7. pro 2014.

Zimski posni rolat





Potrebno je:
  • 200 g samlevenog kestena ( ili samlevenih oraha)
  • 180 g margarina
  • 150 g čokolade
  • 200 g pirea od bundeve
  • 200 g brašna
  • 200 g šećera
  • 50 ml ulja
  • 1 puna kašičica sode bikarbone
  • mineralna voda 2 dl
  • 1 naranča
  • vanil šećer, cimet,  sveži đumbir
Priprema:
  • Koristila sam mleveno kestenje. Kesten u ljusci malo zaseći i kuvati u vodi desetak minuta. Sačekati da se malo ohladi a zatim oljuštiti ljusku i opnu. Oljušteno kestenje ostaviti da se dobro prosuši. Suvo kestenje samleti .
  • bundevu , iseći na manje komade i kuvati u 3 dl vode oko 20 minuta 
  • kuvanu bundevu procediti (vodu sačuvati , ostat će oko 0,5 dl ) i propasirati
  • U pasiranu bundevu dodati mleveno kestenje, 3 kašike šećera i 50 g otopljene čokolade, koru i sok naranče i malo vode ( koja je ostala od kuvanja bundeve) ako je previše gusto
  • ostaviti  da se dobro ohladi a zatim dodati 150 g predhodno umućenog margarina
  • Biskvit:
  • U  brašno dodati 150 g šećera, sodu bikarbonu, naribanu koru naranče, kašičicu naribanog đumbira, pola kašičice cimeta, vanil šećer , ulje i vodu
  • mešati mikserom nekoliko minuta 
  • sipati smesu u lim (32x32 cm) na papir za pečenje 
  • peći u zagrejanoj pećnici 10-15 min na 190 °C
  • pčeni biskvit posipati s malo šećera (da se ne bi lepio na tkaninu )i okrenuti naopako na pripremljenu kuhinjsku salvetu ,  na kraju izvući papir za pečenje
  • urolati zajedno sa kuhinjskom salvetom i ostaviti da se ohladi
  • Ohlađeno testo preliti s malo isceđenog soka naranče, premazati kremom od kestena, ponovo urolati i preliti čokoladom
  • ( 100 g čokolade, 30 g margarina ,malo vode otopiti na pari)



Zimski rolat s baranjskim kestenjem

Kolači



                                                    


  


5. pro 2014.

Posni kolačići s pekmezom

Kolačići punjeni pekmezom od grožđa











Potrebno je:

  • 270 g brašna (200 g -glatko, 70 g oštro brašno)
  • 3 kašike šećera
  • 1/2 kašičice praška za pecivo i 1¸/2 kašičice sode bikarbone
  • 70 ml ulja  ili  120 g margarina
  • 50 ml soka (sirup) od grožđa + 50 ml vode
  • pekmez od  crnog  grožđa za punjenje
Priprema:

  • Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka. Koristila sam domaći sirup od crnog grožđa. Po potrebi dodati soka ili brašna, testo ce biti malo lepljivo. Zamotati  testo u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjak oko 1h vremena. 
  • Ohlađeno testo podeliti na dva dela ( ili na četiri , možda je lakše puniti)
  • na brašnom posipanoj radnoj površini razviti valjkom dva podjednako velika testa, oko 3-5 mm debljine 
  • na jednu polovinu rasporediti  kašičicom pemez (sl.)
  • prekriti  drugim delom  testa i prstima malo pritisnuti
  • kalupom (4 cm) ili čašom vaditi kolačiće i rasporediti ih na papir za pečenje ( ostavljati malo razmaka između svakog kolačića)
  • peći na 180 °C stepeni u predhodno zagrejanoj pećnici 10 min
  • pečene kolačiće posipati s šećerom u prahu ili napraviti preliv od soka ( 1 dl soka, kašičica škrobnog brašna, zagrevati da se  zgusne i toplim sirupom prelevati )
     
Posni kolačići s pekmezom od grožđa

Kolačičići sa sokom od grožđa

3. pro 2014.

Posna pita sa višnjama




Potrebno je:

  • 250 g brašna (200 g glatkog + 50 g oštrog brašna)
  • 4 pune kašike zobenih pahuljica
  • 100 g šećera za testo + 100 g šećera za višnje
  • 1  dl mineralne vode
  • pire od jedne kuvane jabuke- jabuku koristim kao zamenu za jaja
  • 1/2 dl ulja ili 100 g posnog margarina
  • naribana kora limuna, vanil šećer
  • 1 kašičica sode bikarbone + 1 kašičica praška za pecivo
  • Višnje :
  • 1 puding od vanilije (37 g e)
  • 2 kašike griza
  • čaša (2.5 dl ) višanja ( iz kompota ili zamrznute)
  • 1/2 l soka od višanja
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema:

  • Pomesati obe vrste brašna, dodati šećer,  zobene pahuljice, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, koricu limuna
  • dodati ulje ili omekšan margarin, pire od jabuka i vodu
  • umesiti  prhko testo, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjak da se dobro ohladi
  • Višnje i sok staviti da se kuva, dodati šećer a kada provri umešati griz i puding ( prah pudinga predhodno pomešati sa 3 kašike hladnog soka)
  • prokuvati 1-2 min i ostaviti da se ohladi
  • Izvaditi testo iz hladnjaka, podeliti na dva dela
  • okrugli, plitki kalup prekriti papirom za pečenje, razvaljati testo toliko veliko da i rubovi kalupa budu prekriveni i preneti testo pomoću valjka
  • kuvane višnje rasporediti po testu
  • od drugog dela testa razvaljati krug i prekriti višnje
  • rubove viljuškom učvrstiti
  • peći 25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 °C
  • Pečenu pitu ohladiti, pomoću papira izvaditi iz kalupa i posipati šećerom u prahu





Posna pita s višnjama




Basmati pirinač i komorač

  




Mirisni, meki, aromatični pirinač dugog zrna basmati s komoracem

Potrebno je:

  • 250 g basmati pirinča
  • 4 dl vode
  • komorač
  • 2 mrkve
  • manja glavica luka
  • kašičica kurkume
  • kašičica svežeg đumbira
  • korijander u prahu
  • listovi kadulje
  • so
  • 2 kašike maslinovog ulja ili kocka putera
Priprema :

  • pirinač  isprati u vodi  nekoliko puta  sve dok voda ne bude bistra 
  • sipati 4 dl vode preko ispranog pirinča i staviti kuvati
  • kada voda proključa , smanjiti temperaturu na najmanje i nastaviti kuvati još 8-10 min
  • Važno je napomenuti da posuda s pirinčom treba sve vreme biti poklopljena,  ne otvarati  kako bi se pirinač  vise kuvao  u pari, nije potrebno mešati. Gotov basmati je upio svu vodu, zrna su se izdužila a nisu se slepila , aroma i miris je poseban !
  • Mrkvu naribati ,  komorač izrezati malo krupnije, luk sitno iseckati i prziti  oko 5 min. na malo ulja ili putera
  • dodati kurkumu i ostale začine, još malo propržiti a zatim dodati pirinač i lagano promešat










2. pro 2014.

Posne empanade punjene humusom


Posne empanade punjene humusom

 Potrebno je:

  • Za testo:
  • 150 g  glatkog brašna
  • 50 g  oštrog brašna
  • 50 g  kukuruznog brašna
  • 1 mala kašika soli
  • 1 mala kašika origana
  • 1/2 male kašike mlevene čili paprike
  • 50 ml ulja
  • 200 ml mlake vode
  • 3 kašike kuvanog pirea od paradajza
  • 1 mala kašika praška za pecivo
  • 1 mala kašika sode bikarbone
  • začini : 1/2 kašičice kurkume, biber, mleveni komorač
  • Nadev:
  • kuvana leblebija , 450 g
  • beli luk
  • maslinovo ulje
  • mleveni susam
  • so
  • beli biber
Priprema:

  • Pomesati sve tri vrste brašna, dodati začine, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, ulje, pire od paradajza i vodu. Umesiti fino glatko testo, ako je potrebno dodati jos malo brašna. Testo zaviti u foliju i ostaviti u frizider da odstoji najmanje 1h 
  • Napraviti nadev od leblebije. Ja sam koristila kuvanu leblebiju iz konzerve. Ocediti 2/3  tekućine, usitniti štapnim mikserom, dodati 2 kašičice mlevenog i prženog susama, kašiku maslinovog ulja, sol, beli luk sitno isečen ili u prahu. Ako volite dodajte i malo čili paprike.
  • Radnu površinu posipati brašnom i valjkom razviti testo debljine 3-5 mm
  • okruglim kalupom (6 cm)  vaditi krugove i na svaki krug staviti kašičicu nadeva
  • svaki krug rukom još mala proširiti, presaviti , rubove pritisnuti prstima a zatim učvrstiti viljuškom
  • Empanade ređati na lim i papir za pečenje;  premazati uljem i posipati susamom ili kimom
  • peći u zagrejanoj rerni 15 minuta na 190 °C
  • Od ove količine testa dobit će te 30 punjenih "jastučića"


Posne empanade punjene humusom




Punjene empanade

Punjeni jastučići




13. stu 2014.

Piletina i krompir u finom umaku




Piletina i krompir u finom umaku




Potrebno je:
  • pileće meso ( batak, belo meso, krilca)
  • 400 g pasiranog pirea paradajza
  • 5-6 krompira
  • 180 ml jogurta
  • nekoliko čena belog luka,  crveni luk 
  • nekoliko listova žalfije, bosiljka, lovora, origano, so,biber, kašičica šećera, kašičica gustina
  • ulje
Priprema:
  • piletinu  posoliti  i  kratko propržiti s obe strane na malo ulja
  • krompir oljuštiti i izrezati na tanke kriške
  • u ulje u kome se przilo meso,  naseći sitno oba luka, dodati listove žalfije i krato prziti
  • na kraju  u luk dodati pire od paradajza, list lovora, bosiljka, origano, biber, šećer i još začina po izboru
  • umak prokuvati , skloniti sa vatre i umesati jogurt
  • u odgovarajuću posudu poređati meso i krompir, preliti umakom tako da krompir bude prekriven;  ako je potrebno dodati malo vode
  • prekriti alu folijom i staviti peći u toplu rernu na 180-200 °C - oko 45 min
  • proveriti da li je krompir mekan;  pred kraj po želji umešati kašičicu gustina 


Piletina i krompir u finom umaku

Piletina i krompir u finom umaku



Medenjaci bez meda

Medenjaci bez meda





Potrebno je :
  • 500 dl ( mera je čaša od 2dl ) šećera
  • 150 ml (1 1/2 čaša) vode
  • 2 žumanca
  • 1 celo jaje
  • 2 kašike masti
  • brašna po potrebi ( oko 600-700 gr )
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta, malo muškatnog orasa, kardamom ili već pripremljen začin za medenjake)
  • 100 g šećera u prahu, sok limuna
Priprema:
  • 1 1/2 čaše šećera otopiti kao za karamel (na manjoj temperaturi topiti šećer, stalno mešati da ne ostanu grudvice)


  • kada se šećer otopio , dodati vodu , ostatak šećera, 2 kašike masti i nastaviti mešati; šećer se mora do kraja otopiti a zatim ostaviti da se ohladi

  • u ohlađenu smesu umešati žumanca, jaje i dodavati postepeno brašno sa sodom bikarbonom

     testo treba biti dovoljno čvrsto ali ne pretvrdo da bi se mogle kašikom formirati kuglice,koje treba ređati na papir za pečenje (ostavljati dovoljno razmaka , testo se širi prilikom pečenja)

  • peći u toploj rerni 10 minuta na 190°C

  •  2 belanca ulupati, postepeno dodavati 100 g šećera u prahu i nekoliko kapi soka od limuna

     premazati kekse i ostaviti da se osuše