20. ožu 2013.

Medeno srce s đumbirom





   Dobro poznati recept za medeno srce ali malo drugačije urađen ! Đumbir i domaći pekmez od crnog mirisnog grožđa daje posebnu aromu !


POTREBNO JE :

  •  Mera za kolač je ; čaša 2 dcl
  • 1  čaša vode
  • 2 čaše brašna
  • 1, 5 čaše šećera
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 1, 5 kašikice cimeta
  • malo naribanog đumbira ili đumbir u prahu
  • vanil šećer
  • pola kašikice muškatnog oraščića
  • korica limuna
  • pekmez od crnog grožđa 
  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g posnog margarina
  • kalup veličine 32 x 20 cm
PRIPREMA :
  • sve sastojke sem pekmeza, čokolade i margarina pomešati i mutiti pet minuta 
  • pećnicu zagrejati na 200 st C
  • lim namazati ,  posipati  brašnom i sipati polovinu smese
  • peći 10 min i izvaditi iz pećnice, namazati pekmezom i preliti ostatkom smese
  • vratiti u pećnicu i nastaviti peći još 30 min- pred kraj smanjiti temperaturu na 180 st C
  • ohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom : čokoladu , margarin  1 kašiku vode otopiti u posudi iznad pare
                                                              Prijatno !






PROLEĆE

18. ožu 2013.

PRINCES KROFNE KAO NEKADA


POTREBNO JE :

         Za testo :
  • 140 g svinjske masti
  • 2 dcl vode
  • 250 g brašna
  • 6-8 jaja ( zavisi od veličine jajeta )
        Krema :
  • 0, 5 l mleka
  • 2 dcl vode
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 6 kašika brašna ( 
  • vanil šećer , korica limuna

PRIPREMA :

  • mast i vodu pomešati i kuvati da provri;   dodati brašno,  izmešati i ostaviti da se dobro ohladi
  • kada se brašno ohladilo umešati   jedno po jedno jaje  i svako jaje  posebno dobro izraditi  to je jako važno, jer smesa ne sme biti retka a ni preterano gusta
  • na papir za pečenje malom kašikom  ili  slastičarskom vrećicom  vaditi  krofne veličine oraha ( može i veće )
  • pećnicu zagrejati na 220 st.C ,  smanjiti temperaturu na 200 st. C , staviti krofne, posle 15 min smanjiti temperaturu na 170 st.C i nastaviti peći još 30 min - pećnicu ne otvarati
  • Krema :
  • posebno umutiti žumanca sa šećerom i vanilom, dodati malo mleka i brašno
  • mleko staviti da provri i umešati žumanca
  • na kraju, u toplo  dodati ulupana belanca
  • umesto 6 kašika brašna može se dodati 4  kašike i prašak za puding od vanile i još 3 kašike šećera
  • kada se krofne malo ohlade ( ne mnogo ) prerezati ih po sredini i  filovati sa topliom  kremom
  • ovako radim da bi bile meke !
                                                                      Prijatno  !


16. ožu 2013.

KROFNE


    POTREBNO JE :

  • 1 kg brašna
  • 4 dcl mleka + 1 dcl za kvasac
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 1, 5 dcl ulja
  • 5 jaja
  • 2 pune kašike šećera i malo soli
  • 2 pune kašike kajmaka
  • vanil šećer, korica limuna

   PRIPREMA :

  • u 1 dcl toplog mleka staviti kvasac da nadođe
  • odvojita žumanca od belanjaka
  • kada kvasac nadođe zamesiti testo s preostalim  toplim  mlekom, dodati ulje, umućena žumanca, šećer, koricu limuna i kajmak
  • belanca ulupati u čvrst sneg i na kraju dodati u testo i lepo umešati
  • pokrti testo i ostaviti na toplo mesto da raste 1 sat
  • još jednom premesiti i ostaviti 15 min da raste
  • radnu površinu posipati brašnom i izručiti  testo, razviti na 1-2 cm  debljine i  kalupom vaditi krofne
  • opet prekriti ove nepečene krofne  i ostaviti da rastu 15 min na toplom mestu
  • krofne se peku u puno ulja , ulje mora biti jako zagrejano ali ne i previše , 
  • prvo se u toplo ulje stavi strana što je gore, obavezno poklopiti, kada se okrene na drugu stranu, poklopac dignuti
  • krofne se brzo peku i zato ulje ne sme biti pregrejano
  • pečene krofne staviti na papir da se ocede
  • posipati prah šećerom
                                                                              Prijatno !



Plisirana pita sa sirom



                Ovo je jedan veoma lep i jednostavan recept za finu hrskavu pitu sa sirom !

   POTREBNO JE :

  • 500 g veoma tankih kora za pitu
  • 500 g svežeg kravljeg sira
  • 4 jajeta
  • 2 kašičice soli ako sir nije slan
  • 2 dcl ulja
  • 2 dcl mineralne vode
  • Količina ovih malih  pita zavisi od  broja  kora. Ja sam od polovine kora  (14  komada ) napravila slanu pitu sa sirom a drugu polovinu kora sam iskoristila za " plisiranu baklavu sa orasima "

 PRIPREMA :

  • umutiti jaja, dodati sir i sol
  • ulje i vodu pomešati i prelevati svaku koru
  • koru poprskati mešavinom ulja i vode,  sredinu kore nabrati kao mašnu, zatim saviti prema dole da liči kao lepeza. Na širi deo staviti kašiku sira i jaja i polako umotavati.  Slagati na pouljen lim za pečenje ( Kolaž slika  prikazuje postupak )
  • s ostatkom ulja i vode premazati pite
  • peći 30 min u pećnici na 200 C stepeni
                                                                    Prijatno !





15. ožu 2013.

SLANI ŠTAPIĆI


    Ovo je recept moje majke. Nekada se nije tako često mesilo s margarinom, koristila se svinjska mast .Danas  se ponovo upotreba svinjske masti vraća  " na velika vrata " Zanemarili smo je jer su nam govorili da je nezdrava ali danas brojni nutricionisti govore o njenim prednostima . Recepti naših baka postali su veoma cenjeni i popularni. Za sve Vas koji  još uvek koristite svinjsku mast, volite jednostavne i brze recepte; mislim da će Vam se ovi slani štapići svideti.

POTREBNO JE :

  • 500 g brašna (glatkog )
  • 2 kašike svinjske masti
  • 20 g svežeg kvasca ili kesica suvog kvasca
  • 2 jajeta
  • 2 kašike soli
  • 2 dcl kiselog mleka, pavlke, -bilo bi idealno koristiti domaći sveži  "kajmak"
  • malo mleka , samo za kvasac 
  • za posipanje krupna sol., susam, mak
  • Osnovna mera je : 1 kašika svinjske masti, 250 g brašna, 1 kašičica soli , ostali sastjci se dodaju po potrebi. Ovo testo ponekada mesim i kada pravim pizzu ! Može se već posle 15 min peći .
  • Testo se lepo zamesi da bude glatko, presavije se nekoliko puta , prekrije se i ostavi da odmara 30 min
  • razvaljati testo na 0,5 cm i oštrim nožem rezati štapiće ; svaki štapić s prstima pritisnuti po dužim stranama, da budu malo višlji
  • premazati žumancetom, ja dodam i malo belanceta
  • posipati krupnom soli, susamom, makom, ribanim sirom......
  • peći 15-20 min na temeraturi od 200 C stepeni
                                                                    Prijatno !




14. ožu 2013.

Mali saveti



Saveti za dobre palačinke :
  • u testo prije pečenja palačinki dobro je dodati 20-25 g maslaca, na tri šolje brašna
  • soli i šećera staviti samo malo ; ako se pretera testo će postati " teško"
  • ako dodamo malo soli u vodu za palačinke neće biti grudvica
  • pažljivo odabrati brašno, najbolje pola glatko pola oštro
  • mineralna voda je gotovo obavezna
  • omjer jaja i brašna je približno ;  na 2 jajeta  koristi se 200-300 g brašna
  • palačinke su " žilave " ako ima previše jaja
  • redosled dodavanja ; jaja, mleko, brašno, mineralna voda
  • palačinke uvek lagano mutiti mikserom, nikako štapnim mikserom ili velikom brzinom
  • palačinke se peku na jako zagrejanoj tavi s minimalnom količinom ulja, masnoća osigurava punoću okusa
  • najbolje je napraviti smesu za palačinke i ostaviti da malo odstoji
  • Imate li vi recept za lepe palačinke ?