Guzvara s makom i orasima
|
Potrebno je:
- za testo
- 500 g brašna
- 30g svežeg kvasca +1 kašičica praška za pecivo
- 3 dl toplog mleka
- 4 kašičice šećera, vanila, korica limuna
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- 1 jaje za premazivanje
- za nadev od oraha
- 200 g mlevenih oraha
- 5 kašika šećera, 2 vrećice vanil šećera
- 1,5 dl vrelog mleka
- korica limuna
- sve preliti s vrelim mlekom i ostaviti da se ohladi. Nadev ne sme biti ni previse gust a ni redak , tek da se lepo može namazati na testo - količinu mleka prilagoditi
- za nadev od maka
- 150 g mlevenog maka
- 5 kašika šećera, 2 vrećice vanil šećera
- naribana korica limuna
- 1,5 dl vrelog mleka
- 5 kašika griza
- sve preliti s vrelim mlekom i ostaviti da se ohladi - isto kao i s orasima prilagoditi
Priprema:
- u čaši izmrviti sveži kvasac , dodati 1 kašičicu šećera, pola kašičice brašna i sve preliti s 1 dl toplog mleka, poklopiti i ostaviti da nadođe 5-10 min ( mleko ne sme biti vrelo)
- brašno prosejati , dodati ostatak šećera i so,prašak za pecivo, napraviti udubljenje u sredini dodati žumanjak, koricu limuna, vanilu, ulje, nadošli kvasac i ostatak toplog mleka.
- umesiti testo rukama ili mikserom s odgovarajućim nastavcima; pred kraj dodati belanjak i nastaviti jos mesiti sve dok testo ne bude glatko (ako je potrebno dodati jos vrlo malo brašna )
- prekriti testo platnenom salvetom ili odgovarajućim poklopcem i ostaviti na toplo mesto da se uzdiže
- posle nekih 1h vremena premesiti i ostaviti još malo da nadođe
- u međuvremenu napraviti nadeve od orasa i maka;
- testo podeliti na dve polovine i svaku polovinu razvaljati valjkom (na brašnom posipanoj podlozi) veličine približno 46 x 26 cm
- testo premazati nadevom po čitavoj površini , pažljivo urolati i premestiti u odgovarajući lim (lim za pečenje obložiti papirom)
- prekriti testo i ostaviti još 10 min na toplom
- rernu zagrejati na 200 C
- izmutiti jaje, dodati par kapi ulja i mleka i prematazi urolano testo
- peći 7-8 min na 200 C a zatim smanjiti jačinu na 180-170 C i nastaviti peći još 20 min
- kada je gužvara lepo pečena, vrelu je lagano premazati vodom i prekriti da se postepeno hladi
- nije poželjno rezati dok je još jako topla
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !