12. ožu 2013.

Svetinikolske piroške


Piroške ; punjeno testo polukružnog oblika koje se prži ili peče. To je uglavnom tradicionalno jelo u Rusiji i Poljskoj. Ove "svetinikolske piroške"  nazvala sam po gradu  Sv. Nikole  u Makedoniji jer sam recept dobila od moje drage prijateljice Vesele !  Kada sam prvi put probala ,odmah mi se svidelo. Nadam se da će se i vama svideti, jer ovo testo je zaista odlično a i univerzalno ; slane i slatke piroške !

POTREBNO JE :
  • 450 g kisele pavlake ( ja sam koristila zamensku pavlaku sa biljnom masti 12% )
  • 3 jajeta
  • brašna koliko je potrebno za glatko testo
  • 1 prašak za pecivo
  • malo svežeg kvasca (10 g) ili suvog kvasca
  • soli 2 kašikice
  • 300-400 gr mlevenog mesa
  • glavica luka
  • mešavina začina, biber
  • dosta ulja za prženje
  • Ako volite špinat -spanać,  možete i ovako puniti piroške : ispržiti kratko beli luk na malo ulja ,dodati kašiku brašna i obareni špinat. Sipati mleka , osoliti i skuvati gusto. Posebno  skuvati 2 jajeta da budu tvrdo kuvana, usitniti i pomešati sa špinatom. Po želji može se dodati i svežeg sira.
PRIPREMA :
  • umutiti jaja, dodati kiselu pavlaku, posoliti
  • kvasac preliti s pola dcl tople vode, sačekati 5 min i dodati jajima
  • brašna postepeno dosipati i mesiti,  dodati prašak za pecivo
  • količina brašna nije određena, testo treba da je mekše a ipak da se jako ne lepi. Nije dobro da bude tvrdo testo. Sipati malo ulja na ruke i premesiti da ostane glatko. 
  • ostaviti testo da odmara 30-40 min
  • za to vreme na luku ispržiti meso da omekani-dodavati vodu ali na kraju pustiti da voda ispari
  • testa ima dovoljno , može se podeliti na dva dela , lakše se radi 
  • praviti male loptice, rukama ih razvlačiti u krug i stavljati kašiku mesa ili špinata (slika )
  • preklopiti testo i krajeve pritisnuti
  •  dosta ulja zagrejati i pržiti polagano piroške da porumene (dosipavati stalno ulja, ne sme biti malo )
  • vruće piroške se mogu stavljati u prženi susam i na papir da upije masnoću


     Od ovako umešanog testa i krofne i uštipci su izvrsni !
                                                        
                                                                         Prijatno !


MALI SAVETI - MOŽE I BEZ VAGE




1  KAŠIČICA ( KAFENA KAŠIČICA )                                                         1  PUNA KAŠIKA
                                                                                                                              (SUPENA KAŠIKA)

  • šećera                     =5 grama                                        = 15 grama
  • griza                       =3 grama                                        = 12 grama
  • brašna                    =3 grama                                        = 10 grama
  • pirinča                    =5 grama                                        = 16 grama
  • šećera u 
  • prahu                      =3 grama                                        =  10 grama
  • kakaa                     =2 grama                                        =   6 grama
  • soli                          =5 grama                                        =  15 grama
  • meda                       =5 grama                                        =  20 grama

10. ožu 2013.

Šnicle u pikantnom sosu od paradajza



        Jednostavan recept koji će vam otkriti novi okus svinjskog mesa. Ako ne volite svinjenitinu, možete na isti način  pripremiti govedinu !

POTREBNO JE :
  • 500 g svinjetine za šnicle
  • 80 g suve slanine
  • glavica crnog luka
  • nekoliko čena belog luka
  • kuvani paradajz ( 40 g )
  • mešavina začina, biber
  • 1 kašika jestivog škroba ili brašna
PRIPREMA .
  • šnicle izlupati , s jedne strane začiniti mešavinom začina  i staviti u brašno a sa druge strane  posipati sitno narezan beli luk
  • u posudi dinstati  na vrućem ulju  sitno narezani crveni luk i narezanu slaninu
  • kada je luk gotov staviti šnicle  prvo  na brašnjavu stranu da se zapeku
  • poredati šnicle  u vatrostalnu posudu, preliti ostatkom masnoće od pečenja, dosipati vode , poklopiti poklopcem ili aluminijskom folijom i staviti u pećnicu 
  • peći na 200 C stepeni  40 min
  • izvaditi iz pećnice,  nasipati paradajz, malo bibera , šećera ; a u čaši s malo vode razmutiti brašno i sve zajedno usipati na šnicle
  • vratiti u pećnicu i peći još 15-20 min

         Poslužiti uz pirinač, krompir ili uz ovaj recept - Stari hleb u kalupu

                                                                          Prijatno !


KOH S VIŠNJAMA


Nema brže i jednostavnije poslastice od koha. Kada ste u dilemi čime da se zasladite, odvojite pola sata vremena i napravite ovaj voćni koh. Verujte pirinač i višnje se izvanredno slažu !
  • POTREBNO JE :
  • 150 g pirinča
  • 0,5 l mleka
  • 7 kašika šećera (može i više )
  • 4 jajeta
  • 100 g  margarina
  • višnje (približno 300 g )
  • vanila, cimet
  • PRIPREMA :
  • U mleku skuvati pirinač, dodati margarin, 3 kašike šećera, vanilu i žumanca (pirinač gusto skuvati )
  • posudu namazati margarinom i sipati pirinač
  • višnje skuvati sa šećerom i cimetom ; gušće ( dodati 1 kašikicu škrobnog brašna-gustina da se višnje brže zgusnu )
  • višnjama prekriti pirinač
  • belanca umutiti s 4 kašike šećera u čvrst sneg i staviti preko višanja
  • koh zapeći u rerni  na temperaturi od 150 C -20  min :  samo da porumeni !
                                                                Prijatno !




KOCKE S RIBIZLOM


POTREBNO JE :
  • Za biskvit :
  • 6 jaja
  • 6 kašika vruće vode
  • 280 g šećera
  • 2 kesice vanil šećera
  • 200 g brašna
  • 100 g jestivog škroba
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Nadev :
  • 700 g crvenih ribizli
  • 1 l slatke pavlake
  • 4 kesice želatine fiks
  • 220 g šećera u prahu
PRIPREMA :
  • penasto umutiti jaja , dodati kašiku po kašiku vode
  • pomešati šećer i vanil šećer, dodati brašno pomešano sa gustinom i praškom za pecivo
  • biskvit uliti u lim obložen papirom za pečenje i poravnati
  • peći na u zagrejanoj pećnici na 200 C stepeni, smanjiti temperaturu na 180 C stepeni -  10-15 min
  • odmah nakon pečenja biskvit istresti na papir za pečenje predhodno posipan šećerom
  • papir na kojem se biskvit pekao pažljivo odvojiti i ostaviti da se ohladi
  • Nadev :
  • Ribizle očistiti od peteljki, oprati, ocediti
  • napraviti pire štapnim mikserom ili protisnuti kroz sito
  • u pire od ribizla umešati 2 kesice želatine i mešati dok ne postane čvrsto
  • od slatke pavlake i 2 kesice želatine ulupati čvrst šlag, tek na kraju dodati šećer i vanilu
  • dve trećine šlaga umešati u pire od ribizli
  • biskvit prerezati
  • polovicu premazati sa smesom šlaga i ribizli, prekriti drugom polovinom biskvita i premazati ostatkom šlaga
  • ostaviti 3 h u frižider
  • izrezane kocke ukrasiti naribanom čokoladom i ribizlama
  • Mere se mogu prepoloviti ali tada koristiti lim 30 x 40 cm


PUNJENE KESICE OD LISNATOG TESTA


  • Lisnato testo rastanjiti, izrezati na kocke (12x12) i staviti u kalupe za mafine
  • napuniti do polovine nadevom - recept ROLNICE OD PALAČINKI S KELJOM
  • gornji deo testa sakupiti prstima  kao kesicu i staviti malo lista kelja
  • peći 15-20 min na temperaturi 200-180 C stepeni
  • Nadev  može biti i neko drugo povrće ili mleveno meso !

                                                                       Prijatno !





9. ožu 2013.

