1. pro 2013.
Domaće bebi piškote
Bebi piškote |
Potrebno je :
- 3 jaja
- 120 g šećera + 1 vanil šećer
- 100 g brašna
- puding od vanilije - 37 g
- 2 najmanje kašičice prašaka za pecivo - 7 g
- 1 kašika punomasne biljne pavlake
- odvojiti posebno žumanca , dodati polovinu šećera , vanilu , penasto mutiti nekoliko minuta da posvetli a zatim dodati pavlaku
- u belanca dodati vrlo malo soli i umutiti čvrst sneg a zatim umešati postepeno šećer
- smesu od žumanaca dodati u belanca i lagano umešati ( ne koristiti mikser )
- brašno obavezno prosejati, dodati prašak za pecivo, prašak za puding i ručno umešati u smesu od jaja
- pripremiti vrećicu za kolače ( ili jednostavno najlon kesicu zarežite u koso 1cm ) napuniti smesom od jaja
- rernu zagrejati na 180 ¨C stepeni
- lim prekriti papirom za pečenje, i praviti piškote ( istisnuti štapić smese željene dužine- 7-10 cm) obavezno praviti razmak od 2 cm - tokom pečenja piškote porastu
- pre pečenja svaku istisnutu piškotu obilno posipati kristal šećerom
- peći oko 10-15 min - treba da ostanu svetle boje
- pečene piškote ostaviti 5 min da se ohlade i tek tada vaditi
Prijatno !
Ćufte od leblebije i sos od praziluka
Potrebno je :
- 150 g leblebija
- 3 struka praziluka
- 2 kašike ulja (maslinovo )
- 1 manja glavica luka
- nekoliko čena belog luka
- prezle
- brašno
- soda bikarbona
- pržen i mleven susam
- ulje za prženje
- začini- suvi začin za supu, biber,korijander, kim, vlasac, peršun
- Ćufte:
- leblebiju ostaviti preko noći u vodi tako da voda bude oko 3 cm iznad leblebija, kako bi mogle nabubriti a sledeći dan sipati novu vodu i skuvati (kuva se oko 40 min )
- ocediti i sačuvati malo vode u kojoj se kuvala leblebija
- oceđenu leblebiju samleti u blenderu
- 2 čajne kašike prženih semenki susama samleti što sitnije , beli luk , pola glavice crveng luka, list peršuna sitno narezati i dodati pireu od leblebija
- začiniti po želji ( suvi začin, biber, mleveni kim , tucano seme korijandera, seckani vlasac)
- dodati 1 kašiku ulja, vodu (oko 1-1,5 dl ) u kojoj se kuvala leblebija, pola najmanje kaščice sode bikarbone
- ako je pire ređi dodati kašiku brašna ili prezli
- ostaviti 15-30 min u frižider
- ulje zagrejati u manjoj posudi na srednjoj temperaturi - treba da bude dosta ulja kako bi ćufta "plivala" dok se peku
- oblikovati kuglice veličine orasa , stavljati u brašno pa na zagrejano ulje
- neprestano okretatati da se peče sa svih strana podjednako
- izvaditi na papir da se ocede
- Ovo je jedana varijanta kako se može napraviti ćufte od leblebije (slanutaka, nauta ) - Falafel-
Poslužiti sa sosom od praziluka !
Potrebno je :
- Sos od praziluka :
- 3 struka praziluka
- 4 krompira (srednje veličine)
- pola glavice luka
- 1-2 čena belog luka
- 2 kašike ulja
- suvi začin za supu, biber
- pavlaka za kuvanje ako sos nije postan
- Narezati beli deo praziluka, krompir oljuštiti i izrezati na kockice
- na malo ulja pržiti sitno izrezan luk, praziluk, krompir, beli luk
- dolevati vodu i kuvati oko 20 min da praziluk i krompir omekšaju
- usitniti štapnim mikserom ili u blenderu
- dodati začine , proveriti gustinu sosa, ako je potrebno dodati vode, malo škrobnog brašna, kašičicu margarina i vratiti da provri
- dodati 1 dl pavlake za kuvanje i malo ribanog sira- kada sos nije postan
26. stu 2013.
Kolač s japanskom jabukom
Potrebni sastojci :
- 6-7 kaki jabuke (japanska jabuka) dovoljno meke i zrele-http://www.zdravahrana.com/info/abc-ishrane/japanska-jabuka.html
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 100 ml ulja
- 2 pune kašike kisele pavlake
- 80 g mekih zobenih pahuljica
- 80 g brašna
- 7 g praška za pecivo
- 15 g vanil šećera
- 50 ml slatke pavlake
- 50 g seckanih orasa
- odstraniti tanku koru kaki jabuke, i malo usitniti viljuškom ili mikserom
- jaja i šećer penasto umutiti, dodati ulje i kiselu pavlaku
- brašno prosejati , pomešati sa praškom za pecivo i lagano umešati u jaja
- na kraju dodati kaki jabuke
- lim namazati margarinom, posipati brašnom i ravnomerno rasporediti smesu
- rernu zagrejati na 200¨C a zatim smanjiti na 180 ¨C - peći kolač oko 20 min
- još vrući kolač preliti slatkom pavlakom i posipati seckanim orasima
23. stu 2013.
Mramorni kuglof sa jogurtom
Jednostavan, brz i ukusan kolac. Kada u kuci nemate previse sastojaka, a jede vam se nesto fino i slatko.
Sastojci:
casa jogurta,
2 case ostrog brasna,
prasak za pecivo,
2 case secera,
casa ulja,
4 jajeta,
kesica vanilin secera,
2 kasike kakaa,
2 kasike kandiranih korica narandze i limuna (po ukusu),
jos 2 kasike jogurta za tamni deo,
50g cokolade za kuvanje
casa-2,5dl
2 case ostrog brasna,
prasak za pecivo,
2 case secera,
casa ulja,
4 jajeta,
kesica vanilin secera,
2 kasike kakaa,
2 kasike kandiranih korica narandze i limuna (po ukusu),
jos 2 kasike jogurta za tamni deo,
50g cokolade za kuvanje
casa-2,5dl
Priprema:
Mutiti cela jaja 1 min, postepeno dodati secer i mutiti jos 2min. Dodati ulje i jogurt, pa pomesano brasno sa praskom za pecivo. Podeliti testo na pola i u jednu polovinu dodati naseckanu tamnu cokoladu, kakao i dve kasike jogurta, dobro izmesati. U zuti deo dodati dve kasike kandiranih korica limuna i narandze.
Namastiti i pobrasniti kalup za kuglof, prvo sipati zuto testo, pa tamno i ovlas izmesati da se naprave sare.
Zagrijati rernu na 200stepeni, staviti kuglof i smanjiti na 180stepeni. Peci oko 1h.
Za svaki slucaj proveriti kuglof cackalicom
Namastiti i pobrasniti kalup za kuglof, prvo sipati zuto testo, pa tamno i ovlas izmesati da se naprave sare.
Zagrijati rernu na 200stepeni, staviti kuglof i smanjiti na 180stepeni. Peci oko 1h.
Za svaki slucaj proveriti kuglof cackalicom
19. stu 2013.
Pasulj sa bundevom ( turkinjom)
Potrebni sastojci :
- 300 g žute bundeve (turkinje)
- 2 mrkve
- 1 veći paškanat
- 1 glavica luka
- 3-4 čena belog luka
- 1 manji poriluk
- 1 krompir
- 450 g pasulja iz limenke ako je moguće ; beli u sosu od paradajza
- 100 g dimljene slanine ili šunke
- mešavina začina za supu , biber, origano, bosiljak, kurkuma, sveži list peršuna
- 3 kašike ulja
- povrće oljuštiti, oprati i narezati na sitnije komade
- u šerpi zagrejati ulje i dodati povrće; stalno mešati i pomalo dosipavati vode ali ne previše
- posle 15 min dodati 1 kašičicu začina za supu , malo bosiljka i sitno rezanu slaninu ili šunku
- povrće dinstati na laganoj vatri oko 30 min da omekša a zatim dodati pasulj iz konzerve, osale začine po ukusu i kuvati još desetak minuta
- jelo je slatkastog okusa i dobro je dodati malo, ne preterano čili paprike
- pred kraj dodati list peršuna
Špikovani krompir
Potrebni sastojci :
- 6-7 krompira srednje veličine
- 100 g dimljene slanine
- 3 dl ulja (približno )
- krompir s ljuskom obariti u vodi (voditi računa da se ne prekuva )
- kuvani krompir procediti i ostaviti da se ohladi
- ohlađen krompir oljuštiti ,malo posoliti i zarezati 3-4 reza po dužini krompira ali ne do kraja
- slaninu tanko narezati i nadevati krompir
- ulje zagrejati u manjoj tavi i pržiti nadeveni krompir (krompir treba da "pliva" u ulju )
- vaditi krompir na papir da se ocedi višak masnoće
http://malakuvarica.blogspot.com/2013/11/pirinac-s-bundevom.html#.UosYccT2rAo |
Rižoto s bundevom
Potrebni sastojci :
- 2 kriške pečene bundeve ili pire od bundeve 300 g
- 200 g pirinča po mogućnosti arborio (talijanska vrsta pirinča kratkog zrna )
- 1 glavica luka
- 3-4 čena belog luka
- 2 kocke za supu (goveđe ili kokošije) ili domaći bujon
- 1,5 l vode
- začini po ukusu ; malo muškatnog orasa, đumbir, kurkuma, biber
- 1,5 dl guste pavlake za kuvanje
- 50 g putra
- 50 g ribanog tvrdog sira
- peršunov list
- komade bundeve ispeći u rerni (uviti u alu foliu i peći oko 50 min na temperaturi od 190 ¨C )
- kocke za supu prokuvati u 1,5 l vode
- manju glavicu luka iseći na kockice i kratko propržiti na putru, na kraju dodati isečen beli luk
- pirinač oprati, procediti i dodati u luk
- na laganoj vatri dinstati pirinač ; potrebno je neprestano mešati i postepeno dodavati kuvanu supu (bujon ), pirinač je gotov za 15-20
- u kuvan pirinač dodati pire od žute bundeve i još krato kuvati
- začiniti, dodati pavlaku i sir
- posipati svežim, isečenim peršinom
17. stu 2013.
