29. lip 2014.
13. lip 2014.
Jogurt hleb
Jogurt hleb |
Potrebno je:
- 400 g brašna (višenamensko za hleb)
- 130 g jogurta
- 160 ml vode
- 1 puna kašika kvasca (svež ili suv )
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 - 1 1/2 kašičica soli
- 1 jaje
- kvasac rastopiti u vodi
- brašno, sol, jaje, ulje, jogurt izmešati u posudi, dodati otopljeni kvasac i sve dobro umesiti na radnoj površini (ako je potrebno dodati još malo ulja da se ne lepi za ruke; mesiti oko 5 min da se dobije meko ujednačeno testo )
- prekriti testo i ostaviti da raste oko 30-40 min
- kalup (27x10 cm ) namazati margarinom, posipati brašnom i izručiti testo u obliku vekne
- ostaviti da raste u kalupu još oko 15 min a zatim peći u predhodno zagrejanoj rerni na 180-190 ¨C stepeni oko 30 -40 min.
- izvaditi iz rerne , malo poprskati vodom i ostiviti pokriveno da se ohladi a zatim poslužiti ovaj ukusni hleb s maslacem , domaćim džemom ili uz neki slani namaz
Jogurt hleb |
Jogurt hleb |
16. svi 2014.
Brzi slani štapići s belim lukom
Brzi slani štapići |
Potrebno je:
- 3 šolja ( 2 dl ) brašna
- 1 šolja mleka
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašičice belog luka u prahu
- 1 kašičica suvog peršuna ili origana
- 1 1/2 kašičica soli
- 1 štapić margarina
- ribani sir parmezan
- u posudi pomešati brašno, sol, prašak za pecivo, 1 kašičicu belog luka, peršun (origano)
- u to dodati mleko i umesiti glatko testo
- razviti testo veličine oko 20 x 30 cm
- margarin otopiti, dodati ostatak belog luka i premazati testo
- rezati tanke trake (1 cm) , preseći u željenoj veličini , uvijati spirale....
- još jednom premazati štapiće sa svih strana s ostatkom margarina , posipati parmezan ili ; uvaljati u parmezan kada su pečeni
- peći oko 15- 20 min na jačoj temperaturi 210 ¨C stepeni
|
Brzi slani štapići s belim lukom |
28. tra 2014.
Rolnice od lisnatog testa sa viršlama i humus
Potrebno je:
- lisnato testo ( 500 g)
- 300 g malih koktel viršli od pilećeg i ćurećeg mesa
- Humus
- 200 g leblebije
- 4-5 čena belog luka
- malo soka od limuna
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- sol
- tahini pasta ili pržen i samleven susam
- sitno sečen sveži peršun
- humus
- leblebije preko noći ostaviti natopljene u vodi ( približno 6 dl vode )
- ujutro ocediti vodu, nasipati drugu vodu, dodati malo sode bikarbone i kuvati oko 40 minuta
- leblebije treba da budu mekane, raskuvane, gotovo da se raspadaju
- oceđene leblebije usitniti u blenderu ili štapnim mikserom
- dodati iseckan beli luk, tahini pastu , limunov sok, sol, peršun, ulje - količinu odrediti po ukusu, ako je pregusto dodati malo vode u kojoj se kuvala leblebija
- Lisnato testo rastanjiti, izrezati trake ( 2 x 30 cm)
- viršle obariti i ohladiti a zatim trakama spiralno zamotati
- premazati umućenim jajetom
- peći u rerni 10-tak minuta na 200¨C , da porumene
- ostatak testa uvitati oko metalnih kalupa za šaum rolne , ispeći i po želji puniti humusom
27. tra 2014.
Pecivo
Običan, jednostavan recept za slance, kiflice, pogačice....
Potrebno je:
- 600-700 g glatkog brašna
- 40 g svežeg kvasca
- 2,5 dl tople vode
- 2,5 dl toplog mleka
- 4 kašike ulja
- 2 kašičice šećera
- 3 kašičice soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100-150 g margarina
- ulje i voda , sol za premazivanje
- po želji dodati 5-6 kašika kukuruznog brašna
- 2,5 dl vode zagrejati, dodati kvasac, šećer ,malo brašna i ostaviti pokriveno da nadođe
- u odgovarajuću posudu dodati polovinu brašna, ulje, toplo mleko, nadošli kvasac, ostatak brašna, sol, prašak za pecivo
- umesiti fino, glatko testo, pokriti krpom ili prozirnom folijom i ostaviti da nadođe oko 45 min
- nadošlo testo izručiti na brašnom posipanutu radnu površinu i formirati peciva željenog oblika
- Najčešće podelim testo na dva dela. Od jedne polovine pravim slance (9 komada) a od druge polovine radim kiflice, pogačice, ...
- Pre savijanja na svaki slanac ili kiflicu naribati par listića ledenog margarina
- Pripremljena peciva rasporediti na lim prekriven papirom za pečenje, premazati uljem ili otopljenim margarinom
- peći u zagrejanoj rerni na 200 ¨C stepeni
- posle 10 minuta izvaditi iz rerne, premazati slanim premazom ( 1 kašičica soli, 2 kašičice brašna, malo vode ili mleka razmutiti da bude glatko i gusto)
- vratiti u rernu , još 5-7 minuta da porumeni
- tople slance , kifle.... premazati mešavinom vode i ulja ( korica će biti hrskava )
- od istog testa lepe su i male lepinje punjene ajvarom i pečene u dosta ulja
Limun mafini (Lemon muffins )
Potrebno je:
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 280 g jogurta
- 1dl ulja
- 300 g brašna
- vanil šećer
- prašak za pecivo (10g)
- 2-3 limuna- korica i sok
- prstohvat soli
- po želji malo naribanog đumbira
- šećer u prahu za posipanje
- jaja i šećer, vanil šećer penasto umutiti , dodati jogurt, ulje i limun (koricu i sok izmiksati štapnim mikserom )
- na kraju dodati prosejano brašno, prašak za pecivo, sol i naribani đumbir
- sve dobro promešati da se smesa ujednači a zatim sipati u kalup ili košarice za mafine
- peći u zagrejanoj rerni na 180 ¨C stepeni 20-25 min
- po želji muffine poslužiti ili preliti s kremom od limuna
- Krema od limuna
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 80 ml oceđenog soka od limuna
- 60 g maslaca
- Jaja i šećer kratko umutiti, dodati sok od limuna i kuvati iznad pare neprestano mešajući do gustine pudinga
- kuvanu kremu presipati u drugu posudu, dodati maslac i promešati a zatim prekriti prozirnom folijom da se ne stvari korica i ostavit da se ohladiti
Limun mafini |
19. tra 2014.
Prolećne pihtije
- 8 dl jogurta
- 6 kesica ( 6x10 g) bele želatine
- 200 g majoneze
- 150-200 g šunkarice
- 4-5 kiselih krastavaca
- 1-2 obarene mrkve i malo graška
- 5-6 tvrdo kuvanih jaja
- malo soli
- u šerpi ugrejati jogurt, želatinu rastopiti u vodi prema uputstvu i umešati u topao jogurt (ne sme da provri )
- dodati majonez, seckanu šunkaricu, sitno isečene krastavce, mrkvu i grašak, posoliti po ukusu
- polovinu smese sipati u odgovarajući kalup poredati jaja (višak jaja dodati u jogurt) i zaliti ostatkom smese
- ostaviti da se dobro ohladi i stegne a zatim izručiti iz kalupa
17. tra 2014.
Pašteta u maramici
Potrebno je :
- svinjska maramica
- 500 g mlevenog svinjskog mesa
- 300 g pilećih jetrica
- 1 jaje
- prezle od hleba
- manja glavica luka (sitno isečen )
- nekoliko čena belog luka ili u prhu
- kašika sitno sečenog lista peršuna
- pola kašičice crnog bibera, malo soli, mešavina začina
- 100 g dimljene slanine
- pileću jetricu usitniti i pomešati s mlevenim mesom
- dodati izrezanu slaninu, luk, začine, jaje i 3-4 kašike prezli
- sve dobro izmešati , ako je smesa ređa dodati još malo prezli , oblikovati veknu i ostaviti u frižider 1h
- obložiti veknu svinjskom maramicom, staviti u vatrostalnu posudu, nasipati malo vode i peći u rerni oko 90 min na 180 ¨C stepeni - po potrebi dolevati još vode i paziti da se lagano peče
- pre rezanja dobro ohladiti
16. tra 2014.
Kolač s pomorandžom
Potrebno je:
- 4 jaja
- 20 supenih kašika šećera
- 20 kašika mleka
- 20 kašika ulja
- 20 kašika brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 2 pomorandže
- 2 kesice vanil šećer
- 100 ml vode +100 g šećera - sirup
- čokolada za preliv
- 1 pomorarandžu zamrznuti
- jaja sa šećerom penasto umutiti, dodati mleko, ulje na kraju brašno i prašak za pecivo
- veći lim obložiti papirom za pečenje, sipati smesu i ispeći biskvit - 20 min. na 180 Ç stepeni
- pečeni biskvit prerezati na dve polovine
- jednu polovinu biskvita rukom usitniti, naribati zamrznutu pomorandžu, dodati vanil šećer, sok od druge pomorandže , sirup od šećera i vode i sve dobro promešati
- ređati ; kora, fil, otopljena čokolada ( 100 g čokolade, nekoliko kašika slatke pavlake zagrejati da se čokolada otopi i preliti kolač)
6. tra 2014.
Jaffa kolač
Jaffa kolač |
Potrebno je:
- 200 g margarina
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g izlomljenog petit keksa
- 100 g mlevenog petit keksa
- 500 g izlomljenog jaffa keksa
- 1,5 dl mleka ili kuvane kafe
- 2 narandže
- 200 g čokolade za kuvanje
- 1-1,5 dl slatke pavlake
- mleko,(kafa) margargarin, 100 g čokolade zagrejati da se otopi a zatim dodati mlevene orahe, mleveni petit keks, naribanu koricu od 1-2 narandže i ostaviti da se ohladi
- u drugoj posudi jaffa keks izlomiti na krupnije komade, preliti sokom od dve narandže a zatim sve lagano izmešati i spojiti s ohlađenim filom
- oblikovati kolač ,ostaviti da se dobro ohladi a zatim preliti glazurom od čokolade
- glazura- slatku pavlaku i ostatak čokolade zagrevati da se čokolada otopi ( ne sme provreti ) preliti kolač
Jaffa kolač |
Pretplati se na:
Postovi (Atom)