20. ožu 2013.
18. ožu 2013.
PRINCES KROFNE KAO NEKADA
POTREBNO JE :
Za testo :
- 140 g svinjske masti
- 2 dcl vode
- 250 g brašna
- 6-8 jaja ( zavisi od veličine jajeta )
- 0, 5 l mleka
- 2 dcl vode
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 6 kašika brašna (
- vanil šećer , korica limuna
PRIPREMA :
- mast i vodu pomešati i kuvati da provri; dodati brašno, izmešati i ostaviti da se dobro ohladi
- kada se brašno ohladilo umešati jedno po jedno jaje i svako jaje posebno dobro izraditi to je jako važno, jer smesa ne sme biti retka a ni preterano gusta
- na papir za pečenje malom kašikom ili slastičarskom vrećicom vaditi krofne veličine oraha ( može i veće )
- pećnicu zagrejati na 220 st.C , smanjiti temperaturu na 200 st. C , staviti krofne, posle 15 min smanjiti temperaturu na 170 st.C i nastaviti peći još 30 min - pećnicu ne otvarati
- Krema :
- posebno umutiti žumanca sa šećerom i vanilom, dodati malo mleka i brašno
- mleko staviti da provri i umešati žumanca
- na kraju, u toplo dodati ulupana belanca
- umesto 6 kašika brašna može se dodati 4 kašike i prašak za puding od vanile i još 3 kašike šećera
- kada se krofne malo ohlade ( ne mnogo ) prerezati ih po sredini i filovati sa topliom kremom
- ovako radim da bi bile meke !
16. ožu 2013.
KROFNE
POTREBNO JE :
- 1 kg brašna
- 4 dcl mleka + 1 dcl za kvasac
- 40 gr svežeg kvasca
- 1, 5 dcl ulja
- 5 jaja
- 2 pune kašike šećera i malo soli
- 2 pune kašike kajmaka
- vanil šećer, korica limuna
PRIPREMA :
- u 1 dcl toplog mleka staviti kvasac da nadođe
- odvojita žumanca od belanjaka
- kada kvasac nadođe zamesiti testo s preostalim toplim mlekom, dodati ulje, umućena žumanca, šećer, koricu limuna i kajmak
- belanca ulupati u čvrst sneg i na kraju dodati u testo i lepo umešati
- pokrti testo i ostaviti na toplo mesto da raste 1 sat
- još jednom premesiti i ostaviti 15 min da raste
- radnu površinu posipati brašnom i izručiti testo, razviti na 1-2 cm debljine i kalupom vaditi krofne
- opet prekriti ove nepečene krofne i ostaviti da rastu 15 min na toplom mestu
- krofne se peku u puno ulja , ulje mora biti jako zagrejano ali ne i previše ,
- prvo se u toplo ulje stavi strana što je gore, obavezno poklopiti, kada se okrene na drugu stranu, poklopac dignuti
- krofne se brzo peku i zato ulje ne sme biti pregrejano
- pečene krofne staviti na papir da se ocede
- posipati prah šećerom
Prijatno !
Plisirana pita sa sirom
Ovo je jedan veoma lep i jednostavan recept za finu hrskavu pitu sa sirom !
POTREBNO JE :
- 500 g veoma tankih kora za pitu
- 500 g svežeg kravljeg sira
- 4 jajeta
- 2 kašičice soli ako sir nije slan
- 2 dcl ulja
- 2 dcl mineralne vode
- Količina ovih malih pita zavisi od broja kora. Ja sam od polovine kora (14 komada ) napravila slanu pitu sa sirom a drugu polovinu kora sam iskoristila za " plisiranu baklavu sa orasima "
PRIPREMA :
- umutiti jaja, dodati sir i sol
- ulje i vodu pomešati i prelevati svaku koru
- koru poprskati mešavinom ulja i vode, sredinu kore nabrati kao mašnu, zatim saviti prema dole da liči kao lepeza. Na širi deo staviti kašiku sira i jaja i polako umotavati. Slagati na pouljen lim za pečenje ( Kolaž slika prikazuje postupak )
- s ostatkom ulja i vode premazati pite
- peći 30 min u pećnici na 200 C stepeni
15. ožu 2013.
SLANI ŠTAPIĆI
Ovo je recept moje majke. Nekada se nije tako često mesilo s margarinom, koristila se svinjska mast .Danas se ponovo upotreba svinjske masti vraća " na velika vrata " Zanemarili smo je jer su nam govorili da je nezdrava ali danas brojni nutricionisti govore o njenim prednostima . Recepti naših baka postali su veoma cenjeni i popularni. Za sve Vas koji još uvek koristite svinjsku mast, volite jednostavne i brze recepte; mislim da će Vam se ovi slani štapići svideti.
POTREBNO JE :
- 500 g brašna (glatkog )
- 2 kašike svinjske masti
- 20 g svežeg kvasca ili kesica suvog kvasca
- 2 jajeta
- 2 kašike soli
- 2 dcl kiselog mleka, pavlke, -bilo bi idealno koristiti domaći sveži "kajmak"
- malo mleka , samo za kvasac
- za posipanje krupna sol., susam, mak
- Osnovna mera je : 1 kašika svinjske masti, 250 g brašna, 1 kašičica soli , ostali sastjci se dodaju po potrebi. Ovo testo ponekada mesim i kada pravim pizzu ! Može se već posle 15 min peći .
- Testo se lepo zamesi da bude glatko, presavije se nekoliko puta , prekrije se i ostavi da odmara 30 min
- razvaljati testo na 0,5 cm i oštrim nožem rezati štapiće ; svaki štapić s prstima pritisnuti po dužim stranama, da budu malo višlji
- premazati žumancetom, ja dodam i malo belanceta
- posipati krupnom soli, susamom, makom, ribanim sirom......
- peći 15-20 min na temeraturi od 200 C stepeni
Prijatno !
14. ožu 2013.
Mali saveti
Saveti za dobre palačinke :
- u testo prije pečenja palačinki dobro je dodati 20-25 g maslaca, na tri šolje brašna
- soli i šećera staviti samo malo ; ako se pretera testo će postati " teško"
- ako dodamo malo soli u vodu za palačinke neće biti grudvica
- pažljivo odabrati brašno, najbolje pola glatko pola oštro
- mineralna voda je gotovo obavezna
- omjer jaja i brašna je približno ; na 2 jajeta koristi se 200-300 g brašna
- palačinke su " žilave " ako ima previše jaja
- redosled dodavanja ; jaja, mleko, brašno, mineralna voda
- palačinke uvek lagano mutiti mikserom, nikako štapnim mikserom ili velikom brzinom
- palačinke se peku na jako zagrejanoj tavi s minimalnom količinom ulja, masnoća osigurava punoću okusa
- najbolje je napraviti smesu za palačinke i ostaviti da malo odstoji
- Imate li vi recept za lepe palačinke ?
ŠARENA MUSAKA S BORANIJOM / MAHUNAMA
Jednostavno jelo a tako finooo ! Naravno ako volite musaku i boraniju !
POTREBNO JE :
- 500 g smrznute boranije/ mahuna
- 400 g krompira
- 2 veće mrkve
- 200 g mlevenog mesa
- 3 dcl. kisele pavlake
- malo jogurta, prašak za pecivo
- 2 glavice crvenog luka
- 2 jajeta
- 1 glavicu luka sitno narezati i dinstati na malo ulja, dodati boraniju i nastaviti kuvati , dolevati vode koliko je potrebno
- mrkvu očistiti , narezati na kolutove i dodati boraniji
- boraniju skuvati tako da ne ostane mnogo vode; začiniti , dodati bibera , malo sitne paprike, 1 kašičicu škrobnog brašna ili običnog brašna a na kraju 1 kašiku pavlake
- krompir oguliti, narezati na krugove i skuvati u vodi- kuvani krompir ocediti
- na luku dinstati meso 15-20 min i začiniti začinima po želji
- vatrostalnu posudu namazati, staviti polovinu kuvanog krompira i malo ga posoliti
- preko krompira rasporediti polovinu boranije a zatim preostali krompir i premazati s 2 kašike pavlake
- na krompir staviti meso i sve prekriti ostatkom boranije
- umutiti jaja, dodati ostatak pavlake, 0,5 dcl jogurta s malo praška za pecivo
- preliti umućenim jajima musaku
- peći na 180 C stepeni - 40 min, da lepo porumeni
Pretplati se na:
Postovi (Atom)