14. svi 2013.

SIRUP OD BAZGE



Potrebno je :
  • 40 cvetova bazge
  • 6 l vode
  • 4 kg šećera
  • 100 g  limunske kiseline
  • 1 limun
  • pola kesice konzervansa
Pripremanje :
  • cvetove bazge preliti sa 3 l vode, narezati limun i ostaviti 24 sata prekriveno
  • šećer kuvati sa 3 l vode, penu skinuti i ostaviti da se ohladi
  • procediti bazgu i dodati u vodu sa šećerem, a zatim dodati limunsku kiselinu i malo konzervansa
  • ostaviti još neko vreme i povremeno promešati da se lepo sve sjedini
  • sipati u oprane i suve flaše i zatvoriti
  • pije se razređen s vodom
  • Ovaj recet koristim punih trideset godina . Ponekada se ne pridržavam  strogo mera, stavim više cvetova i limunske kiseline  da bi miris  i okus soka bio jači i intenzivniji .




13. svi 2013.

SARMICE U LISTU VINOVE LOZE


POTREBNO JE :
  • 30-40 mladih, većih listova vinove loze
  • 500 g mlevenog junećeg mesa
  • šolja ( 2 dcl ) pirinča
  • 1 glavica luka
  • nekoliko čena belog luka
  • mešavina začina, biber, sitna crvena paprika, ribani đumbir
  • malo sitno nasečene slanine 
  • kiselo mleko
PRIPREMA:
  • pirinač oprati i skuvati do pola a zatim ocediti
  • glavicu luka narezati na kockice, propržiti na malo ulja i dodati mleveno meso
  • meso dinstati 5-10 min i začiniti mešavinom začina, biberom, naribati malo đumbira a na kraju umešati oceđeni pirinač
  • Listove vinove loze brati sa drškama i birati što veće
  • potopiti listove loze u vodu , dodati nekoliko kapi octa i kuvati 5-8 min
  • ocediti ih i odrezati peteljke
  • Umotavati male sarmice, na svaki list stavljati kašičicu ili dve nadeva od mesa i pirinča
  • sarmice stavljati u vatrostalnu ili zemljanu posudu, narezati sitno beli luk , slaninu  i zaliti s dosta vode i poklopiti
  • posudu staviti u rernu i  kuvati približno 1 h na 180 ¨C stepeni ( pogledati i dosipati vodu ako uvri )
  • pred kraj u čaši izmešati kašiku brašna, kašičicu sitne paprike i vrlo malo začina, dodati vodu ( izmešati da ne ostanu grudvice ) i preliti sarmice
  • vratiti posudu u rernu i kuvati još 5-10 min
  • poslužiti uz kiselo mleko
                                                           Prijatno !



11. svi 2013.

SIRUP OD RUŽE


    Potrebno je :
  • 100 g latica crvene ruže
  • 1/2 l vode
  • 600-700 g šećera
  • 1 limun
  • 1 najmanja kašičica limunske kiseline
Latice ruža sitno iseći nožem ili iskidati  prstima a zatim preliti s pola litre vide i dodati limunsku kiselinu i izrezani limun. Kuvati latice ruže desetak minuta na jačoj vatri a zatim procediti u plastičnoj cedaljki , i istisnuti što više soka. U proceđeni sok dodati šećer i  još malo limunske kiseline i nastaviti kuvati još 20-30 min . na laganoj vatri. Potrebo je mešati i skidati penu. Kada se sirup malo zgusnuo , ostaviti da se prohladi a zatim sipati u teglu.
   Ovaj sirup lepog okusa i mirisa, izuzetne crvene boje  može se koristiti kao dodatak i preliv za  kolače , torte i razne druge poslastice ili jednostavno kao razređeni sok s vodom !



    


10. svi 2013.

SLATKA BAZGA U KREMI OD LIMUNA



PRIPREMA :
  • cvetove bazge oprati i ocediti
  • razdvojiti na manje cveteove , dršku ostaviti 
  • umutiti 2 cela jajeta, dodati kašiku šećera, vanil šećer, koricu limuna,  kašikicu praška za pecivo , brašno i mleko- od ovih sastojaka napraviti smesu kao za palačinke, ali malo gušće
  • cvetove bazge umakati u smesu od jaja i peći u dosta toplog ulja
  • pečene cvetove ostaviti na kuhinjski papir da se višak ulja ocedi
  • Krema od limuna
  • jedno celo jaje penasto umutiti, dodati 3 kašike šećera, vanil šećer, koricu i sok od celog limuna a na kraju 1 kašiku brašna , 1 kašiku škrobnog brašna, 1 kašiku vode
  • staviti posudu iznad pare i mutiti kremu da se zgusne
  • u toplu kremu dodati kašiku putra
  •  Limun krema se izvrsno slaže s pečenim cvetovima bazge
                                                         



6. svi 2013.

TORTA BELA RADA


POTREBNO JE :
  • 14 jaja
  • 500 g šećera
  • 1/2 l mleka
  • 14 kašika mlevenih orasa
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 1 margarin ili putar -250 g
  • 500 ml slatke pavlake (vrhnja) za šlag
  • 2 kesice vanil šećera
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 1 veća pomorandža
  • 7 kašike brašna, 1 kašika škrobnog brašna
  • 2 kašike prezli (mrvica)
PRIPREMA :
  • rolati :
  • 7 belanjaka ulupati u čvrstu penu, dodati 7 kašika šećera i još malo mutiti 
  • u umućena belanca dodati polako mešajući : 7 kašika mlevenih orasa, naribanu koricu pomorandže, naribana 2 rebra čokolade, 1 kašiku brašna, 1 kašiku prezli i 1 kašikicu  praška za pecivo ( ovo je najbolje pripremiti u jednoj posudi posebno a zatim dodati u umućena belanca )
  • isipati smesu na papir za pečenje u lim veličine 38x40 cm (veličina lima je važna )  i peći bisvit 20 min na temperaturi 180 -200 C stepeni ( zavisi od pećnice)
  • ispečeni biskvit odvojiti od papira, okrenuti ga i u istom papiru uviti rolat
  • Potrebno je ispeći još jedan isti takav biskvit, da se dobiju dva rolata
  • Krema :
  • 10 žumanjaca izmešati sa 200 g šećera, dodati vanil šećer , 5 kašika brašna, 1 kašiku škrobnog brašna 
  • pola litre mleka staviti da provri a zatim dodati žumanca i nekoliko minuta kuvati da se zgusne, promešati da ne ostane grudvica
  • ostaviti kremu da se dobro ohladi 
  • margarin (putar ) penasto umutiti i umešati u ohlađenu kremu a zatim kremu podeliti na dva dela :
  • u jedan deo iscediti sok od pomorandže a u drugi deo staviti otopljenu čokoladu
  • Žutom kremom namazati rolate a čokoladnu kremu stavljati između redova rolata
  • Odviti  biskvite rolata, staviti jedan pored drugog ( na slici) , namazati žutom kremom i uviti jedan  veliki rolat . Ovaj rolat odmah staviti  nekoliko sati  u zamrzivač da se dobro ohladi i stegne
  • kada se rolat dovoljno ohladio izrezati 21 komad
  • formirati latice- dobit će se tri reda po sedam latica ( pet latica a dve u sredini , to zavisi od rolata)- između redova se premazuje čokoladna krema 
  • slatku pavlaku umutiti i prekriti tortu






30. tra 2013.

KROKETI OD PIRINČA I CELERA



POTREBNO JE :
  • šolja pirinča
  • 1 -2  krompira
  • 1 manji celer
  • 2 kašike zobenih pahuljica
  • brašno, mrvice (prezle )
  • začini od povrća, biber, sol
  • ulje
  • Pirinač oprati i kuvati u 1,5 l vode
  • krompir i celer oljuštiti i naribati u pirinač ; kuvati zajedno da bude kašasto (pred kraj stalno mešati )
  • procediti ( ne treba isprati )  i još u toplo dodati 2 kašike zobenih pahuljica
  • začiniti i dodati malo brašna ( 2-3 ) kašike
  • kada se ohladi praviti krokete;  uvaljati u prezle i kratko pržiti u vrelom ulju
                                                          Prijatno !



Posni medaljani od heljde !


POTREBNO JE .
  • 200 g heljde
  • 80 g zobenih pahuljica
  • poriluk
  • začini od povrća, biber
  • mrvice, ili brašno
  • ulje
Heljdu oprati i skuvati gustu kašu. Kuvanu kašu ocediti i usitniti a zatim u toplo dodati zobene pahuljice.Poriluk narezati na male kockice i dodati u heljdinu kašu, začiniti i praviti medaljane. Svaki medaljon uvaljati u mrvice ili brašno i kratko pržiti u vrelom ulju.Odmah vaditi na papir da se višak ulja ocedi. ( ako nije posno , dodati jaje da se sastojci bolje povežu  )
Poslužiti sa varivom od špinata !             
                                                          Prijatno !



24. tra 2013.

KROMPIR GULAŠ



POTREBNO JE :
  • 7-8 krompira
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica naribanog, svežeg  đumbira
  • 1 lovorov list
  • 2-3 klinčića
  • malo cimeta
  • malo sitne paprike ili narezena sveže paprike
  • pola kašičice kurry
  • soli
  • mleko ( sojino, kokosovo.....)
  • šećera
PRIPREMA :
  • krompir oljuštiti i skuvati u vodi
  • kuvan krompir ocediti i usitniti viljuškom 
  • na zagrejano  ulje staviti lovorov list, cimet i klinčić, samo jednu minutu da se aromatizira
  • dodati krompir, đumbir , papriku, kurry i jednu šolju vode i soli
  • staviti kuvati još desetak minuta a na kraju sipati malo mleka i malo šećera
  • Poslužiti toplo !
                                                     Prijatno !





23. tra 2013.

Domaće perece


Čaj od bazge, med od maslačka, domaća pereca !!!


POTREBNO JE :
  • Mera za tri perece :
  • 100 g brašna ( 50 g običnog belog, 50 g raženog ili integralnog brašna )
  • mala kašika suvog kvasca
  • 5-6 kašika tople vode
  • mala kašikica soli
  • malo šećera
  • kašikica sode bikarbone
  • za posipanje susam, kim, mak.....
Pripremanje :
  • u brašno dodati sol, šećer, suvi kvasac i s vodom zamesiti glatko testo ( malo će biti lepljivo )
  • testo podeliti na tri dela, olikovati trake približno 40 cm i savijati perece ( Kolaž slika )
  • u tanjur sipati pola čaše vode i kašikicu sode bikarbone, perece umočiti s obe strane u vodu i stavljati na dobro podmazan pleh ili na papir za pečenje
  • odmah posipati susamom, kimom, krupnom soli ili već po želji
  • ostaviti  perece da rastu  dok se pećnica ne ugreje ( 15 min )
  • uključiti pečnicu na 220 ¨C stepeni, smanjiti na 200 C
  • peći perece 15-20 min, da dobiju lepu tamniju boju
  • Ako nisu posne , perece je lepo premazati žumancetom posle umakanja u vodu
  • Poslužiti toplo !


                                                         Prijatno !