Potrebno je :
- Biskvit :
- 3 jaja
- 1 šolja (2 dl ) šećera
- 2 dl ulja
- 3 dl mleka
- 2 šolje (2 dl ) brašna
- 12 g (1 kesica) praška za peciv
- nadev :
- 1-1,5 kg oljuštenih jabuka
- 3 pudinga od vanilije
- 1,2 l vode
- 180-200 g šećera
- 0,5 l slatke pavlake
Pripremanje :
- umutiti jaja i šećer, dodati mleko, ulje i na kraju lagano umešati brašno i prašak za pecivo
- biskvit peći u zagrejanoj rerni na 180 C stepeni 20-30 min (veličina kalupa za kolač približno 22 x 36 cm )
- jabuke izrezati na tanke listiće i kuvati oko 20 min u vodi
- kuvane jabuke izvaditi u cedaljku, a u ostatak vode zakuvati puding i šećer
- biskvit premazati s malo toplog pudinga, a zatim rasporediti jabuke
- preko jabuka preliti ostatak toplog pudinga
- ohlađeni kolač premazati umućenom pavlakom
Potrebno je:
- 8-10 zrelih plodova kaki jabuke
- 350 g petit keksa
- 2 pudinga od vanilije
- 100 g maslaca
- 0.5 l vode (može se raditi i s mlekom)
- 150 g šećera
- malo mleka
- 500 ml slatke pavlake za kolače
Pripremanje:
- u okrugli kalup (promer 24 cm) ili odgovarajući četvrtasti poredati za podlogu petit keks namečen u malo mleka
- kaki jabuku oljuštiti , narezati i mikserom usitniti a zatim dodati malo vode i prokuvati
- ostatak vode dodati voću i kada provri umešati puding i šećer i kuvati 2-3 min
- u topao pudin dodati maslac i ostatak petit keksa ( kekse rukom izlomiti na sitne komade)
- sve polako izmešati i sipati u kalup preko podloge od keksa
- preko ohlađenog kolača staviti ulupanu pavlaku
Prijatno !
|
Kaki i limun-kolač |
Potrebno je :
- 1 kg svežeg zelenog kupusa
- 300 g belog mesa (piletina, puretina)
- 500 g celera
- 500 g mrkve
- 500 g luka
- 500 g zelene i crvene sveže paprike
- 500 g gljiva (šampinjoni ili mešavina više vrsta)
- beli luk, curry, đumbir, biber, mešavina začina
- maslinovo ulje
- soja umak
Pripremanje:
- belo meso izrezati na kockice i marinirati u malo sojinog umaka
- na maslinovom ulju kratko izdinsati luk izrezan na kockice, dodati belo meso i nastaviti dinstati desetak minuta
- dodati sitno isečen kupus, mrkvu,celer, papriku, beli luk i sve dinstati na laganoj temperaturi
- povrće će polako puštati sokove; potrebno je neprestano mešati a vode veoma malo dodavati
- kada povrće i meso omekša dodati izrezane gljive , malo ribanog đumbira, biber, curry, začine
- nastaviti kuvati još 20 min , i dalje stalno mešati jer se kuva u vrlo malo tekućine
- po želji dodati malo sojinog umaka
- poslužiti uz kuvanu rižu
Prijatno !
Potrebno je :
- 600 g šnicli od goveđe plećke
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 2-3 mrkve
- koren celera
- 500 g svežeg paradajza ili iz konzerve
- 1 veća jabuka
- 4-6 suvih šljiva
- malo maslinovog ulja
- 20 g maslaca
- kocka za goveđu supu
- brašno, sol, biber, mešavina začina od povrća
- prilog: njoki od krompira - 600 g krompira, 300 g brašna, 2 jaja, 0,5 dl ulja, malo muškatnog orašćića, 40 g ribanog sira
Pripremanje :
- šnicle posoliti, izlupati, staviti u brašno i kratko propržiti s obe strane na vrelom ulju da dobiju zlatnu boju
- poredati pržene šnicle u vatrostalnu posudu i dodati oguljenu, izrezanu na kockice; jabuku, mrkvu, celer, oguljeni paradajz, luk, suve šljive i začine
- kocku za supu otopiti u 3 dl vode i preliti meso
- posudu poklopiti ili prekriti alu folijom i staviti u rernu da se peče oko 2 h na 190 ⁰C (zavisi koliko je stara govedina)- proveravati da li ima dovoljno tekućine
- kada meso omekša izvaditi ga, a povrće i voće propasirati štapnim mikserom, dodati 2 kašike brašna i umak kratko prokuvati ( dodati ako je potrebno još začina )
- poredati meso u vatrostalnu posudu , preliti umakom , narezati listiće maslaca i vratiti u rernu da se kuva još desetak minuta (ako je potrebno dodati malo vode ili supe)
- njoki : krompir u ljusci oprati i staviti u slanu vodu kuvati
- omekšani, vrući krompir oguliti i propasirati
- dodati razmućena jaja, ulje, sol, muškatni oraščić i prosejano brašno
- umesiti testo i podeliti na više manjih komada a svaki komad razviti kao valjak debljine 3 cm i rezati komadiće duge 2 cm
- njoke kuvati u slanoj vodi 3-4 min a zatim ih izvaditi i staviti u hladnu vodu
- ocediti i staviti na nauljeni , ugrejani lim i naribati sir
Prijatno !
Potrebno je :
- 400 g brašna (meko i oštro )
- 250 g margarina ili maslaca
- 150 g krem sira
- 100 g tvrdog sira za ribati
- 1 kašičica soli
- 12 g praška za pecivo
- susam za posipanje
- 1 žumance za premazivanje
Pripremanje :
- brašno, margarin , krem sir, naribani tvrdi sir , so i prašak za pecivo pomešati i rukom izraditi testo
- kada se testo lepo umesilo, uviti ga u foliju i ostaviti u frižider najmanje 30 min
- razviti testo 0,5 cm debljine , premazati razmućenim jajetom, posipati prženim susamom , molo naribati tvrdog sira i rezati štapiće
- poredati na papir za pečenje i peći 10 min na 220 ¨C stepeni
Prijatno !
Potrebno je :
- 10 kg mesnate crvene paprike
- 2kg plavog patlidžana
- 0,5 l ulja
- 3 pune supene kašike soli
- 3 kašike octa
- 2-3 ljute paprike
- 10 g konzervansa
Pripremanje :
- papriku poredati na lim i peći u rerni na 200 ¨C stepeni 30 min (nije potrebno okretati , ravnomerno se ispeče ako je složena jedna pored druge )
- pečenu papriku stavljati u posudu i prekriti kuhinjskom krpom , ostaviti da se ohladi
- oguliti papriku i odstraniti što više semena a zatim iseckati nožem i samleti ( u multipraktiku 1-2 s )
- plavi patlidžan pre pečenja držati 15 min u hladnoj vodi a zatim ga ipeći kao papriku (peče se ceo a kožica se posle odstrani, semenke nije potrebno uklanjati )
- ajvar se prži- kuva 2-3 h na laganoj vatri uz neprestano mešanje ( po želji dodati izrezanu ljutu papriku )
- ulje dodavati postepeno za vreme kuvanja
- pred kraj dodati malo konzervansa
- kada je ajvar dobio potrebnu gustinu , sipati u tople tegle i odmah zatvoriti poklopcem ili ga staviti u toplu rernu nekoliko sati da se napravi korica (rerna ne sme biti prevruća )
- količina koja se dobije : približno 4 tegle od 670 g
Potrebno je :
- Sok
- 3 kg bobica belog grožđa
- 2 l vode
- 2 kg šećera
- 1 limun
- konzervans
- Slatko
- 0,5 kg bobica grožđa
- 0,5 kg šećera
- 1 dl vode
- limun
Pripremanje:
- Sok
- Grožđe oprati i odvojiti lepe i zdrave bobice
- bobice kratko samleti u multipraktiku ili jednostavno rukama izgnječiti a zatim sipati 2 l vode i kuvati 15 min
- kuvane bobice prvo procediti u cedaljki a zatim preko guste gaze
- u sok dodati šećer, limun izrezan na kolutove i ponovo kuvati 10-15 min
- ako se priprema veća količina pred kraj kuvanja bilo bi dobro dodati malo konzervansa
- topao sok sipati u zagrejane flaše, odmah zatvoriti , prekriti debljom tkaninom i ostaviti preko noći
- sok se pije razređen s vodom
- Slatko
- vodu i šećer kuvati 5 min. od početka vrenja a zatim dodati oprane bobice, nekoliko kolutova limuna i nastaviti kuvati na laganoj vatri oko 45 min
- kada sa kašike kaplje ; kap po kap slatko je gotovo
- ako nismo sigurni da li je slatko kuvano treba ga ukloniti s vatre, sačekati tridesetak min i proveriti gustinu
- kuvano slatko prekriti vlažnom krpom i tek sledeći dan sipati u tegle
- Slatko se uglavnom pravi od sorti grožđa koje nemaju koštice ali lepo je i od drugih mirisnih sorti
- Za pripremanje soka koriste se uglavnom stolne sorte grožđa muškata, otonela..