Potrebno je:
- 20 g svežeg kvasca
- 400-500 g brašna (300 g glatkog brašna + 100 oštrog brašna + 2 kašike kukuruznog brašna)
- 2 1/2 male kašike soli + 1 mala kašika šećera
- 50 ml ulja
- 250 ml tople vode
- 50-100 g margarina
- Sveži kvasac , kašičicu šećera i brašna preliti s 50 ml tople vode i poklopiti ; ostaviti 5 minuta da kvasac zapeni
- u posudu nasipati ostatak tople vode, ulje i nadosli kvasac a zatim dodati polovinu brašna, so i ostatak brašna ( obratiti pažnju da so nikada ne dođe u direktan dodir s kvascem)
- umesiti glatko testo; mesiti desetak minuta , dodati još malo brašna ako je potrebno
- Prekriti salvetom posudu s testom i ostaviti na toplo mesto oko 30 min
- radnu površinu posipati brašnom, valjkom zazviti testo u veći krug debljine 0,5 cm i kalupom (8cm) vaditi krugove
- okrugli plitki kalup (24 cm) dobro namazati margarinom i posipati brašnom
- na svaki krug staviti malo margarina, presaviti po sredini i ređati u kalup sl.
- ponovo salvetom prekriti testo u kalupu i ostaviti na toplom mestu oko 40 min.
- pre pečenja premazati uljem i vodom (2:1 )
- rernu zagrejati na 200 °C , posle 10 minuta pečenja smanjiti temperaturu na 180°C i peći pogaču da blago porumeni još 20-30 minuta
- pečenu pogaču poprskati s malo vode , prekriti salvetom i ostaviti da odstoji bar 30 minuta pre posluženja
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !