28. stu 2019.

Pogačice s čvarcima


                 
                                       


Potrebno je:

  • 500-700 g glatkog brašna
  • 40 g svežeg kvasca
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1/2 l tople vode
  • 1/2 dl ulja
  • 2 kom. jaja
  • 1 tanjur samlevenih čvaraka (duboki tanjur
  • so, bibera
   
 Način pripreme:
Kvasac preliti s 2 dl toplog mleka, dodati kašičicu šećera i pola kašičice brašna. Prekriti i ostaviti nekoliko minuta da zapeni. 1/2 kg brašna sipati u posudu, dodati 2 kašičice soli, ulje i 1 žumanjak. U sredinu usipati nadošli kvasac, dodati tople vode i umesiti testo. Dodavati postepeno još vode i brašna koliko je potrebno da testo bude glatko i da se ne lepi, na kraju dodati belanjak i još malo mesiti. Prekriti posudu s testom i ostaviti u toploj prostoriji da nadođe, tj. da udvostruči volumen (približno 45 min Na podlozi posipanoj brašnom razvaljati testo debljine 1 cm i premazati s jednom trećinom čvaraka.Preklopite levu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini, neka se testa na sredini međusobno ne preklapaju, već samo dodiruju. Zatim donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini. Preklopljeno testo pokrijte krpom i ostavite ga da odmara 15 minuta.Nakon 15 minuta pobrašnite stol oko testa, opet razvaljajte testo na tanko, premažite ga s ostatkom čvaraka, ali ga sada preklapajte suprotno od prvog puta, sada donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini, pa lijevu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini. Pokrijte testo krpom i opet ga ostavite 15 minuta da odmaraPostupak možete ponoviti još jednom.Čvarci će se lakše premazivati ako su zagrejani ili ako im se doda malo masnoće, obavezno malo posoliti čvarke a po želji dodati i bibera. Pećnicu zagrejte na 200 C. Nakon 15 minuta stol dobro pobrašnite, testo razvaljajte na debljinu od 2 cm. Čašom ili modlicom režite pogačice željene veličine ili jednostavno oštrim nožem izrežite kvadrate (5x5 cm) Stavljajte ih na tepsiju pokrivenu papirom za pečenje , pritom ostavljajući malo mesta između jer se tokom pečenja dignu. Izmutite 1 celo jaje i svaku pogačicu premažite Pecite ih oko 25 minuta odnosno dok ne porumene; zavisi od pećnice.
Koliko će se pogačice listati zavisi od presavijanja testa😄
Još jedan način preklapanja testa možete pogledati ovde https://malakuvarica.blogspot.com/search/label/Salenjaci#.XeAk5JP0kdU






Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što ste posetili ovaj blog !