6. tra 2013.

ČORBA OD POVRĆA S POSNOM TARANOM


POTREBNO JE :
  • 1 zelena tikvica
  • manji celer
  • 3-4 krompira
  • 1 keleraba
  • poriluk,  1 mala glavica crvenog luka
  • pšenično i kukuruzno brašno ( 2 :1)
  • malo đumbira i bibera u zrnu
  • 2 kašike ulja i začini za supu
  • kuvana , manja mrkva- za testo, taranu
PRIPREMA :
  • Povrće oljuštiti, oprati i narezati na kockice. Ovako pripremljeno povrće dinstati na ulju 5 min. a zatim dosipati vode ( otprilike 1 1/2 litre ) Odmah začiniti s kašikom začina
  • U kuvanu čorbu ukuvati testo-taranu. 
  • tarana- zamesiti 1 šolju pšeničnog brašna i pola šolje kukuruznog brašna ili griza  ( može i ispasirane kuvane mrkve ) s malo vode,soli  i pola kašike ulja. Testo treba tvrdo zamesiti da se  pomoću trenice lakše nariba u čorbu.

      trenica. Mali kuhinjski ribež. Čudnovata alatka za ribanje svega i svačega bez koje ne može opstati niti jedna prava podunavska kuhinja, a i šire!

                                                   Prijatno !



5. tra 2013.

PUNJENI KROMPIR I ŠAMPINJONI



Šampinjoni ili kako ih još zovu plemenite pečurke najčešće su uzgajane gljive. Ova je gljiva čvrstog mesa i belog okruglog klobuka zbog svog plemenitog mirisa i  blagog okusa i niza drugih osobina veoma pogodna za pripremanje raznih vrsta jela. Šampinjoni osim toga spadaju u red retkih gljiva koje se naveliko uzgajaju umetnim putem. Ova gljiva je  bele boje i jedinstvene arome. Mogućnosti pripreme su neograničene. Dostupne su tokom cele godine, konzervirane ili sveže .


POTREBNO JE :
  • 500 g svežih šampinjona
  • 1 kg krompira
  • mrkva, crveni luk, poriluk
  • posni sir ili topivi sir u listićima
  • ulje, začini, susam
PRIPREMA :
  • Izabrati krupnije šampinjone, izdubiti ih a ostatak šampinjona sitno naseckati 
  • crveni luk iseći na kockice i nekoliko minuta pržiti na malo ulja, obavezno ga malo posoliti, lepša je aroma. Dodati narezane šampinjone i sve zajedno dinstati s malo vode 20 min- začiniti i dodati biber
  • Krompir oljuštiti, izdubiti i kuvati u vodi 10 min (od početka vrenja )-do polovine kuvan krompir ocediti od vode , posoliti ili začiniti začinima po izboru i poredati u pouljenu  vatrostalnu posudu
  • ostatke krompira sitno narezati , mrkvu oljuštiti i narezati na krugove, malo poriluka također narezati na krugove i sve zajedno dinstati na malo ulja, uz dosipavanje vode- 10-15 min
  • Ovim nadevom puniti šampinjone, a dinstanim šampinjonima puniti izdubljeni krompir
  • susam ispržiti i posipati šampinjone a preko naribati posni sir ili rasporediti sir u listićima
  • punjeni krompir i punjene šampinjone poredati u pouljenu posudu dodati 0,5 dcl  vode
  • posudu poklopiti ili prekriti alu folijom i peći u pećnici 45 min na 190 C stepeni

                                                    Prijatno !





4. tra 2013.

MALI, POSNI KEKSI SA ZOBENIM (OVSENIM ) PAHULJICAMA



POTREBNO JE :
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 50 g  raženog brašna
  • 50 g heljdinog brašna
  • 130 g posnog margarina
  • sok i korica limuna ili narandže
  • 6 kašika  sitnog šećera( u prahu )
  • 1 puna kašika kakaa
  • 1 kašika meda ili pekmeza
  • malo cimeta i vanil šećera
  • 1 mala kašika sode bikarbone i malo praška za pecivo
  • Sve sastojke pomešati , ako je potrebno dodati još soka i zamesiti testo. Razviti testo između dva papira za pečenje debljine 0,5-1 cm. Kalupom vaditi kekse i redati ih na lim  obložen papirom za pečenje
  • Peći kekse na temperaturi od 180 C stepeni 10-15 min
  • Ohlađene kekse ukrasiti čokoladom ili posipati prah šećerom
                                                               Prijatno !




3. tra 2013.

GREJP KUGLICE S BELOM ČOKOLADOM


POTREBNO JE :
  • Mera od koje se dobije približno 24 kugloce
  • 2 crvena grejpfruta
  • 240 g mlevenog  petit keksa ili plazme
  • vanil šećer, korica limuna
  • 2 kašike meda
  • 100 g bele čokolade
  • tamne čokoladne mrvice
  • Priprema :
  • mleveni keks preliti sokom od oceđenog grejpa, dodati vanilu, koricu limuna, med i umesiti glatko testo. Testo uviti u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 1/2 h
  • Od testa praviti kuglice i svaku kuglicu preliti glazurom od bele čokolade. Belu čokoladu za glazuru otopiti iznad pare uz dodatak malo margarina.
  • Kuglice su lepe i kada se posle bele glazure uvaljaju u čokoladne mrvice !



POSNO TESTO OD MRKVE SA UMAKOM


         " Istarski  fuži " u baranjskoj  ravnici !

POTREBNO JE :
  • Za testo :
  • 2 mrkve
  • 200 g brašna (pšeničnog )
  • 50 g kukuruznog brašna ili griza
  • 1 kašika ulja , malo soli, voda
  • Mrkvu oljuštiti , narezati na kockice i kuvati u malo vode da omekša. Protisnuti mrkvu kroz sito ili izraditi štapnim mikserom. U toplu mrkvu dodati kukuruzno brašno, sol, ulje i pšenično brašno.Zamesiti meko testo (ako je potrebno dodati vode ) i odmah ga tanko razvući. Testo rezati na trake širine 4 cm, prvo po dužini a zatim po širini , da se dobiju kvadrati  4 x 4cm. Preklopiti suprotne krajeve kvadrata jedan preko drugog i pritisnuti ih prstom da se ne razdvoje. Istarski fuži- http://www.coolinarika.com/recept/istarski-fuzi/
  • U vreloj vodi s malo soli i ulja kuvati testo 5-6 min, ocediti i isprati hladnom vodom

  • Umak :
  • 1/2 kg mrkve
  • 2 glavice crvenog luka
  • 4 čena belog luka
  • jedan praziluk
  • 1 manja zelena tikvica (bundeva )
  • 3 krompira
  • celer
  • malo đumbira i lista peršuna
  • začini od povrća, biber
  • 2 dcl kuvanog paradajza
  • malo ulja
  • Sve povrće  oljuštiti, oprati i sitno narezati ili usitniti mikserom, staviti na toplo ulje i kuvati dolevajući postepeno vodu. Kada je povrće kuvano dodati začine, kuvani paradajz i još nekoliko minuta kuvati
  • Ovim umakom preliti testo a po želji posipati posnim sirom !

                                                                Prijatno !



                             

1. tra 2013.

KUGLICE, MINI ROLATI, VANILICE



Tri jednostavna posna kolača : kuglice, vanilice, mini rolat !

Kuglice i mini rolat :
  • 300 g mlevenog petit keksa ili nekog drugog po želji
  • dodati sok od dve pomorandze, i koricu
  • 3 kašike pekmeza
  • 4 rebra otopljee čokolade
  • 2 kesice vanil šećera
  • 2 kašike meda
  • žele bomboni, malo višanja, mali prutići čokolade ili čokoladne bananice prerezane na pololovinu  po dužini
  • Priprema :
  • keks preliti sokom, dodati čokoladu, vanilu, pekmez, med, koricu pomorandze i zamesiti kao testo, ako je potrebno dodati još malo soka
  • umotati testo u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru 1 h
  • od polovine testa oblikovati kuglice  i u sredinu staviti  polovinu višnje  ili sitno narezan žele bombon a zatim uvaljati u mleveni keks
  • od druge polovine testa oblikovati dva mala rolata (25 x 8 cm)- punjena s prutićima čokolade ili čoko bananicama- rolate je najbolje raditi između dve prozirne folije
  • ostaviti na hladno pre posluživanja
Vanilice :
  • 250 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 kesice praška za puding od vanilije
  • 2 vanil šećera
  • 250 g mekog brašna
  • Priprema :
  • Sve sastojke pomešati ,  umesiti glatko testo , umotati u foliju i ostaviti u frižider 1 h
  • ohlađeno testo podeliti na dva dela i napraviti dva valjka
  • odkidati male komadiće , praviti kuglice i svaku pritisnuti viljuškom 
  • vanilice poredati na papir za pečenje i peći 10 min na 180 C stepeni

                                                         Prijatno !







27. ožu 2013.

SARMA BEZ MESA SA SEMENKAMA - POSNA


      Sarma s povrćem, pirinčom i semenkama ! Za dobru sarmu potreban je i dobar kupus !


POTREBNO JE :

  • Srednje veličine, glavica kiselog kupusa
  • 150 g pirinča
  • 1 veći praziluk
  • 1 glavica crvenog luka i čen belog luka
  • 2 mrkve
  • celer srednje veličine
  • malo naribanog đumbira
  • 50 g mlevenog, slanog kikirikija
  • 50 g mlevenih semenki suncokreta
  • 1 kašičica aleve paprike
  • ulje, brašno
  • začin od povrća,  sitni  crni ili beli  biber  i  biber u zrnu
  • list lovora

PRIPREMA :

  • listove  kupusa isprati u vodi i ocediditi
  • mrkvu i celer očistiti i narezati na kockice
  • pirinač oprati u vodi i zajedno s očišćenom mrkvom i  celerom skuvati do pola ( 10 min kuvati )
  • praziluk, crveni luk, i beli luk narezati sitno i nekoliko minuta pržiti na malo ulja
  • dodati oceđeni pirinač s mrkvom i celerom, malo đumbira i začiniti  uobičajenim začinima i sitnim biberom
  • na kraju umešati mleveni kikiriki i suncokret
  • malom kašičicom nadevati listove kupusa, lepše su manje sarmice
  • sarme poredati u posudu s poklopcem, preliti vodom do vrha dodati biber u zrnu , lovor  i peći u pećnici 1 h 30 min  na  temperaturi  od 200 C stepeni
  • kada je kupus dovoljno kuvan izvaditi posudu iz pećnice i zaliti zaprškom od ulja, aleve paprike i brašna
  • vratiti posudu sa sarmom i još malo zapeći u rerni

                                                       Prijatno !