STARI HLEB U KALUPU


        Od starog hleba obično pravimo prženice ili tost. Ovo je nešto malo drugačije a jednostavno i poznato.


POTREBNO JE :
  • 500 g starog hleba
  • 4 dcl mleka
  • 3 jajeta
  • sitno narezane slanine ( 50 g )
  • 1 sitno narezana paprika
  • glavica crvenog luka
  • peršunov list i začini za povrće
PRIPREMA :
  • hleb narezati na kockice i zaliti mlekom da se natopi
  • luk narezati na kockice, malo upržiti i dodati seckanu slaninu i crvenu papriku -još nekoliko minuta pržiti
  • dodati oceđen stari hleb , seckani peršun ,začine; malo ga izmešati , može i mikserom i dodati jaja
  • kalup namazati margarinom i sipati smesu : gore narazati nekoliko listića margarina
  • peći u pećnici na temperaturi od 180 C stepeni - 40 min.
  • hleb će malo porasti i kada porumeni izvaditi ga
  • sačekati 10-15 min i izručiti 
  • Može se poslužiti  kao toplo a i kao hladno jelo ili prilog pečenoj piletini !
                                                                           Prijatno !





8. ožu 2013.

Gusar



Ideja za dekoraciju decije rodjendanske torte.

Potrebne su vam dve torte, prehrambene bojem, slag i malo maste :)

ROLNICE OD PALAČINKI S KELJOM


POTREBNO JE :
  • Za palačinke :
  • 2 jajeta
  • 7 -8 dcl mleka
  • 200-300 g brašna
  • 50 g sitno naseckane slanine
  • malo soli
  • Povrće.
  • 1 kg kelja
  • 2 mrkve
  • polovina celera
  • 4-5 krompira
  • crveni i beli luk
  • začini uobičajeni za povrće
  • Preliv :
  • 3 dcl kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • malo mleka
  • semenke susama
PRIPREMA :
  • ispeći palačinke sa sitno naseckanom slaninom
  • crveni luk sitno narezati, malo propržiti i dodati nekoliko čena sitno narezan  beli luk
  • kelj narezati i kuvati u vodi nekoliko minuta : ocediti
  • mrkvu , celer , i krompir oguliti i narezati na kockice
  • ovako pripremljeno povrće staviti na luk i kuvati, postepeno dodavajući vode i začine
  • kuvati da omekani i voda ispari
  • kada se povrće malo ohladilo nadevati  palačinke :
  • na jednu palačinku staviti malo nadeva, prekriti drugom palačinkom pa i nju nadenuti
  • od ove dve punjene palačinke saviti mali rolat
  • rezati komade 2 cm širine i slagati ih namazanu vatrostalnu posudu (okomito slagati )
  • ovo ponavljati dok se ne potroše sve palačinke
  • Umutiti jaja, pavlaku i mleko pa zaliti rolnice s keljim i posipati prženim susamom
  • pećnicu zagrejati na 180 C stepeni i peći 30 min

                                                                 Prijatno !



PUDING U LISNATOM TESTU


POTREBNO JE :
  • 500 g lisnatog testa
  • 2 pudinga od vanile
  • 500 g malina (mogu i zamrznute )
  • 1 kašikica škrobnog brašna
  • 8 kašika šećera
  • 1 l mleka
  • kalup za mafine
PRIPREMA :
  • skuvati pudin po uputstvu na kesici, malo ohladiti
  • malinama dodati malo šećera i kuvati , dodati škrobno brašno da budu gušće
  • lisnato testo razviti tanko
  • rezati krugove ili kocke veće dva puta nego što su kalupi- lisnato testo se malo smanji kada se peče
  • stavljati testo u kalupe (ako nisu silikonski malo ih namazati margarinom i posipati )
  • stavljati kašiku pudinga a na puding maline u korpice
  • pećnicu zagrejati na 200 C stepeni, smanjiti na 180 C stepeni i peći testo 15 min
  • nekoliko minuta sačekati i izvaditi korpice, posipati šećerom u prahu
  • Mere za ovaj brzi i jednostavni desert se mogu prilagoditi  a također vrsta pudinga i voća 
                                                          Prijatno !