5. tra 2013.

PUNJENI KROMPIR I ŠAMPINJONI



Šampinjoni ili kako ih još zovu plemenite pečurke najčešće su uzgajane gljive. Ova je gljiva čvrstog mesa i belog okruglog klobuka zbog svog plemenitog mirisa i  blagog okusa i niza drugih osobina veoma pogodna za pripremanje raznih vrsta jela. Šampinjoni osim toga spadaju u red retkih gljiva koje se naveliko uzgajaju umetnim putem. Ova gljiva je  bele boje i jedinstvene arome. Mogućnosti pripreme su neograničene. Dostupne su tokom cele godine, konzervirane ili sveže .


POTREBNO JE :
  • 500 g svežih šampinjona
  • 1 kg krompira
  • mrkva, crveni luk, poriluk
  • posni sir ili topivi sir u listićima
  • ulje, začini, susam
PRIPREMA :
  • Izabrati krupnije šampinjone, izdubiti ih a ostatak šampinjona sitno naseckati 
  • crveni luk iseći na kockice i nekoliko minuta pržiti na malo ulja, obavezno ga malo posoliti, lepša je aroma. Dodati narezane šampinjone i sve zajedno dinstati s malo vode 20 min- začiniti i dodati biber
  • Krompir oljuštiti, izdubiti i kuvati u vodi 10 min (od početka vrenja )-do polovine kuvan krompir ocediti od vode , posoliti ili začiniti začinima po izboru i poredati u pouljenu  vatrostalnu posudu
  • ostatke krompira sitno narezati , mrkvu oljuštiti i narezati na krugove, malo poriluka također narezati na krugove i sve zajedno dinstati na malo ulja, uz dosipavanje vode- 10-15 min
  • Ovim nadevom puniti šampinjone, a dinstanim šampinjonima puniti izdubljeni krompir
  • susam ispržiti i posipati šampinjone a preko naribati posni sir ili rasporediti sir u listićima
  • punjeni krompir i punjene šampinjone poredati u pouljenu posudu dodati 0,5 dcl  vode
  • posudu poklopiti ili prekriti alu folijom i peći u pećnici 45 min na 190 C stepeni

                                                    Prijatno !





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...