25. ožu 2013.

PALIČINKE S PORILUKOM




POTREBNO JE :
  • Za palačinke :
  • 2 dela pšeničnog brašna, 1 deo kukuruznog brašna
  • začini - sol  kurkuma a može i kurry- dodaje se vrlo malo jer ti začini imaju intenzivam miris i okus
  • 1 : 1 mineralna voda i obična voda
  • malo sode bikarbone
  • poriluk
  • Nadev :
  • pirinač
  • poriluk
  • mrkva
  • đumbir
  • ulje ili margarin
  • Preliv od bešamel sosa s mlekom ili vodom
PRIPREMA :
  • Sastojke za palačinke pomešati,  dodati vodu, i na kraju sitno  seckani  poriluk. Smesa treba biti gušća. U tavi s vrlo malo masnoće ispeći palačinke
  • Pirinač i na kockice izrezanu mrkvu skuvati u vodi, ocediti i isprati hladnom vodom
  • na malo margarina   nekoliko minuta dinstati poriluk, narezan na kolutove i malo naribanog đumbira
  • dodati oceđeni pirinač i mrkvu i začiniti začinima po želji
  • ove palačinke su lepe i kada se preliju bešamel sosom, uobičajen recept za bešamel : na putru upržiti malo brašna, zaliti mlekom  dodati soli i miškatnog orašćića i skuvati gušći sos
  • ili - iseckati dva  čen belog luka, kratko ispržiti na malo ulja, dodati kašiku brašna i zaliti vodom
  •  skuvati  gušći  sos, dodati malo soli i nekoliko kapi alkoholnog octa


                                                                        Prijatno !





24. ožu 2013.

MEDENI MAFFINI



       Neodoljiva kombinacija meda od maslačka, sirupa od bazge, soka pomorandže  i limuna !

POTREBNO JE :
  • 200 g belog brašna
  • 50 g raženog brašna
  • sok i naribana korica jedne veće pomorandže
  • korica limuna
  • 50 ml meda od maslačka
  • 50 ml sirupa od bazge
  • 4 kašike šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 2,5  dcl mineralne vode
  • 1 dcl ulja
  • 50 g čokoladni musli ili kockice čokolade
  • za preliv još malo sirupa bazge i meda maslačka (za svaki muffin 1 kašika )
PRIPREMA :
  • sve sastojke pomešati i dobro izraditi da se sve lepo sjedini  -  sipati u kalupe za maffine
  • pećnicu zagrejati na 200 stepeni C, smanjiti temperaturu na 180 stepeni C i peći  maffine 40 min
  • još tople maffine preliti mešavinom sirupa  i meda , i ostaviti  dvadesetak minuta da se ohlade i tek tada izvaditi iz kalupa

                                                                 Prijatno !




23. ožu 2013.

RAŽENI HLEB S KIMOM


   
POTREBNO JE :
  • 300 g  raženog brašna 
  • 150 g belog brašna
  • 30 g svežeg kvasca
  • 60 ml tekućine iz tegle kiselih krastavaca
  • 60 ml ulja
  • 1 mala kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1, 5 dcl  tople vode
  • 1 dcl  mineralne vode
  • 1 kašičica kima
  • semenke suncokreta


PRIPREMA :
  • u malo tople vode staviti kvasac, šećer i malo brašna
  • nadošli kvasac pomešati s obe vrste brašna, mešavinom ulja i tekućine iz kiselih krastavaca (može i iz turšije ), dodati sol, vodu i kim- zamesiti testo
  • testo je potrebno dugo mesiti, ( 10 min ) , ostaviti na toplo  mesto , prekriti ili poklopiti da raste 1 h
  • udvostručeno testo još jednom premesiti i ponovo  ostaviti da raste 1 h
  • pećnicu zagrejati na  250 C stepeni, 
  • kalup namazati s malo ulja i staviti testo, nožem napraviti rezove i posipati pržene semenke suncokreta
  • nakon 10 min pečenja , smanjiti temperaturu na 200 C stepeni i nastaviti peći još 30-40 min
  • ako je potrebno još  malo smanjiti temperaturu ali ne mnogo
  • pečeni hleb poprskati s malo vode,  izvaditi iz kalupa ,  uviti u platnenu krpu i ostaviti da odstoji  pola sata i tek tada rezati
                                                                         Prijatno !

belh inezaR