljati  u  kukuruzne pahuljice ( cornflakes rukom usitniti )
  • poredati kekse na  papir za pečenje- ostaviti dovoljno razmaka između njih
  • peći na 170 ¨C stepeni 15 min ( topli zrak s ventilatorom) ili na 180 ¨C stepeni  sredina rerne 14-17 min






FRITULE S JABUKOM I JOGURTOM



Sanjine istarske fritule s jabukama i jogurtom.

Potrebno je :
  • 2 jaja
  • 1-2 kašike šećera
  • naribana korica jednog limuna
  • naribana jedna jabuka
  • 1 čaša (200 g) čvrstog jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo (12 g)
  • 50 g grožđica
  • malo cimeta
  • 1 kašičica ruma 
  • 300 g brašna (glatko)
  • 1 l ulja za prženje
  • kristal šećer za posipanje pomešan sa malo šećera u prahu
Pripremanje :


  • jaja i šećer penasto umutiti
  • dodati jogurt, naribanu jabuku, koricu limuna, grožđice ,cimet a na kraju lagano umešati brašno i prašak za pecivo
  • ulje zagrejati da bude vrelo ali ne prejako -to je veoma važno jer fritule nisu lepe ako se brzo ispeku
  • najbolje je peći u manjoj posudi s puno ulja (1 l) , fritule treba da plivivaju u ulju a peku se 7-8 min
  • s dve kašičice uzimati testo; -jednom kašičicom uzeti testo a sa drugom gurati u ulje
  • u toku pečenja važno je kašikom neprestano okretati fritule
  • pečene fritule odmah stavljati u šećer 
  • Najlepše su kada su meke izvana a spužvaste, šupljikave iznutra !






5. lis 2013.

Krem supe s brokulom i tikvicama


Potrebno je :
  1. Krem supa od brokule
  • 1 brokula (500 g)
  • 50 g maslaca
  • 1- 1,5 l vode
  • 2 kašike brašna
  • muškatni oraščić, biber, mešavina začina za supu
  • 1 jaje 
  • 2 dl pavlake za kuvanje
Pripremanje :
  • brokulu oprati, razdvojiti cvetove , debele delove odstraniti 
  • kuvati u vodi da omekša
  • kuvanu brokulu izvaditi iz vode i usitniti mikserom
  • na maslacu kratko upržiti brašno, dodati malo vode da ne ostane grudvica a zatim dodati brokulu i ostatak vode u kojoj se kuvala
  • začiniti i kuvati do željene gustine
  • na kraju umutiti žumance s pavlakom i dodati supi


  1. Krem supa od tikvice
  • 1 zelena tikvica
  • 1 veći krompir
  • 2 čena belog luka
  • 1 manji crveni luk
  • 1,3 l vode
  • 1 kašika brašna
  • malo maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 1 dl pavlake za kuvanje
  • malo svežeg vlasca, muškatni oraščić, biber, sol
Pripremanje:
  • tikvicu i krompir oljuštiti, oprati i iseći na sitnije komade
  • luk narezati i kratko propržiti na ulju
  • tikvicu i krompir dinstati s lukom a zatim dodati vodu i nastaviti kuvati da omekša
  • kuvano povrće procediti, usitniti u blenderu i vratiti u vodu
  • na malo maslaca upržiti brašno da ostane belo i dodati supu
  • začiniti muškatnim oraščićem, biberom, soli i još jenom prokuvati
  • umutiti žumance i pavlaku i na kraju dodati u supu 
  • vlasac sitno narezati i posipati





2. lis 2013.

Jednostavan kolač s jabukama


Potrebno je :
  • Biskvit :
  • 3  jaja
  • 1 šolja (2 dl ) šećera
  • 2 dl ulja
  • 3 dl mleka
  • 2 šolje (2 dl ) brašna
  • 12 g (1 kesica) praška za peciv
  • nadev :
  • 1-1,5 kg oljuštenih jabuka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 1,2 l vode
  • 180-200 g šećera
  • 0,5 l slatke pavlake
Pripremanje :
  • umutiti jaja i šećer, dodati mleko, ulje i na kraju lagano umešati brašno i prašak za pecivo
  • biskvit peći u zagrejanoj rerni na 180 C stepeni 20-30 min (veličina kalupa za kolač približno 22 x 36 cm )
  • jabuke izrezati na tanke listiće i kuvati oko 20 min u  vodi 
  • kuvane jabuke izvaditi u cedaljku, a  u ostatak vode zakuvati puding i šećer
  • biskvit premazati s malo toplog  pudinga, a zatim rasporediti jabuke
  • preko jabuka preliti ostatak toplog pudinga
  • ohlađeni kolač premazati umućenom pavlakom




1. lis 2013.

