Potrebno je :
800 gr brašna za dizana testa
3 dcl mleka (po potrebi još )
40 gr svežeg kvasca
1 kašikica šećera
2 kašikice soli
1/5 dcl ulja
150 gr margarina
susam
Način rada : Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer i malo mlakog mleka i ostaviti da nadodje. U nadošli kvasac sipati so, ulje i ostatak mleka i zamesiti testo. Dobro ga izraditi da se dobije glatko testo koje se ne lepi za posudu.
Ostaviti na toplom da nadodje.
Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini , podeliti na 5 jednakih delova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 min. da se odmore.
Svaku lopticu rastanjiti veličine plitkog tanjira premazati omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu.
Testo zatim rastanjiti u krug prečnika do 45 cm. Od kruga iseći obruč oko 2-3 cm širine.
Preostali krug iseći na 16 jednakih deliva.
Uvijati, ali ne kao kiflice, nego da se ide ravno uz jednu stranicu trougla.
Redati u tepsiju, širom stranom uz ivicu.
Tepsija u kojoj sam pekla je 26 cm prečnik.
Obruč iseći na 4 jednaka dela, praviti ruzice i stavljati u sredinu posude.
Ostaviti na toplom da nadodje, premazati umućenim zumancem, posuti susamom i peći na 200 C, kad počne da rumeni smanjiti na 180 i peći do kraja, oko 45 min.
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !