Običan, jednostavan recept za slance, kiflice, pogačice....
Potrebno je:
- 600-700 g glatkog brašna
- 40 g svežeg kvasca
- 2,5 dl tople vode
- 2,5 dl toplog mleka
- 4 kašike ulja
- 2 kašičice šećera
- 3 kašičice soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100-150 g margarina
- ulje i voda , sol za premazivanje
- po želji dodati 5-6 kašika kukuruznog brašna
Priprema:
- 2,5 dl vode zagrejati, dodati kvasac, šećer ,malo brašna i ostaviti pokriveno da nadođe
- u odgovarajuću posudu dodati polovinu brašna, ulje, toplo mleko, nadošli kvasac, ostatak brašna, sol, prašak za pecivo
- umesiti fino, glatko testo, pokriti krpom ili prozirnom folijom i ostaviti da nadođe oko 45 min
- nadošlo testo izručiti na brašnom posipanutu radnu površinu i formirati peciva željenog oblika
- Najčešće podelim testo na dva dela. Od jedne polovine pravim slance (9 komada) a od druge polovine radim kiflice, pogačice, ...
- Pre savijanja na svaki slanac ili kiflicu naribati par listića ledenog margarina
- Pripremljena peciva rasporediti na lim prekriven papirom za pečenje, premazati uljem ili otopljenim margarinom
- peći u zagrejanoj rerni na 200 ¨C stepeni
- posle 10 minuta izvaditi iz rerne, premazati slanim premazom ( 1 kašičica soli, 2 kašičice brašna, malo vode ili mleka razmutiti da bude glatko i gusto)
- vratiti u rernu , još 5-7 minuta da porumeni
- tople slance , kifle.... premazati mešavinom vode i ulja ( korica će biti hrskava )
- od istog testa lepe su i male lepinje punjene ajvarom i pečene u dosta ulja