Mirisni, meki, aromatični pirinač dugog zrna basmati s komoracem
Potrebno je:
- 250 g basmati pirinča
- 4 dl vode
- komorač
- 2 mrkve
- manja glavica luka
- kašičica kurkume
- kašičica svežeg đumbira
- korijander u prahu
- listovi kadulje
- so
- 2 kašike maslinovog ulja ili kocka putera
- pirinač isprati u vodi nekoliko puta sve dok voda ne bude bistra
- sipati 4 dl vode preko ispranog pirinča i staviti kuvati
- kada voda proključa , smanjiti temperaturu na najmanje i nastaviti kuvati još 8-10 min
- Važno je napomenuti da posuda s pirinčom treba sve vreme biti poklopljena, ne otvarati kako bi se pirinač vise kuvao u pari, nije potrebno mešati. Gotov basmati je upio svu vodu, zrna su se izdužila a nisu se slepila , aroma i miris je poseban !
- Mrkvu naribati , komorač izrezati malo krupnije, luk sitno iseckati i prziti oko 5 min. na malo ulja ili putera
- dodati kurkumu i ostale začine, još malo propržiti a zatim dodati pirinač i lagano promešat
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !