Potrebno je :
- Sok
- 3 kg bobica belog grožđa
- 2 l vode
- 2 kg šećera
- 1 limun
- konzervans
- Slatko
- 0,5 kg bobica grožđa
- 0,5 kg šećera
- 1 dl vode
- limun
- Sok
- Grožđe oprati i odvojiti lepe i zdrave bobice
- bobice kratko samleti u multipraktiku ili jednostavno rukama izgnječiti a zatim sipati 2 l vode i kuvati 15 min
- kuvane bobice prvo procediti u cedaljki a zatim preko guste gaze
- u sok dodati šećer, limun izrezan na kolutove i ponovo kuvati 10-15 min
- ako se priprema veća količina pred kraj kuvanja bilo bi dobro dodati malo konzervansa
- topao sok sipati u zagrejane flaše, odmah zatvoriti , prekriti debljom tkaninom i ostaviti preko noći
- sok se pije razređen s vodom
- Slatko
- vodu i šećer kuvati 5 min. od početka vrenja a zatim dodati oprane bobice, nekoliko kolutova limuna i nastaviti kuvati na laganoj vatri oko 45 min
- kada sa kašike kaplje ; kap po kap slatko je gotovo
- ako nismo sigurni da li je slatko kuvano treba ga ukloniti s vatre, sačekati tridesetak min i proveriti gustinu
- kuvano slatko prekriti vlažnom krpom i tek sledeći dan sipati u tegle
- Slatko se uglavnom pravi od sorti grožđa koje nemaju koštice ali lepo je i od drugih mirisnih sorti
- Za pripremanje soka koriste se uglavnom stolne sorte grožđa muškata, otonela..