Slani posni kolač ruža
|
Slani posni kolač |
Potrebno je:
- 500 g brašna (400 g glatkog + 100 g oštrog )
- 20 g svežeg kvasca
- 250 ml vode
- 50 ml ulja
- 2 male kašike soli
- 1 mala kašika šećera
- 100 g margarina
- kalup promera 20 cm
Priprema:
- Kvasac usitniti, dodati malo šećera, brasna i preliti s 1 dl tople vode, prekriti
- brašno pomešati, dodati so, ulje, nadošli kvasac, ostatak tople vode i umesiti kao svako dizano testo
- kada se testo lepo umesilo i nije lepljivo podeliti na dva dela
- svaki deo još podeliti na osam malih jufki
- svaku jufku razvaljati i kalupom (8 cm) vaditi 2 kruga (ostatke ostavljati sa strane i premesiti )
- na jedan krug naribati malo margarina, prekriti drugim krugom, valjkom još malo razvaljati i urolati
- urolane krugove ređati u kalup koji je namazan margarinom i posipan brašnom
- poređano testo prekriti pamučnom salvetom i ostaviti na toplo mesto oko 1 h da se udvostruči
- rernu zagrejati na 200 °C stepeni
- nadošli kolač premazati uljem i vodom (2:1)
- peći kolač 15 minuta a zatim temperaturu smanjiti na 180 °C i nastaviti još peći oko 20 min
- pred kraj pečenja izvaditi kolač iz rerne još jednom premazati uljem i vodom ali sada dodati malo šećera, vratiti u rernu
- ispečeni kolač još malo ostaviti u kalupu a zatim izručiti na pamučnu salvetu, umotati i ostaviti da se ohladi pre rezanja
|
Slani posni kolač |
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !