Potrebno je :
- 150 g leblebija
- 3 struka praziluka
- 2 kašike ulja (maslinovo )
- 1 manja glavica luka
- nekoliko čena belog luka
- prezle
- brašno
- soda bikarbona
- pržen i mleven susam
- ulje za prženje
- začini- suvi začin za supu, biber,korijander, kim, vlasac, peršun
- Ćufte:
- leblebiju ostaviti preko noći u vodi tako da voda bude oko 3 cm iznad leblebija, kako bi mogle nabubriti a sledeći dan sipati novu vodu i skuvati (kuva se oko 40 min )
- ocediti i sačuvati malo vode u kojoj se kuvala leblebija
- oceđenu leblebiju samleti u blenderu
- 2 čajne kašike prženih semenki susama samleti što sitnije , beli luk , pola glavice crveng luka, list peršuna sitno narezati i dodati pireu od leblebija
- začiniti po želji ( suvi začin, biber, mleveni kim , tucano seme korijandera, seckani vlasac)
- dodati 1 kašiku ulja, vodu (oko 1-1,5 dl ) u kojoj se kuvala leblebija, pola najmanje kaščice sode bikarbone
- ako je pire ređi dodati kašiku brašna ili prezli
- ostaviti 15-30 min u frižider
- ulje zagrejati u manjoj posudi na srednjoj temperaturi - treba da bude dosta ulja kako bi ćufta "plivala" dok se peku
- oblikovati kuglice veličine orasa , stavljati u brašno pa na zagrejano ulje
- neprestano okretatati da se peče sa svih strana podjednako
- izvaditi na papir da se ocede
- Ovo je jedana varijanta kako se može napraviti ćufte od leblebije (slanutaka, nauta ) - Falafel-
Poslužiti sa sosom od praziluka !
Potrebno je :
- Sos od praziluka :
- 3 struka praziluka
- 4 krompira (srednje veličine)
- pola glavice luka
- 1-2 čena belog luka
- 2 kašike ulja
- suvi začin za supu, biber
- pavlaka za kuvanje ako sos nije postan
- Narezati beli deo praziluka, krompir oljuštiti i izrezati na kockice
- na malo ulja pržiti sitno izrezan luk, praziluk, krompir, beli luk
- dolevati vodu i kuvati oko 20 min da praziluk i krompir omekšaju
- usitniti štapnim mikserom ili u blenderu
- dodati začine , proveriti gustinu sosa, ako je potrebno dodati vode, malo škrobnog brašna, kašičicu margarina i vratiti da provri
- dodati 1 dl pavlake za kuvanje i malo ribanog sira- kada sos nije postan
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !