27. ožu 2013.

SARMA BEZ MESA SA SEMENKAMA - POSNA


      Sarma s povrćem, pirinčom i semenkama ! Za dobru sarmu potreban je i dobar kupus !


POTREBNO JE :

  • Srednje veličine, glavica kiselog kupusa
  • 150 g pirinča
  • 1 veći praziluk
  • 1 glavica crvenog luka i čen belog luka
  • 2 mrkve
  • celer srednje veličine
  • malo naribanog đumbira
  • 50 g mlevenog, slanog kikirikija
  • 50 g mlevenih semenki suncokreta
  • 1 kašičica aleve paprike
  • ulje, brašno
  • začin od povrća,  sitni  crni ili beli  biber  i  biber u zrnu
  • list lovora

PRIPREMA :

  • listove  kupusa isprati u vodi i ocediditi
  • mrkvu i celer očistiti i narezati na kockice
  • pirinač oprati u vodi i zajedno s očišćenom mrkvom i  celerom skuvati do pola ( 10 min kuvati )
  • praziluk, crveni luk, i beli luk narezati sitno i nekoliko minuta pržiti na malo ulja
  • dodati oceđeni pirinač s mrkvom i celerom, malo đumbira i začiniti  uobičajenim začinima i sitnim biberom
  • na kraju umešati mleveni kikiriki i suncokret
  • malom kašičicom nadevati listove kupusa, lepše su manje sarmice
  • sarme poredati u posudu s poklopcem, preliti vodom do vrha dodati biber u zrnu , lovor  i peći u pećnici 1 h 30 min  na  temperaturi  od 200 C stepeni
  • kada je kupus dovoljno kuvan izvaditi posudu iz pećnice i zaliti zaprškom od ulja, aleve paprike i brašna
  • vratiti posudu sa sarmom i još malo zapeći u rerni

                                                       Prijatno !






25. ožu 2013.

PALIČINKE S PORILUKOM




POTREBNO JE :
  • Za palačinke :
  • 2 dela pšeničnog brašna, 1 deo kukuruznog brašna
  • začini - sol  kurkuma a može i kurry- dodaje se vrlo malo jer ti začini imaju intenzivam miris i okus
  • 1 : 1 mineralna voda i obična voda
  • malo sode bikarbone
  • poriluk
  • Nadev :
  • pirinač
  • poriluk
  • mrkva
  • đumbir
  • ulje ili margarin
  • Preliv od bešamel sosa s mlekom ili vodom
PRIPREMA :
  • Sastojke za palačinke pomešati,  dodati vodu, i na kraju sitno  seckani  poriluk. Smesa treba biti gušća. U tavi s vrlo malo masnoće ispeći palačinke
  • Pirinač i na kockice izrezanu mrkvu skuvati u vodi, ocediti i isprati hladnom vodom
  • na malo margarina   nekoliko minuta dinstati poriluk, narezan na kolutove i malo naribanog đumbira
  • dodati oceđeni pirinač i mrkvu i začiniti začinima po želji
  • ove palačinke su lepe i kada se preliju bešamel sosom, uobičajen recept za bešamel : na putru upržiti malo brašna, zaliti mlekom  dodati soli i miškatnog orašćića i skuvati gušći sos
  • ili - iseckati dva  čen belog luka, kratko ispržiti na malo ulja, dodati kašiku brašna i zaliti vodom
  •  skuvati  gušći  sos, dodati malo soli i nekoliko kapi alkoholnog octa


                                                                        Prijatno !





24. ožu 2013.

MEDENI MAFFINI



       Neodoljiva kombinacija meda od maslačka, sirupa od bazge, soka pomorandže  i limuna !

POTREBNO JE :
  • 200 g belog brašna
  • 50 g raženog brašna
  • sok i naribana korica jedne veće pomorandže
  • korica limuna
  • 50 ml meda od maslačka
  • 50 ml sirupa od bazge
  • 4 kašike šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 2,5  dcl mineralne vode
  • 1 dcl ulja
  • 50 g čokoladni musli ili kockice čokolade
  • za preliv još malo sirupa bazge i meda maslačka (za svaki muffin 1 kašika )
PRIPREMA :
  • sve sastojke pomešati i dobro izraditi da se sve lepo sjedini  -  sipati u kalupe za maffine
  • pećnicu zagrejati na 200 stepeni C, smanjiti temperaturu na 180 stepeni C i peći  maffine 40 min
  • još tople maffine preliti mešavinom sirupa  i meda , i ostaviti  dvadesetak minuta da se ohlade i tek tada izvaditi iz kalupa

                                                                 Prijatno !




23. ožu 2013.

RAŽENI HLEB S KIMOM


   
POTREBNO JE :
  • 300 g  raženog brašna 
  • 150 g belog brašna
  • 30 g svežeg kvasca
  • 60 ml tekućine iz tegle kiselih krastavaca
  • 60 ml ulja
  • 1 mala kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1, 5 dcl  tople vode
  • 1 dcl  mineralne vode
  • 1 kašičica kima
  • semenke suncokreta


PRIPREMA :
  • u malo tople vode staviti kvasac, šećer i malo brašna
  • nadošli kvasac pomešati s obe vrste brašna, mešavinom ulja i tekućine iz kiselih krastavaca (može i iz turšije ), dodati sol, vodu i kim- zamesiti testo
  • testo je potrebno dugo mesiti, ( 10 min ) , ostaviti na toplo  mesto , prekriti ili poklopiti da raste 1 h
  • udvostručeno testo još jednom premesiti i ponovo  ostaviti da raste 1 h
  • pećnicu zagrejati na  250 C stepeni, 
  • kalup namazati s malo ulja i staviti testo, nožem napraviti rezove i posipati pržene semenke suncokreta
  • nakon 10 min pečenja , smanjiti temperaturu na 200 C stepeni i nastaviti peći još 30-40 min
  • ako je potrebno još  malo smanjiti temperaturu ali ne mnogo
  • pečeni hleb poprskati s malo vode,  izvaditi iz kalupa ,  uviti u platnenu krpu i ostaviti da odstoji  pola sata i tek tada rezati
                                                                         Prijatno !

belh inezaR


22. ožu 2013.

MALI ZELENI - UŠTIPCI






POTREBNO JE :
  • 300 g  brašna
  • 15 g svežeg kvasca, i malo praška za pecivo
  • 2 dcl tople vode i  0,5 - 1 dcl  mineralne vode
  • 2 kašike obarenog špinata (spanaća )
  • 1 kašičica soli
  • uprženi susam
  • ulje za prženje

  • Priprema :
  • kvasac otopiti u toploj vodi, dodati brašno, vodu, sol i zamesiti mekše testo
  • dodati i umesiti obaren i usitnjen špinat (spanać)
  • testo prekriti  i  ostoviti na toplo mesto da raste- 30-40 min
  • ulje zagrejati i malom kašikom vaditi uštipke i  kratko pržiti (uštipke pržiti u dosta ulja )
  • odmah tople uštipke  uvaljati u uprženi susam ( susam pržiti u posudi bez masnoće , kratko  samo da porumeni )

                                                             Prijatno !



21. ožu 2013.

Mekike, lepinje


        POTREBNO JE :
  • 0,5 kg brašna (glatko )
  • 20 g svežeg kvasca
  • 2,5 dcl vode
  • sol
  • ulje za pečenje
  • Priprema :
  • u malo tople (1 dl)  vode staviti kvasac, malo šećera i brašna
  • kada se kvasac zapenio sipati u posudu , dodati još  tople vode, brašno i sol ( 1 kašikica  )
  • zamesiti meko testo i ostaviti pokriveno, na toplo mesto
  • kada testo nadođe još jednom premesiti i ostaviti još desetak minuta
  • testo razvući tanje, rezati i peći u dosta  toplog  ulja
  • peče se kratko s jedne i druge strane
  • Poslužiti toplo !
                                                             Prijatno !


20. ožu 2013.

Medeno srce s đumbirom





   Dobro poznati recept za medeno srce ali malo drugačije urađen ! Đumbir i domaći pekmez od crnog mirisnog grožđa daje posebnu aromu !


POTREBNO JE :

  •  Mera za kolač je ; čaša 2 dcl
  • 1  čaša vode
  • 2 čaše brašna
  • 1, 5 čaše šećera
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 1, 5 kašikice cimeta
  • malo naribanog đumbira ili đumbir u prahu
  • vanil šećer
  • pola kašikice muškatnog oraščića
  • korica limuna
  • pekmez od crnog grožđa 
  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g posnog margarina
  • kalup veličine 32 x 20 cm
PRIPREMA :
  • sve sastojke sem pekmeza, čokolade i margarina pomešati i mutiti pet minuta 
  • pećnicu zagrejati na 200 st C
  • lim namazati ,  posipati  brašnom i sipati polovinu smese
  • peći 10 min i izvaditi iz pećnice, namazati pekmezom i preliti ostatkom smese
  • vratiti u pećnicu i nastaviti peći još 30 min- pred kraj smanjiti temperaturu na 180 st C
  • ohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom : čokoladu , margarin  1 kašiku vode otopiti u posudi iznad pare
                                                              Prijatno !