12. lis 2014.

Keks sa smokvama

Mekani keks sa smokvama
Potrebno je:

  • 300 g oljuštenih smokava
  • 1 veća naribana (najsitnije) jabuka
  • 100 g margarina ili putra
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 250 g brašna
  • pola kašičice kardamoma
  • vanil šećer
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • Za punjenje
  • pekmez od kajsija ili džem od smokava
Priprema:

  • smokve oljušiti i zdrobiti;  naribati jabuku i mikserom još malo usitniti
  • šećer i margarin penasto umutiti, dodati jaje , voće i  sve zajedno još malo mutiti mikserom
  •  na kraju dodati brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kardamom, vanilu
  • malom kašikom vaditi testo i ređati na papir za pečenje
  • ostavljati dovoljno razmaka, testo prilikom pečenja se više širi u širinu
  • peći 12 minuta u zagrejanoj rerni na 180 ° C
  • pečene kekse sastavljati po dva i filovati pekmezom od kajsija 


Mekani keks sa smokvama


Karamel kokos keksi






Potrebno je:

  • 100 g kokos brašna
  • 150 g pšeničnog brašna
  • 100 g šećera + 100 g šećera za karamel
  • 3 veće jabuke naribane najsitnije  ili samlevene u blenderu
  • 150 g zobenih pahuljica
  •  50 g margarina sobne temperatire
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • pola kašičice sode bikarbone
  • vanil šećer
  • 2 dl mleka
Priprema:

  • Umešati  kokos, zobene pahuljice, šećer,margarin  vanilu a zatim dodati brašno, prašak za pesivo, sodu bikarbonu  i jabuke
  • Sve sastojke ravnomerno umesiti ,  lepo sjediniti i ostaviti frižider oko 1 h
  • rukama formirati kuglice, ređati na papir za pečenje , ostavljati razmak
  • peći 10 minuta na 180 ° C
  • Karamel :
  • šećer staviti u tavu i zagrevati ga, mešajući na manjoj temperatiri dok se ne otopi i ne dobije zlatnu boju (paziti da se ne preprži)
  • dodati mleko ,( malo će prskati), šećer će se stvrdnuti ali treba nastaviti na laganoj vatri mešati da se šećer ponovo  rastopi u mleku
  • nastaviti kuvati dok se ne počne zgušnjavati i postane kremasto
  • (u slučaju da se previše ukuva dodati još malo mleka i još malo kuvati )
  • kekse preliti vrućim karamelom ili pomoću čačkalice umakati u karamel








11. lis 2014.

Beli sos od celera i paškanata



Beli sos od celera i paškanata

Potrebno je:

  • 200 g korena celera
  • 100 g paškanata
  • 1  krompir
  • manja glavica crvenog luka i 2 čena belog luka
  • 100 ml  kisele pavlake
  • 2 lista žalfije
  • mešavina začina od povrća, muškatni oraščić, biber
  • 3 kašike ulja ili otopljenog putera 
  • 1,5 dl mleka
Priprema :

  • povrće oljustiti i iseći na manje kocke
  • na malo ulja kratko  propržiti seckani luk i listove žalfije a zatim dodati povrće
  • zajedno dinstati na laganoj vatri i dolevati po malo vode 
  • kuvano povrće procediti ,pasirati ili usitniti štapnim mikserom,  a vodu sačuvati
  • malo putra zagrejati, dodati kašičicu brašna , zaliti vodom u kojoj se kuvalo povrće , dodati još  1,5 dl mleka i ostaviti da provri  a zatim umešati usitnjeno povrće, začine i kiselu pavlaku








Beli sos od celera i paškanata








9. lis 2014.

.Keks s bundevom i zobenim pahuljicama

Mirisni keks od bundeve sa zobenim pahuljicama
Potrebno je:

  • 200 g pirea žute bundeve (turkinje) (200g bundeve usitniti i kuvati u 3 dl vode oko 10 min ,procediti i napraviti pire)
  • 160 g šećera
  • 100 g sitnih zobenih pahuljica
  • 100 g maslaca ili margarina
  • 1kašičica praška za pecivo
  • malo sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 puna kašika kako praha
  • 150 g brašna
  • vanil šećer ili ekstrata
  • kašičica ribanog đumbira
  • ribana korica limete ili limuna
    ( po želji cimet, muškatni orašćčić.... )
Priprema :

  • Sve sastojke ujednačeno sjediniti i umesiti ili izraditi u multipraktiku. 
  • Oblikovati kuglice veličine oraha (oko 27 komada ) i svaku uvaljati u kristal šećer. 
    Kuglice ređati na papir za pečenje, ostavljati razmak 
    Peći 10 min na 180°C


