13. lis 2014.

Smokvin kolač

Smokvin  kolač



Potrebno je:
  • 20-25 svežih smokava
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 60 ml ulja
  • 80 ml mleka
  • 4 kašike griza
  • 3 kašike mlevenih oraha
  • 150 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica kakao praha
  • pola najmanje kašičice kardamom u prahu
  • kalup za kolač 10x28 cm
  • čokolada za preliv
Priprema:
  • kalup  obložiti papirom za pečenje
  • smokvama oljuštiti koru i ređati ih u kalup tako da deo gde je peteljka ostane gore
  • posipati smokve sa 3 kašike šećera i 3 kašike mlevenih oraha 
  • rernu zagrejati na 190 °C - peći smokve 40 min
  • izvaditi iz rerne i pripremiti biskvit
  • Biskvit
  • 2 jaja, ostatak šećera penasto umutiti, dodati ulje, mleko, griz , na kraju brašno , prašak za pecivo , kardamom i kakao prah
  • biskvit preliti preko smokava, vratiti u rernu , smanjiti temperaturu na 180 ° C i nastaviti peći još oko 30 min
  • pečeni kolač ostaviti u kalupu oko 15 min da se ohladi a zatim pažljivo izručiti
  • smokve će ostati gore;  kada se kolač  ohladi preliti čokoladom



Smokvin kolač

Smokvin kolač



Knedle od griza



Potrebno je:
  • 1  jaje srednje težine
  • 3 1/2 pune kašike (supene) pšeničnog griza
  • 1 mala kašičica ulja
  • Jaje viljuškom izraditi (1 min), dodati ulje a zatim postepeno dodavati griz
  • Ostaviti pola minute da ostoji a zatim malom kašikom vaditi knedle i spuštati u supu koja lagano ključa
  • smesa treba da je meka ali  istovremeno dovoljno čvrsta kako se ne bi razlevala
  • od veličine jajeta zavisi količina griza; sigurnije je postepeno dodavati griz a istovremeno mešati da se smesa lepo ujednači





12. lis 2014.

Piletina u mirisnom saftu

Piletina u mirisnom saftu


Potrebno je:
  • 1 pile narezano na komade  +  mešano povrće za supu
  • 2 veća luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 zelena , 1 crvena paprika
  • 1 puna kašičica  naribanog svežeg đumbira
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica korijandera u prahu
  • 1/2 kašičice čili paprike u prahu
  • sol, biber, ulje
  •  200 ml jogurta 
  • 2 sveža paradajza ili pire od kuvanog paradajza
  • list peršuna i nekoliko manjih listova špinata ili blitve
Priprema:
  • Bujon:
  • Piletinu  i povrće kuvati u većoj šerpi oko 40 min, skidati penu koja nastaje prilikom kuvanja  
  • kuvano meso odvojiti  a supu procediti, i kada se ohladi skinuti višak masnoće;  jedan deo ostaviti za pripremanje safta  a  od ostataka zakuvati  finu supu s domaćim griz knedlama
  • luk i papriku sitno iseckati i dinstati na malo ulja
  • dodati djumbir, paradajz a na kraju ostale začine (kurkuma, korijander, čili paprika, biber, sol,i pola kašičice šećera)
  • jogurt postepeno dodavati i mešati;  kuvati još 4-5 minuta 
  • dodati piletinu u saft , zaliti s malo bujona i nastaviti dinstati 10-15 min
  • lepše je da nema previše tekućine tj. da piletina ne ,,pliva,, u saftu
  •  bujon postepeno po malo dodavati kako bi se dobio više kremast saft
  • pred kraj dodati malo  natrganih listova   špinata ili manjih listova blitve
  • kao prilog pripremiti testeninu


Piletina u mirisnom saftu




Piletina u mirisnom saftu





Keks sa smokvama

Mekani keks sa smokvama
Potrebno je:

  • 300 g oljuštenih smokava
  • 1 veća naribana (najsitnije) jabuka
  • 100 g margarina ili putra
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 250 g brašna
  • pola kašičice kardamoma
  • vanil šećer
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • Za punjenje
  • pekmez od kajsija ili džem od smokava
Priprema:

  • smokve oljušiti i zdrobiti;  naribati jabuku i mikserom još malo usitniti
  • šećer i margarin penasto umutiti, dodati jaje , voće i  sve zajedno još malo mutiti mikserom
  •  na kraju dodati brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kardamom, vanilu
  • malom kašikom vaditi testo i ređati na papir za pečenje
  • ostavljati dovoljno razmaka, testo prilikom pečenja se više širi u širinu
  • peći 12 minuta u zagrejanoj rerni na 180 ° C
  • pečene kekse sastavljati po dva i filovati pekmezom od kajsija 


Mekani keks sa smokvama


Karamel kokos keksi






Potrebno je:

  • 100 g kokos brašna
  • 150 g pšeničnog brašna
  • 100 g šećera + 100 g šećera za karamel
  • 3 veće jabuke naribane najsitnije  ili samlevene u blenderu
  • 150 g zobenih pahuljica
  •  50 g margarina sobne temperatire
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • pola kašičice sode bikarbone
  • vanil šećer
  • 2 dl mleka
Priprema:

  • Umešati  kokos, zobene pahuljice, šećer,margarin  vanilu a zatim dodati brašno, prašak za pesivo, sodu bikarbonu  i jabuke
  • Sve sastojke ravnomerno umesiti ,  lepo sjediniti i ostaviti frižider oko 1 h
  • rukama formirati kuglice, ređati na papir za pečenje , ostavljati razmak
  • peći 10 minuta na 180 ° C
  • Karamel :
  • šećer staviti u tavu i zagrevati ga, mešajući na manjoj temperatiri dok se ne otopi i ne dobije zlatnu boju (paziti da se ne preprži)
  • dodati mleko ,( malo će prskati), šećer će se stvrdnuti ali treba nastaviti na laganoj vatri mešati da se šećer ponovo  rastopi u mleku
  • nastaviti kuvati dok se ne počne zgušnjavati i postane kremasto
  • (u slučaju da se previše ukuva dodati još malo mleka i još malo kuvati )
  • kekse preliti vrućim karamelom ili pomoću čačkalice umakati u karamel








11. lis 2014.

Beli sos od celera i paškanata



Beli sos od celera i paškanata

Potrebno je:

  • 200 g korena celera
  • 100 g paškanata
  • 1  krompir
  • manja glavica crvenog luka i 2 čena belog luka
  • 100 ml  kisele pavlake
  • 2 lista žalfije
  • mešavina začina od povrća, muškatni oraščić, biber
  • 3 kašike ulja ili otopljenog putera 
  • 1,5 dl mleka
Priprema :

  • povrće oljustiti i iseći na manje kocke
  • na malo ulja kratko  propržiti seckani luk i listove žalfije a zatim dodati povrće
  • zajedno dinstati na laganoj vatri i dolevati po malo vode 
  • kuvano povrće procediti ,pasirati ili usitniti štapnim mikserom,  a vodu sačuvati
  • malo putra zagrejati, dodati kašičicu brašna , zaliti vodom u kojoj se kuvalo povrće , dodati još  1,5 dl mleka i ostaviti da provri  a zatim umešati usitnjeno povrće, začine i kiselu pavlaku








Beli sos od celera i paškanata








9. lis 2014.

.Keks s bundevom i zobenim pahuljicama

Mirisni keks od bundeve sa zobenim pahuljicama
Potrebno je:

  • 200 g pirea žute bundeve (turkinje) (200g bundeve usitniti i kuvati u 3 dl vode oko 10 min ,procediti i napraviti pire)
  • 160 g šećera
  • 100 g sitnih zobenih pahuljica
  • 100 g maslaca ili margarina
  • 1kašičica praška za pecivo
  • malo sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 puna kašika kako praha
  • 150 g brašna
  • vanil šećer ili ekstrata
  • kašičica ribanog đumbira
  • ribana korica limete ili limuna
    ( po želji cimet, muškatni orašćčić.... )
Priprema :

  • Sve sastojke ujednačeno sjediniti i umesiti ili izraditi u multipraktiku. 
  • Oblikovati kuglice veličine oraha (oko 27 komada ) i svaku uvaljati u kristal šećer. 
    Kuglice ređati na papir za pečenje, ostavljati razmak 
    Peći 10 min na 180°C


Mirisni keks od bundeve sa zobenim pahuljicama

Keks s bundevom i zobenim pahuljicama