16. ožu 2013.

Plisirana pita sa sirom



                Ovo je jedan veoma lep i jednostavan recept za finu hrskavu pitu sa sirom !

   POTREBNO JE :

  • 500 g veoma tankih kora za pitu
  • 500 g svežeg kravljeg sira
  • 4 jajeta
  • 2 kašičice soli ako sir nije slan
  • 2 dcl ulja
  • 2 dcl mineralne vode
  • Količina ovih malih  pita zavisi od  broja  kora. Ja sam od polovine kora  (14  komada ) napravila slanu pitu sa sirom a drugu polovinu kora sam iskoristila za " plisiranu baklavu sa orasima "

 PRIPREMA :

  • umutiti jaja, dodati sir i sol
  • ulje i vodu pomešati i prelevati svaku koru
  • koru poprskati mešavinom ulja i vode,  sredinu kore nabrati kao mašnu, zatim saviti prema dole da liči kao lepeza. Na širi deo staviti kašiku sira i jaja i polako umotavati.  Slagati na pouljen lim za pečenje ( Kolaž slika  prikazuje postupak )
  • s ostatkom ulja i vode premazati pite
  • peći 30 min u pećnici na 200 C stepeni
                                                                    Prijatno !





15. ožu 2013.

SLANI ŠTAPIĆI


    Ovo je recept moje majke. Nekada se nije tako često mesilo s margarinom, koristila se svinjska mast .Danas  se ponovo upotreba svinjske masti vraća  " na velika vrata " Zanemarili smo je jer su nam govorili da je nezdrava ali danas brojni nutricionisti govore o njenim prednostima . Recepti naših baka postali su veoma cenjeni i popularni. Za sve Vas koji  još uvek koristite svinjsku mast, volite jednostavne i brze recepte; mislim da će Vam se ovi slani štapići svideti.

POTREBNO JE :

  • 500 g brašna (glatkog )
  • 2 kašike svinjske masti
  • 20 g svežeg kvasca ili kesica suvog kvasca
  • 2 jajeta
  • 2 kašike soli
  • 2 dcl kiselog mleka, pavlke, -bilo bi idealno koristiti domaći sveži  "kajmak"
  • malo mleka , samo za kvasac 
  • za posipanje krupna sol., susam, mak
  • Osnovna mera je : 1 kašika svinjske masti, 250 g brašna, 1 kašičica soli , ostali sastjci se dodaju po potrebi. Ovo testo ponekada mesim i kada pravim pizzu ! Može se već posle 15 min peći .
  • Testo se lepo zamesi da bude glatko, presavije se nekoliko puta , prekrije se i ostavi da odmara 30 min
  • razvaljati testo na 0,5 cm i oštrim nožem rezati štapiće ; svaki štapić s prstima pritisnuti po dužim stranama, da budu malo višlji
  • premazati žumancetom, ja dodam i malo belanceta
  • posipati krupnom soli, susamom, makom, ribanim sirom......
  • peći 15-20 min na temeraturi od 200 C stepeni
                                                                    Prijatno !




14. ožu 2013.

Mali saveti



Saveti za dobre palačinke :
  • u testo prije pečenja palačinki dobro je dodati 20-25 g maslaca, na tri šolje brašna
  • soli i šećera staviti samo malo ; ako se pretera testo će postati " teško"
  • ako dodamo malo soli u vodu za palačinke neće biti grudvica
  • pažljivo odabrati brašno, najbolje pola glatko pola oštro
  • mineralna voda je gotovo obavezna
  • omjer jaja i brašna je približno ;  na 2 jajeta  koristi se 200-300 g brašna
  • palačinke su " žilave " ako ima previše jaja
  • redosled dodavanja ; jaja, mleko, brašno, mineralna voda
  • palačinke uvek lagano mutiti mikserom, nikako štapnim mikserom ili velikom brzinom
  • palačinke se peku na jako zagrejanoj tavi s minimalnom količinom ulja, masnoća osigurava punoću okusa
  • najbolje je napraviti smesu za palačinke i ostaviti da malo odstoji
  • Imate li vi recept za lepe palačinke ?
                                                                     

ŠARENA MUSAKA S BORANIJOM / MAHUNAMA



 Jednostavno jelo a tako finooo ! Naravno ako volite musaku i boraniju ! 


    POTREBNO JE :

  • 500 g smrznute boranije/ mahuna
  • 400 g krompira
  • 2 veće mrkve
  • 200 g mlevenog mesa
  • 3 dcl. kisele pavlake
  • malo jogurta, prašak za pecivo
  • 2 glavice crvenog luka
  • 2 jajeta
PRIPREMA :
  • 1 glavicu luka sitno narezati i dinstati na malo ulja, dodati boraniju i nastaviti kuvati , dolevati vode koliko je potrebno
  • mrkvu očistiti ,  narezati na  kolutove i  dodati boraniji  
  • boraniju skuvati tako da ne ostane mnogo vode;  začiniti , dodati bibera , malo sitne paprike, 1 kašičicu  škrobnog brašna ili običnog brašna a na kraju 1 kašiku pavlake
  • krompir oguliti, narezati na krugove i skuvati u vodi- kuvani  krompir ocediti
  • na luku dinstati  meso 15-20 min i začiniti začinima po želji
  • vatrostalnu posudu namazati, staviti polovinu kuvanog krompira i malo ga posoliti
  • preko krompira rasporediti polovinu boranije a zatim preostali krompir i  premazati s 2 kašike pavlake
  • na krompir staviti meso i sve prekriti ostatkom  boranije
  • umutiti jaja, dodati ostatak pavlake, 0,5 dcl jogurta s malo praška za pecivo
  • preliti umućenim jajima musaku 
  • peći na 180 C stepeni -  40 min, da lepo porumeni
                                                              Prijatno !



12. ožu 2013.

Svetinikolske piroške


Piroške ; punjeno testo polukružnog oblika koje se prži ili peče. To je uglavnom tradicionalno jelo u Rusiji i Poljskoj. Ove "svetinikolske piroške"  nazvala sam po gradu  Sv. Nikole  u Makedoniji jer sam recept dobila od moje drage prijateljice Vesele !  Kada sam prvi put probala ,odmah mi se svidelo. Nadam se da će se i vama svideti, jer ovo testo je zaista odlično a i univerzalno ; slane i slatke piroške !

POTREBNO JE :
  • 450 g kisele pavlake ( ja sam koristila zamensku pavlaku sa biljnom masti 12% )
  • 3 jajeta
  • brašna koliko je potrebno za glatko testo
  • 1 prašak za pecivo
  • malo svežeg kvasca (10 g) ili suvog kvasca
  • soli 2 kašikice
  • 300-400 gr mlevenog mesa
  • glavica luka
  • mešavina začina, biber
  • dosta ulja za prženje
  • Ako volite špinat -spanać,  možete i ovako puniti piroške : ispržiti kratko beli luk na malo ulja ,dodati kašiku brašna i obareni špinat. Sipati mleka , osoliti i skuvati gusto. Posebno  skuvati 2 jajeta da budu tvrdo kuvana, usitniti i pomešati sa špinatom. Po želji može se dodati i svežeg sira.
PRIPREMA :
  • umutiti jaja, dodati kiselu pavlaku, posoliti
  • kvasac preliti s pola dcl tople vode, sačekati 5 min i dodati jajima
  • brašna postepeno dosipati i mesiti,  dodati prašak za pecivo
  • količina brašna nije određena, testo treba da je mekše a ipak da se jako ne lepi. Nije dobro da bude tvrdo testo. Sipati malo ulja na ruke i premesiti da ostane glatko. 
  • ostaviti testo da odmara 30-40 min
  • za to vreme na luku ispržiti meso da omekani-dodavati vodu ali na kraju pustiti da voda ispari
  • testa ima dovoljno , može se podeliti na dva dela , lakše se radi 
  • praviti male loptice, rukama ih razvlačiti u krug i stavljati kašiku mesa ili špinata (slika )
  • preklopiti testo i krajeve pritisnuti
  •  dosta ulja zagrejati i pržiti polagano piroške da porumene (dosipavati stalno ulja, ne sme biti malo )
  • vruće piroške se mogu stavljati u prženi susam i na papir da upije masnoću


     Od ovako umešanog testa i krofne i uštipci su izvrsni !
                                                        
                                                                         Prijatno !


MALI SAVETI - MOŽE I BEZ VAGE




1  KAŠIČICA ( KAFENA KAŠIČICA )                                                         1  PUNA KAŠIKA
                                                                                                                              (SUPENA KAŠIKA)

  • šećera                     =5 grama                                        = 15 grama
  • griza                       =3 grama                                        = 12 grama
  • brašna                    =3 grama                                        = 10 grama
  • pirinča                    =5 grama                                        = 16 grama
  • šećera u 
  • prahu                      =3 grama                                        =  10 grama
  • kakaa                     =2 grama                                        =   6 grama
  • soli                          =5 grama                                        =  15 grama
  • meda                       =5 grama                                        =  20 grama

10. ožu 2013.

Šnicle u pikantnom sosu od paradajza



        Jednostavan recept koji će vam otkriti novi okus svinjskog mesa. Ako ne volite svinjenitinu, možete na isti način  pripremiti govedinu !

POTREBNO JE :
  • 500 g svinjetine za šnicle
  • 80 g suve slanine
  • glavica crnog luka
  • nekoliko čena belog luka
  • kuvani paradajz ( 40 g )
  • mešavina začina, biber
  • 1 kašika jestivog škroba ili brašna
PRIPREMA .
  • šnicle izlupati , s jedne strane začiniti mešavinom začina  i staviti u brašno a sa druge strane  posipati sitno narezan beli luk
  • u posudi dinstati  na vrućem ulju  sitno narezani crveni luk i narezanu slaninu
  • kada je luk gotov staviti šnicle  prvo  na brašnjavu stranu da se zapeku
  • poredati šnicle  u vatrostalnu posudu, preliti ostatkom masnoće od pečenja, dosipati vode , poklopiti poklopcem ili aluminijskom folijom i staviti u pećnicu 
  • peći na 200 C stepeni  40 min
  • izvaditi iz pećnice,  nasipati paradajz, malo bibera , šećera ; a u čaši s malo vode razmutiti brašno i sve zajedno usipati na šnicle
  • vratiti u pećnicu i peći još 15-20 min

         Poslužiti uz pirinač, krompir ili uz ovaj recept - Stari hleb u kalupu

                                                                          Prijatno !