23. velj 2020.

Gužvara s makom i orasima

Guzvara s makom i orasima








Potrebno je:

  • za testo
  • 500 g brašna
  • 30g svežeg kvasca +1 kašičica praška za pecivo
  • 3 dl toplog mleka
  • 4 kašičice šećera,  vanila, korica limuna
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 50 ml  ulja
  • 1 jaje za premazivanje

  • za nadev od oraha
  • 200 g mlevenih oraha
  • 5 kašika šećera, 2 vrećice vanil šećera
  • 1,5 dl vrelog mleka
  • korica limuna
  • sve preliti s vrelim mlekom i ostaviti da se ohladi. Nadev ne sme biti ni previse gust a ni redak , tek da se lepo može namazati na testo - količinu mleka prilagoditi

  • za nadev od maka
  • 150 g mlevenog maka
  • 5 kašika šećera, 2 vrećice vanil šećera
  • naribana korica limuna
  • 1,5 dl vrelog mleka
  • 5 kašika griza
  • sve preliti s vrelim mlekom i ostaviti da se ohladi - isto kao i s orasima prilagoditi
Priprema:
  •   u čaši izmrviti sveži kvasac , dodati 1 kašičicu šećera, pola kašičice brašna i sve preliti s  1 dl toplog  mleka, poklopiti i ostaviti da nadođe 5-10 min ( mleko  ne sme biti vrelo) 
  • brašno prosejati , dodati ostatak šećera i so,prašak za pecivo, napraviti udubljenje u sredini dodati žumanjak, koricu limuna, vanilu, ulje, nadošli kvasac i ostatak toplog mleka.
  • umesiti testo rukama ili mikserom s odgovarajućim nastavcima; pred kraj dodati belanjak i nastaviti jos mesiti sve dok testo ne bude glatko (ako je potrebno dodati jos vrlo malo brašna )
  • prekriti testo platnenom salvetom ili odgovarajućim poklopcem i ostaviti na toplo mesto da se uzdiže
  • posle nekih 1h vremena premesiti i ostaviti još malo da nadođe
  • u međuvremenu napraviti nadeve od orasa i maka;
  • testo podeliti na dve polovine i svaku polovinu razvaljati  valjkom (na brašnom posipanoj podlozi) veličine približno 46 x 26 cm
  • testo premazati nadevom po čitavoj površini , pažljivo urolati i premestiti u odgovarajući lim (lim za pečenje obložiti papirom)
  • prekriti testo i ostaviti još 10 min na toplom
  • rernu zagrejati na 200 C
  • izmutiti jaje, dodati par kapi ulja i mleka i prematazi urolano testo
  • peći 7-8 min na 200 C a  zatim smanjiti jačinu na 180-170 C i nastaviti peći još 20 min 
  • kada je gužvara lepo pečena,  vrelu je lagano premazati vodom i prekriti da se postepeno hladi
  • nije poželjno rezati dok je još jako topla 
Gužvara s makom i orasima


Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što ste posetili ovaj blog !