Mirisni keks od bundeve sa zobenim pahuljicama

Keks s bundevom i zobenim pahuljicama

Šnicle u kari (curry ) umaku

Šnicle u curry umaku

Potrebno je:

  • 500 g svinjetine ili junetine od buta
  • 2 glavice crvenog luka
  • nekoliko čena belog luka
  • 1 kašičica začina curry
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica sveže naribanog džumbira
  • polovina naribane jabuke
  • 1 kocka goveđe supe
  • brašno, sol, biber
  •  list peršuna, malo ružmarina
  • vrhnje za kuhanje ili po želji dodati nekoliko kašika kiselog vrhnja
  • ulje
  •  200 g pirinača
Priprema :

  • meso izrezati na tanke šnicle 
  • izlupati  tučkom za meso, malo posoliti i natrljati belim lukom
  • svaku šniclu uvaljati s obe strane  u brašno, a zatim kratko propržiti na vrelom ulju i ostaviti na tanjur
  • u ulje od prženja,  na kockice narezati crveni luk, kratko pržiti, dodati beli luk a zatim začine
  •  kocku za supu otopiti u 4 dl vode , vratiti šnicle u šerpu, preliti supom
  •  dinstati na tihoj vatri još oko 30-40 min (ako je potrebno doliti još malo vode)
  • pred kraj dodati 1 dl  vrhnja za kuvanje ili kiselo vrhnje
  • pirinač skuvati , procediti i  isprati vodom 
  •  sitno isečen crveni luk ispržiti na malo ulja , dodati pirinač , kašičicu suvog začina od povrća


Šnicle u curry umaku


20. srp 2014.

Štrudlice s jabukama

Štrudlice s jabukama


Potrebno je :

  • Prhko testo:
  • 300 g brašna
  • 150 g margarina ili putra ili 100 g svinjske masti
  • 100 g šećera +1kašika meda
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 žumance
  • pola kašičice cimeta, pola kašičice muškatnog oraščića
  • 2 kese vanil šećera
  • 15 kašika mleka (to je približna mera)
  • Naribane jabuke pomešane sa šećerom, vanilom, cimetom, 2 kašike griza
  • Umesiti sve sastojke za testo,  podeliti na 8 deleva a svaki deo razviti na tanje trake širine oko 10-12 cm  a  30 cm dužine 
  • na sredini svake trake po duzini stavljati nadev
  • preklopiti prvo levu stranu preko nadeva a zatim desnu , pažljivo okrenuti tako da sastav bude s donje strane i premestiti na lim prekriven  papirom za pečenje ( trake se mogu razviti i manje dužine kako bi prenošenje na papir bilo sigurnije )
  • odmah izrezati štrudle ali ih ne razdvajati
  • peći 15-20 min na 190°C
  • ohlađene štrudlice izrezati i posipati šećerom u prahu


Štrudlice s jabukama



Štrudlice s jabukama


4. srp 2014.

Pekmez od kajsija

Najbolji pekmez od kajsija


Za mene najbolji recept za pekmez od kajsija ; toplo ga preporučujem svim ljubiteljima, pravog, domaćeg  pekmeza, neponovljivog okusa i kvaliteta !!!!!
Potrebno je :
  • 5kg oljuštenih kajsija bez koštica
  • 1, 25 kg  ili 1,5 kg šećera
  • 1 kašičicu konzervansa
Priprema :
  • kasjije kuvati bez šećera,  po mogućnosti u većoj šerpi  i na jačoj temperaturi oko 30-45 min
  • neprestano mešati 
  • kada su se kajsije raskuvale dodati šećer , nastaviti mešati i kuvati  još oko 1h ( šećer se dodaje što kasnije kako bi kajsije zadržale prelepu narandžastu boju )
  • pred kraj dodati malo konzervansa
  • proveriti da li je pekmez kuvan : ako ostaje jasan trag na dnu šerpe kuvan je ili na drugi način ; kašiku toplog pekmeza sipati na tanjur, ako se pekmez na rubovima ne razleva znak je da je kuvan ( stajanjem u teglama, zimi dobro kuvani pekmez se još malo zgusne )
  • još topao pemez sipati u čiste tegle i ostviti u zagrejanoj rerni preko noći ( rernu zagrejati na 180 ° C a zatim isključiti)
  • Nemojte zaboraviti sačuvati koštice kajsija  , izuzetno su lekovite i često možemo o tome čitati
  • u nekim časopisima