27. tra 2014.

Pecivo



Običan, jednostavan recept za slance, kiflice, pogačice....

Potrebno je:
  • 600-700 g glatkog brašna
  • 40 g svežeg kvasca
  • 2,5 dl tople vode
  • 2,5 dl toplog mleka
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašičice šećera
  • 3 kašičice soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100-150 g margarina
  • ulje i voda , sol za premazivanje
  • po želji dodati 5-6 kašika kukuruznog brašna
Priprema:
  • 2,5 dl vode zagrejati, dodati kvasac, šećer ,malo brašna i ostaviti pokriveno da nadođe
  • u odgovarajuću posudu dodati polovinu brašna, ulje, toplo mleko, nadošli kvasac, ostatak brašna, sol, prašak za pecivo
  • umesiti fino, glatko testo, pokriti krpom ili prozirnom folijom i ostaviti da nadođe oko 45 min
  • nadošlo testo izručiti na brašnom posipanutu radnu površinu i formirati  peciva željenog oblika
  • Najčešće podelim testo na dva dela. Od jedne polovine pravim slance (9 komada) a od druge polovine radim kiflice, pogačice, ...
  • Pre savijanja na svaki slanac ili kiflicu  naribati  par listića ledenog margarina
  • Pripremljena peciva rasporediti  na lim prekriven papirom za pečenje, premazati uljem ili otopljenim margarinom 
  • peći u zagrejanoj rerni na 200 ¨C stepeni
  • posle 10 minuta  izvaditi iz rerne, premazati slanim premazom ( 1 kašičica soli, 2 kašičice brašna, malo vode ili mleka razmutiti da  bude glatko i gusto)
  • vratiti u rernu , još 5-7 minuta da porumeni
  • tople slance , kifle.... premazati mešavinom vode i ulja ( korica će biti hrskava ) 
  •  od istog testa lepe su i male lepinje punjene ajvarom i pečene u dosta ulja











LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...