21. pro 2020.

Gola torta s malinama





 Potrebno je:

Sastojci za biskvit (promera 24 cm)

  • 7 jaja (razred M )
  • 300 g kristal šećera
  • 7 kašika mlake vode
  • 6 kašika biljnog ulja
  • 300 g glatkog brašna
  • 1 (15g) prašk za pecivo
  • 1 (15g)vanil šećer
  • 3 pune kašike tamnog kakao praha
  • naribana kora jedne narandze
  • 3 dl soka narandze
  • 150 g čokolade za kuvanje

Sastojci za kremu :

  • 400-500 g malina
  • 1 puding od maline
  • 700 ml  slatkog vrhnja za šlag
  • čokoladni listići za ukrašavanje
  • još 5 kašika šećera
Priprema:

  • priprema biskvita:
  • pećnicu uključiti na 180 C° , ostaviti da se grije
  • dno kalupa promera 26 cm obložiti papirom za pečenje a stranice namastiti
  • na najjačoj brzini izmiksati žumanca sa šećerom, dadati 7 kašika mlake vode, prosijani kakao, ulje, vanil šećer, naribanu koru narandze , brašno i prašak za pecivo - kratko izmiksati da se spoji 
  • belanca posebno izmiksati s dve kašike šećera a zatim ih dodati smesi od žumanjaka, sve lagano  izmesati bez miksera 
  • smesu izliti u kalup, protresti i peći 15 min na temperaturi od 180° C a zatim smanjiti temperaturu na 160° C , nastaviti peći još 25 min ( proveriti da li je biskvit pečen )
  • ostaviti biskvit da se hladi desetak minuta a zatim osloboditi kalup 
  • ohlađeni biskvit prerezati dva puta da se dobiju 3 kore
  • kore natopiti sokom narandze kako bi bio sočniji
  • čokoladu na laganoj temperaturi otopiti s 1,5 ml vrhnja za šlag , preliti donju i srednju koru i ostaviti da se stegne

  • priprema kreme:
  • maline zagrijati sa 3 kašike šećera, zagrijavanjem će se osloboditi sok
  • puding razmuti s malo vode , dodati malinama i kratko prokuvati- ostviti da se ohladi
  • vrhnje za šlag izmiksati
  • Slaganje torte:
  • na donju koru rasporedite polovinu kreme od malina a zatim polovinu  kreme šlaga
  • na to stavite drugu koru i ponovite  postupak
  • trećom korom završite tortu
  • ostatkom šlag kreme tortu premazite izvana i ukrasite čokoladom
Napomena:

Umesto malina koristite jagode ili višnje a umesto soka od narandze predlažem rum !

Gola torta s malinama


4. ožu 2020.

Posni uštipci punjeni ajvarom

Posni uštipci s ajvarom

Posni uštipci s ajvarom
Potrebno je:
  • 300 g brašna....jos koliko je potrebno
  • 2 1/2 dl tople vode
  • 20 g svežeg kvasca
  • kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 4 kašike ajvara
  • ulje za prženje (oko 3dl )
U posudu izmrviti kvasac, dodati šećer, toplu vodu brašno i po brašnu rasipati kašičicu soli. Umesiti testo da bude meko, glatko a da se ne lepi za ruke (mala napomena; po potrebi dodati brašna ili vode)
Prekriti testo  i ostaviti na toplo mesto. Posle nekih 30 min testo bi se trebalo uzdignuti. Razvući ga valjkom oko 0,5 cm , rezati male kvadrate 4-5 cm.  Svaki kvadrat  još prstima razvući, paziti da ne pukne i kašikom naneti  malo ajvara , preklopiti,  pritisnuti krajeve i  odmah peći u zagrejanom, dubokom ulju. (savet; koristi manju posudu za prženje  kako bi se ulje racionalno iskoristilo)


Posni uštipci s ajvarom

3. ožu 2020.

Šareni štapići

Slani štapići

Šareni slani štapići




  Jedan provereni stari recept za koktel slane štapiće s susamom i makom .

Potrebno je :
  • 500 g brašna
  • 1 čaša (2 dl ) belog vina
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 vrećica prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 žumanjak za premazivanje
  • 2-3 kašike maka
  • 2-3 kašike susama
Priprema:
  • umesiti glatko testo i podeliti na tri dela . Svaki deo razviti valjkom po dužini (širine oko 10 cm a debljine 1 cm )
  • jednu stranu testa premazati žumancetom, posipati makom, razvaljati valjkom prekriti prozirnom folijom i okrenuti testo na drugu stranu
  • i drugu stranu testa premazati prvo žumancetom, posipati susamom (susam se moze i kratko tostirati ako volite bogatiji okus )
  • rezati stapiće 1cm širine i uvrtati spiralno
  •  poredati štapiće u lim na papir za pečenje, ostaviti između štapića malo razmaka
  • peći u zagrejanoj pećnici 190 C°  15-20 min

Šareni štapići


Ukoliko želite posne štapiće testo premažite  posnim margarinom ili jednostavno samo vodom  da se semenka zalepe . 




Ljuti štapići

Recept je isti ali umesto belog vina koristiti crno ili roze vino a umesto maka crvenu mlevenu papriku !

27. velj 2020.

Krofne, krofnice

Krofne naj jednostavnije

Krofne i fritule
Potrebno je :

600 g glatkog belog brašna + 3 do 5 kašika
40 g svežeg kvasca
2,5 dl toplog mleka + 1,5 dl  tople vode
2 komada jaja
5 kašičica šećera
0,5 kašičice soli
vanilja  šećer( 3 kesice )
1 limun

4 supene kašike ulja ili 70 ml
0,5-0,8 l ulja za prženje krofni
šećer u prahu


Priprema :

 Polovinu mleka i polovinu vode zagrejati da bude toplo (nikako vrelo), dodati 1 kašičicu šećera, malo brašna , kvasac i ostaviti poklopljeno da kvasac nadođe
Nadošli kvasac sipati u posudu, dodati ostatak mleka,toplu vodu šećer, vaniliju, brašno a zatim naribanu koricu limuna, 4 supene kašike ulja, i žumance.
Mesiti testo da bude glatko i da se ne lepi za ruke. Pred kraj dodati belance i nastaviti još malo mesiti (ako je potrebno dodati još malo brašna ali ne previše )
Umešano testo prekriti i ostaviti na toplo mesto da raste ( oko 45 min) , premesiti i ostaviti još 10-15 min da se ponovo uzdigne
Razviti na oko 1,5 cm debljine i vaditi krofne
 Krofne peći dubokom vrućem ulju, i to tako da u vruće ulje stavimo prvo gornju stranu i pržimo poklopljeno do željene boje, a zatim okrenemo na drugu stranu i pržimo otklopljeno (da nam se ispržena strana ne upari). Prije serviranja krofne posipati sa šećerom u prahu.

 Kod izrade krofni najviše treba paziti na temperaturu prostorije u kojoj se radi ; da bude topla te da namirnice s kojima radimo nisu previše hladne. 

Još jedan provereni recept.




Krofne, krofnice
Glazirane krofne




26. velj 2020.

Ravani - revani - ravanija s grizom

Ravani

Ravani


Ravanija




Ravani  je brz i jednostavan sočni kolač s grizom popularan većinom u  istočnim zemljama Mediterana. Nije teško za napraviti a može biti ravnopravna poslastica i s zahtevnijim slatkim delicijama. Ovaj recept je jedna  grčka verzija  s bogatim okusum i aromom naranče i limuna .

Potrebno je:
    
-za kolač
  • 1 šolja (200 ml) šećera
  • 1 šolja finog griza
  • 1 šolja brašna
  • pola šolje otopljenog putra (moze i biljno ulje )
  • 2 krupnija jaja (ako su sitnija 4 kom)
  • 1 šolja jogurta (može i mleka)
  • 1  prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • vanil šećer
  • korica narandze, korica limuna
  • sok narandze
-za sirup
  • 2 pune   šolje šećera
  • 2 pune   šolje vode
  • korica narandze, isceđeni limun 
Priprema:
  • zagrejte pećnicu na 180 C°, pripremite lim za pečenje 20 x 30 cm
  • pomešajte brašno, griz, prašak za pecivo u jednoj posudi
  • šećer, žumanjke, putar, koricu limuna, koricu pola narandze, sok narandze penasto umutite mikserom
  • pomešatje obe smese. dodajte jogurt (mleko)
  • belanjke posebno umutite s prstohvatom soli i lagano umešajte u smesu 
  • lim za pečenje namazati , posipati brašnom i sipati smesu, lagano protresti da se sve lepo ujednači
  • peći oko 40 min, do zlatno žute boje
-sirup
  • sve sastojke kuvati 5-8 min 
  •  ako je sirup vruć kolač treba da je hladan ili obrnuto vrući kolač preliti s hladim sirupom
  • ja sirup od šećera ohladim i prelevam vrući kolač
  •  prije prelevanja kolač izrezati na kocke
  • ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu, bademima
Ravani s grizom



24. velj 2020.

Flute by Lenka




flute



Potrebno je :

  • 800 g krompira u ljusci
  • 10-12 punih kašika brašna
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli, kašičica praška za pecivo
  • 100g mrvica (prezli)
  • 2 kašike ulja + ulje za prženje
Priprema :
  • krompir u ljusci skuvati
  • kuvani krompir oljuštiti, propasirati , dodati so, prašak p. ulje i brašno
  • nastaviti pasirati ručno ili mikserom 
  • testo od krompira treba biti glatko a istovremeno malo i lepljivo
  • u manjoj posudi zagrejati ulje
  • kašikom vaditi flute, uvaljati u mrvice i kratko pržiti s obe strane

Flute by Lenka


23. velj 2020.

Gužvara s makom i orasima

Guzvara s makom i orasima








Potrebno je:

  • za testo
  • 500 g brašna
  • 30g svežeg kvasca +1 kašičica praška za pecivo
  • 3 dl toplog mleka
  • 4 kašičice šećera,  vanila, korica limuna
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 50 ml  ulja
  • 1 jaje za premazivanje

  • za nadev od oraha
  • 200 g mlevenih oraha
  • 5 kašika šećera, 2 vrećice vanil šećera
  • 1,5 dl vrelog mleka
  • korica limuna
  • sve preliti s vrelim mlekom i ostaviti da se ohladi. Nadev ne sme biti ni previse gust a ni redak , tek da se lepo može namazati na testo - količinu mleka prilagoditi

  • za nadev od maka
  • 150 g mlevenog maka
  • 5 kašika šećera, 2 vrećice vanil šećera
  • naribana korica limuna
  • 1,5 dl vrelog mleka
  • 5 kašika griza
  • sve preliti s vrelim mlekom i ostaviti da se ohladi - isto kao i s orasima prilagoditi
Priprema:
  •   u čaši izmrviti sveži kvasac , dodati 1 kašičicu šećera, pola kašičice brašna i sve preliti s  1 dl toplog  mleka, poklopiti i ostaviti da nadođe 5-10 min ( mleko  ne sme biti vrelo) 
  • brašno prosejati , dodati ostatak šećera i so,prašak za pecivo, napraviti udubljenje u sredini dodati žumanjak, koricu limuna, vanilu, ulje, nadošli kvasac i ostatak toplog mleka.
  • umesiti testo rukama ili mikserom s odgovarajućim nastavcima; pred kraj dodati belanjak i nastaviti jos mesiti sve dok testo ne bude glatko (ako je potrebno dodati jos vrlo malo brašna )
  • prekriti testo platnenom salvetom ili odgovarajućim poklopcem i ostaviti na toplo mesto da se uzdiže
  • posle nekih 1h vremena premesiti i ostaviti još malo da nadođe
  • u međuvremenu napraviti nadeve od orasa i maka;
  • testo podeliti na dve polovine i svaku polovinu razvaljati  valjkom (na brašnom posipanoj podlozi) veličine približno 46 x 26 cm
  • testo premazati nadevom po čitavoj površini , pažljivo urolati i premestiti u odgovarajući lim (lim za pečenje obložiti papirom)
  • prekriti testo i ostaviti još 10 min na toplom
  • rernu zagrejati na 200 C
  • izmutiti jaje, dodati par kapi ulja i mleka i prematazi urolano testo
  • peći 7-8 min na 200 C a  zatim smanjiti jačinu na 180-170 C i nastaviti peći još 20 min 
  • kada je gužvara lepo pečena,  vrelu je lagano premazati vodom i prekriti da se postepeno hladi
  • nije poželjno rezati dok je još jako topla 
Gužvara s makom i orasima


30. sij 2020.

Čokoladne mrvice -Raspucanci



Lako za napraviti, lako za jesti !


Potrebno je:

  • 4 komada jaja
  • 70 g kakao praha
  • 180 g kristal šećera
  • 80 ml ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo (6 g )
  • prstohvat soli i sode bikarbone
  • 2o g vanil-šećera
  • 1 kašišica espressa u prahu
  • 300 g brašna
  • prah šećer + kristal šećer za valjanje 
Priprema :

  • Umutite kakao prah, kristal šećer, biljno ulje
  • Dadajte jaja, jedno po jedno, vanil šećer i dobro izmešajte
  • Brašno, prašak za pecivo, sol, espresso umutite zajedno
  • Umešajte pažljivo suhe sastojke u mešavinu ulja, kakao praha , šećera, jaja
  • Testo prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjak nekoliko sati ili preko noći
  • Priprema za pečenje :
  •  Pećnicu zagrejte na 180° C , lim za pečenje prekrijte pergament papirom
  • šećer u prahu sipajte u širu posudu, kristal šećer posebno
  • kašičicom vadite kuglice veličine 2,5 cm (veličina oraha )i rukama ih valjajte a zatim ih prvo uvaljajte u kristal šećer i na kraju u prah šećer
  • testo ce biti dosta lepljivo, nećete pogrešiti i ako kuglice samo uvaljate samo u prah šećer
  • uvaljane kuglice slažite na papir razmaknute nekoliko sentimetara i pecite ih 10-13 minuta
  • ostavite da se ohlade 1-2 min pre nego ih premestite na stalak da se potpuno ohlade
  • postupak ponovite s ostatkom testa
  • Ove čokoladne kolačiće čuvajte u zatvorenoj kutiji, dugo ostaju sveži i ukusni !

  • Vreme pripreme: 15 min
  • Vreme pečenja: 20 min
  • Vreme hlađenja: 4 h
  • Količina: približno 50 komada


28. stu 2019.

Pogačice s čvarcima


                 
                                       


Potrebno je:

  • 500-700 g glatkog brašna
  • 40 g svežeg kvasca
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1/2 l tople vode
  • 1/2 dl ulja
  • 2 kom. jaja
  • 1 tanjur samlevenih čvaraka (duboki tanjur
  • so, bibera
   
 Način pripreme:
Kvasac preliti s 2 dl toplog mleka, dodati kašičicu šećera i pola kašičice brašna. Prekriti i ostaviti nekoliko minuta da zapeni. 1/2 kg brašna sipati u posudu, dodati 2 kašičice soli, ulje i 1 žumanjak. U sredinu usipati nadošli kvasac, dodati tople vode i umesiti testo. Dodavati postepeno još vode i brašna koliko je potrebno da testo bude glatko i da se ne lepi, na kraju dodati belanjak i još malo mesiti. Prekriti posudu s testom i ostaviti u toploj prostoriji da nadođe, tj. da udvostruči volumen (približno 45 min Na podlozi posipanoj brašnom razvaljati testo debljine 1 cm i premazati s jednom trećinom čvaraka.Preklopite levu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini, neka se testa na sredini međusobno ne preklapaju, već samo dodiruju. Zatim donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini. Preklopljeno testo pokrijte krpom i ostavite ga da odmara 15 minuta.Nakon 15 minuta pobrašnite stol oko testa, opet razvaljajte testo na tanko, premažite ga s ostatkom čvaraka, ali ga sada preklapajte suprotno od prvog puta, sada donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini, pa lijevu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini. Pokrijte testo krpom i opet ga ostavite 15 minuta da odmaraPostupak možete ponoviti još jednom.Čvarci će se lakše premazivati ako su zagrejani ili ako im se doda malo masnoće, obavezno malo posoliti čvarke a po želji dodati i bibera. Pećnicu zagrejte na 200 C. Nakon 15 minuta stol dobro pobrašnite, testo razvaljajte na debljinu od 2 cm. Čašom ili modlicom režite pogačice željene veličine ili jednostavno oštrim nožem izrežite kvadrate (5x5 cm) Stavljajte ih na tepsiju pokrivenu papirom za pečenje , pritom ostavljajući malo mesta između jer se tokom pečenja dignu. Izmutite 1 celo jaje i svaku pogačicu premažite Pecite ih oko 25 minuta odnosno dok ne porumene; zavisi od pećnice.
Koliko će se pogačice listati zavisi od presavijanja testa😄
Još jedan način preklapanja testa možete pogledati ovde https://malakuvarica.blogspot.com/search/label/Salenjaci#.XeAk5JP0kdU






Čičoka- posna čorba





             



 Potrebno je:

  • 200 g korena čičoke (gomolja)
  • 200 g korena celera
  • koren i list peršuna
  • 1 krompir
  • 1 manji crveni luk
  • nekoliko očišćenih  čena belog luka
  • 1 1/2 litra supe od povća ili vode
  • mešavina začina, biber
  • maslinovo ili suncokretovo ulje
  • pola kašičice psyllium praha ili ljuskica
  • prepečeni hleb , kukuruzni hleb
Način pripreme:

  • čičoku, celer, peršun ,krompir oljuštiti i iseći na manje kockice
  • luk usitniti i veoma  kratko pržiti na malo maslinovog ulja
  • dodati kockice čičoke, celera, peršuna, krompira
  • zaliti s 1 litrom supe ili vode i kuvati na laganoj temperaturi ; postepeno dodavati ostatak tekućine
  •  kada povrće omekša (oko 30 min) kuvanja ....procediti i usitniti u blenderu ili štapnim mikserom
  • vratiti tekućinu i nastaviti kuvati da još jednom provri
  • dodati psyllium prah kako bi se  čorba malo zgusnula, dodati još sitno isečeni list peršuna
  • Toplu čorbu posluži uz prepečene kocke hleba ili uz domaći kukuruzni hleb 
Kukuruzni hleb ☘



 Čičoka (lat. Helianthus tuberosus) je biljka koja pripada porodici glavočika.
Čičoka ima jako nisku kalorijsku vrednost . Tako se u njoj nalaze kalij, fosfor, kalcij, željezo i magnezij. Uz to sadrži i vitamine A, B, C i D te esencijalne aminokiseline. Najvažniji sastojak je ipak inulin. Iz tog razloga je čičoka idealna hrana za dijabetičare jer se čak koristi i za industrijsku ekstrakciju inulina, polisaharida koji ne daje glukozu već fruktozu. Inulin je probiotik što znači da će stimulirati razvoj korisnih bakterija u crevima, a one imaju nekoliko pozitivnih delovanja na naše zdravlje. Čičoka je ujedno dobra i za osobe koje pate ili su izložene riziku od kardiovaskularnih bolesti jer doprinosi generalnom smanjivanju lošeg holesterola. Ujedno jača krv i pomaže kod anemije te ostalih bolesti krvi i krvnih žila.
Čičoka i peršun ✿
Psyllijum prah,

dobije se od semena indijskog trputca(Plantago psyllium)
Polisaharidne sluzi koje sadrži na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećavanja svog volumena čak do 15 puta. Koristi se i kao izvor vlakana, nema okusa.