26. pro 2013.

Baranjski doručak u zimskom mesecima

Čvarci, krvavica, pečeni krompir u rerni, usoljeni luk


 "Al' se nekad dobro jelo" Čvarci, krvavica, pečeni krompir u rerni, usoljeni luk


Jedan deo teksta iz knjige "Oj Vidovo, Vidovo" baranjskog pisca i slikara Milana Dvornića-http://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Dvorni%C4%87


" VEČERA O SVINJOKOLJI ILI SVINJSKA DAĆA "http://sh.wikipedia.org/wiki/Recenzija
" Nakon obavljenih poslova oko svinjokolje, kuva se večera za sve one koji su toga dana radili. Neki čak pozovu i bližu rodbinu, pa i komšije. Spremi se supa od svinjskog mesa, sarma, pečeno meso i kobasice, peku se krofne i salenjaci (salan *ce). Mora biti vina i rakije.To zovu  jednostavno večera a negdje i   svinjska daća.
Sjede uz jelo i piće i divane o poslu koji su obavili, o svinjokoljama kakve su nekada bile i šta se sve na njima događalo. "
Ostali deo teksta vredno je pročitati u ovoj predivnoj knjizi koju je autor posvetio čuvanju običaja baranjskih Srba do sredine 20.veka
  O mačkarama :
" A da bi " omastili brkove" i oni koji nisu radili, a nije ih niko ni zvao na večeru, spreme se momci, mlađi ljudi i žene (ponekad i djeca ) u mačkare  pa i oni dođu na svinjsku daću.  Muškarci  se obuku  u žensko, žene u muško ruvo. Lica nagarave, ogrnu preokrenute kožuške . Kojekakvo staro ruvo obuku tako da ono što treba ići naprijed okrenu nazad pa izgleda kao da  mačkara  ide natraške. Tu su "snaša ", "baba", "trudna žena", "pop", "pojac","žandar" i slično. "

" Uđu u kuću pa kažu :
Dobro veče gazda stari,
Vi ste danas svinje klali,
Krmačice i prasice,
Da nam date kobasice ."
              ( Beli Manastir)

Slika  Milana Dvornića objavljena u knjizi " Oj Vidovo, Vidovo" http://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Dvorni%C4%87
LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...