Kolač s kaki jabukom


Potrebno je:
  • 8-10 zrelih plodova kaki jabuke
  • 350 g petit keksa
  • 2 pudinga od vanilije
  • 100 g maslaca
  • 0.5 l vode (može se raditi i s mlekom)
  • 150 g šećera
  • malo mleka
  • 500 ml slatke pavlake za kolače
Pripremanje:
  • u okrugli kalup (promer 24 cm) ili odgovarajući četvrtasti poredati za podlogu petit keks namečen u malo mleka 
  • kaki jabuku oljuštiti ,  narezati  i  mikserom usitniti a zatim dodati malo vode i prokuvati
  • ostatak vode dodati voću i kada provri umešati  puding i šećer i kuvati 2-3 min
  • u topao pudin dodati maslac i ostatak petit keksa ( kekse rukom izlomiti na sitne komade)
  • sve polako izmešati i sipati u kalup preko podloge od keksa
  • preko ohlađenog kolača staviti  ulupanu pavlaku 
                                                                           Prijatno ! 

Kaki i limun-kolač




25. ruj 2013.

Kupus na Sanjin način



Potrebno je :

  • 1 kg svežeg zelenog kupusa
  • 300 g belog mesa (piletina, puretina)
  • 500 g celera
  • 500 g mrkve
  • 500 g luka
  • 500 g zelene i crvene sveže paprike
  • 500 g gljiva (šampinjoni ili mešavina više vrsta)
  • beli luk, curry, đumbir, biber, mešavina začina
  • maslinovo ulje
  • soja umak
Pripremanje:

  • belo meso izrezati na kockice  i marinirati  u malo sojinog umaka
  • na  maslinovom ulju kratko izdinsati luk izrezan na kockice,  dodati  belo meso i nastaviti dinstati desetak minuta 
  • dodati sitno isečen kupus, mrkvu,celer, papriku, beli luk i sve dinstati na laganoj temperaturi
  • povrće će polako puštati sokove;  potrebno je  neprestano mešati a vode veoma malo dodavati
  • kada  povrće i meso omekša dodati izrezane gljive , malo ribanog đumbira, biber, curry, začine
  • nastaviti kuvati još 20 min , i dalje stalno mešati jer se kuva u vrlo malo tekućine
  • po želji  dodati malo sojinog umaka
  • poslužiti uz kuvanu rižu


                                                                           Prijatno !


24. ruj 2013.

Goveđe šnicle u umaku od povrća i voća


Potrebno je :
  • 600 g šnicli od goveđe plećke
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 2-3 mrkve
  • koren celera
  • 500 g svežeg paradajza ili iz konzerve
  • 1 veća jabuka
  • 4-6 suvih šljiva
  • malo maslinovog ulja
  • 20 g maslaca
  • kocka za goveđu supu
  • brašno, sol, biber, mešavina začina od povrća
  • prilog: njoki od krompira - 600 g krompira, 300 g brašna, 2 jaja, 0,5 dl ulja, malo muškatnog orašćića, 40 g ribanog sira
Pripremanje :
  • šnicle posoliti, izlupati, staviti u brašno i kratko propržiti s obe strane  na vrelom ulju da dobiju zlatnu boju
  • poredati pržene šnicle u vatrostalnu posudu i dodati oguljenu, izrezanu na kockice;  jabuku, mrkvu, celer, oguljeni paradajz, luk, suve šljive i začine
  • kocku za supu otopiti u 3 dl vode i preliti meso
  • posudu poklopiti ili prekriti alu folijom i staviti u rernu da se peče oko 2 h na 190 ⁰C (zavisi koliko je stara govedina)- proveravati da li ima dovoljno tekućine
  • kada  meso omekša  izvaditi ga, a povrće i voće propasirati štapnim mikserom, dodati 2 kašike brašna i umak kratko prokuvati ( dodati ako je potrebno još začina )
  • poredati meso u vatrostalnu posudu , preliti umakom ,  narezati listiće maslaca i vratiti u rernu da se kuva još desetak minuta (ako je potrebno dodati malo vode ili supe)
  • njoki : krompir u ljusci oprati i staviti u slanu vodu kuvati
  • omekšani, vrući krompir oguliti i propasirati
  • dodati razmućena jaja, ulje, sol, muškatni oraščić i prosejano brašno
  • umesiti testo i podeliti na više manjih komada a svaki komad razviti kao valjak debljine 3 cm i rezati komadiće duge 2 cm
  • njoke kuvati u slanoj vodi 3-4 min a zatim ih izvaditi i staviti u hladnu vodu
  • ocediti i staviti na nauljeni ,  ugrejani lim i naribati sir
                                         
                                                                           Prijatno !