Bundeva i krompir sa piletinom
Potrebno je :
- piletina ( batak, zabatak, belo meso krilca.... )
- 5-6 krompira
- polovina manje žute bundeve ( oko 400 g)
- 1 glavica luka
- 1 manja glavica belog luka
- 1 mrkva
- 1 jabuka
- 100 ml jogurta ili pavlake za kuvanje
- malo ulja
- mešavina začina od povrća, biber, kurkuma
- peršunov list
- krompir , mrkvu, jabuku, oljuštiti i izrezati na kockice (jabuku na krupnije komade )
- bundevi odstraniti koru i semenke a zatim narezati na manje komade veličine zalogaja
- luk iseći na kockice a beli luk ostaviti u opni
- piletinu i povrće marinirati s nekoliko kašika ulja, začiniti mešavinom začina, biberom i kašičicom kurkume
- ostaviti da odstoji 10-15 min a zatim u odgovarajuću posudu prvo rasporediti povrće, narezani luk, beli luk, komade jabuke
- preko povrća poredati piletinu, dosipati 1-2 čaše vode i prekriti alu folijom
- peći u rerni na 180-200 ¨C stepeni oko 1 h 30 min proveriti da li ima dovoljno tekućine, ukluniti alu foliju i ostaviti da se piletina malo zapeče
- meso i povrće izvaditi na tanjur, odvojiti jabuku i beli luk a od safta koji je ostao napraviti umak
- 1 manji komad putra zagrejati, umešati kašiku brašna , malo propržiti i dodati saft , jabuku i malo belog luka bez opne (viljuškom usitniti )
- neprestano mešati da se lepo zgusne
- u umak dodati pavlaku za kuvanje ili jogurt a lepo je dodati i malo ribanog sira parmezana
11. stu 2013.
KARFIOL- SLANA TORTA
Potrebno je :
- za testo :
- 280 g brašna
- 1 jaje
- 150 g svežeg sira
- kašičica praška za pecivo ili sode bikarbone
- kašičica šećera
- malo mleka ili pavlake
- 70 g margarina
- kašičica soli, muškatni oraščić, biber
- nadev :
- 1,5 kg karfiola
- bešamel sos ; kašika putera, 0,4 dl mleka, 2 kašike brašna, so, biber, muškatni oraščić
- sitno rezani list peršuna
- 2 jaja
- 200 g kisele pavlake
- 100 g ribanog tvrdog sira
- semenke prženog susama
- karfiol očistiti , podeliti na cvetove i kuvati u slanoj vodi u koju treba dodati malo mleka i sol
- kuvan karfiol procediti i ostaviti da se hladi
- zamesiti glatko testo ; u brašno dodati omekšani margarin, jaje, sveži sir i ostale sastojke
- kalup (24 cm) namazati margarinom, posipati brašnom
- testo razviti promera 30 cm , preneti u kalup tako da prekrije i polovinu ruba stranice (ostaviti malo testa za trake )
- napraviti bešamel ; u šerpi zagrejati margarin , dodati brašno i krato upržiti na laganoj vatri
- mleko ugrejati, dodati so, biber, muškatni oras
- vruće mleko maknuti s vatre i umešati uprženo brašno
- kuvati još 5-6 min ; neprestano mešati penačom dok se ne dobije gust i gladak sos
- Testo u kalupu premazati s nekoliko kašika bešamela, posipati sitno narezani peršunov list
- ohlađene cvetove karfiola ravnomerno rasporediti preko testa , preliti ostatkom bešamela i posipati ribanim sirom
- jaja umutiti s pavlakom, dodati so i premazati preko bešamela
- od ostatka testa razviti trake , prekriti tortu i posipati susamom
- rernu zagrejati na 180 ¨C stepeni ; tortu peći 50-60 min
- pečenu tortu dobro ohladiti a tek tada izvaditi iz kalupa
Pretplati se na:
Postovi (Atom)