27. velj 2020.

Krofne, krofnice

Krofne naj jednostavnije

Krofne i fritule
Potrebno je :

600 g glatkog belog brašna + 3 do 5 kašika
40 g svežeg kvasca
2,5 dl toplog mleka + 1,5 dl  tople vode
2 komada jaja
5 kašičica šećera
0,5 kašičice soli
vanilja  šećer( 3 kesice )
1 limun

4 supene kašike ulja ili 70 ml
0,5-0,8 l ulja za prženje krofni
šećer u prahu


Priprema :

 Polovinu mleka i polovinu vode zagrejati da bude toplo (nikako vrelo), dodati 1 kašičicu šećera, malo brašna , kvasac i ostaviti poklopljeno da kvasac nadođe
Nadošli kvasac sipati u posudu, dodati ostatak mleka,toplu vodu šećer, vaniliju, brašno a zatim naribanu koricu limuna, 4 supene kašike ulja, i žumance.
Mesiti testo da bude glatko i da se ne lepi za ruke. Pred kraj dodati belance i nastaviti još malo mesiti (ako je potrebno dodati još malo brašna ali ne previše )
Umešano testo prekriti i ostaviti na toplo mesto da raste ( oko 45 min) , premesiti i ostaviti još 10-15 min da se ponovo uzdigne
Razviti na oko 1,5 cm debljine i vaditi krofne
 Krofne peći dubokom vrućem ulju, i to tako da u vruće ulje stavimo prvo gornju stranu i pržimo poklopljeno do željene boje, a zatim okrenemo na drugu stranu i pržimo otklopljeno (da nam se ispržena strana ne upari). Prije serviranja krofne posipati sa šećerom u prahu.

 Kod izrade krofni najviše treba paziti na temperaturu prostorije u kojoj se radi ; da bude topla te da namirnice s kojima radimo nisu previše hladne. 

Još jedan provereni recept.




Krofne, krofnice
Glazirane krofne




Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što ste posetili ovaj blog !