17. ruj 2013.

Slani štapići


Potrebno je :
  • 400 g brašna (meko i oštro )
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 150 g  krem sira 
  • 100 g tvrdog sira za ribati
  • 1 kašičica soli
  • 12 g praška za pecivo
  • susam za posipanje
  • 1 žumance za premazivanje
Pripremanje :
  • brašno, margarin , krem sir, naribani tvrdi sir , so i prašak za pecivo pomešati i rukom izraditi testo
  • kada se testo lepo umesilo, uviti ga u foliju i ostaviti  u frižider najmanje 30 min 
  • razviti testo 0,5 cm debljine , premazati razmućenim jajetom, posipati prženim susamom , molo naribati tvrdog sira i rezati štapiće
  • poredati na papir za pečenje i peći 10 min na 220 ¨C stepeni
                                                                    Prijatno !





15. ruj 2013.

Ajvar od pečenih paprika


Potrebno je  :
  • 10 kg mesnate crvene paprike
  • 2kg plavog patlidžana
  • 0,5 l ulja
  • 3 pune supene kašike soli
  • 3 kašike octa
  • 2-3 ljute paprike
  • 10 g konzervansa
Pripremanje :
  • papriku poredati na lim i peći u rerni na 200 ¨C stepeni 30 min (nije potrebno okretati , ravnomerno se ispeče ako je složena jedna pored druge )
  • pečenu papriku stavljati u posudu i prekriti kuhinjskom krpom , ostaviti da se ohladi 
  • oguliti papriku i odstraniti što više semena a zatim iseckati nožem i samleti  ( u multipraktiku 1-2 s )
  • plavi patlidžan pre pečenja držati 15 min u hladnoj vodi a zatim ga ipeći kao papriku (peče se ceo a kožica se posle odstrani, semenke nije potrebno uklanjati )
  • ajvar se prži- kuva 2-3 h na laganoj vatri uz neprestano mešanje ( po želji dodati izrezanu ljutu papriku )
  • ulje dodavati postepeno za vreme kuvanja
  • pred kraj dodati malo konzervansa
  • kada je ajvar  dobio potrebnu gustinu , sipati  u tople tegle i odmah zatvoriti poklopcem ili ga staviti u toplu rernu nekoliko sati da se napravi  korica (rerna ne sme biti prevruća )
  • količina koja se dobije : približno  4 tegle od 670 g



10. ruj 2013.

SOK I SLATKO OD BELOG GROŽĐA



Potrebno je :
  • Sok
  •  3 kg bobica belog grožđa
  •  2 l vode
  •  2 kg šećera
  • 1 limun
  • konzervans
  • Slatko
  • 0,5 kg bobica grožđa
  • 0,5 kg šećera
  • 1 dl vode
  • limun
Pripremanje:
  • Sok
  • Grožđe oprati i odvojiti  lepe i zdrave bobice
  • bobice kratko samleti u multipraktiku ili jednostavno rukama izgnječiti a zatim sipati 2 l vode  i  kuvati 15 min
  • kuvane bobice prvo procediti u cedaljki a zatim preko guste gaze
  • u sok dodati šećer, limun izrezan na kolutove i ponovo kuvati 10-15 min
  • ako se priprema veća količina pred kraj kuvanja bilo bi dobro dodati malo konzervansa
  • topao sok sipati u zagrejane flaše, odmah zatvoriti , prekriti  debljom tkaninom i ostaviti preko noći
  • sok se pije razređen s vodom
  • Slatko
  • vodu i šećer kuvati 5 min. od početka vrenja  a zatim dodati  oprane bobice, nekoliko kolutova limuna i nastaviti  kuvati na laganoj vatri oko 45 min
  • kada sa kašike kaplje ; kap po kap slatko je gotovo
  • ako nismo sigurni da li je slatko kuvano treba ga ukloniti s vatre, sačekati tridesetak min i proveriti gustinu
  • kuvano slatko prekriti vlažnom krpom i tek sledeći dan sipati u tegle
  • Slatko se uglavnom pravi od sorti grožđa koje nemaju koštice ali lepo je i od drugih mirisnih sorti
  • Za pripremanje soka koriste se uglavnom stolne sorte grožđa muškata, otonela..