Potrebno je:
- 200 g samlevenog kestena ( ili samlevenih oraha)
- 180 g margarina
- 150 g čokolade
- 200 g pirea od bundeve
- 200 g brašna
- 200 g šećera
- 50 ml ulja
- 1 puna kašičica sode bikarbone
- mineralna voda 2 dl
- 1 naranča
- vanil šećer, cimet, sveži đumbir
- Koristila sam mleveno kestenje. Kesten u ljusci malo zaseći i kuvati u vodi desetak minuta. Sačekati da se malo ohladi a zatim oljuštiti ljusku i opnu. Oljušteno kestenje ostaviti da se dobro prosuši. Suvo kestenje samleti .
- bundevu , iseći na manje komade i kuvati u 3 dl vode oko 20 minuta
- kuvanu bundevu procediti (vodu sačuvati , ostat će oko 0,5 dl ) i propasirati
- U pasiranu bundevu dodati mleveno kestenje, 3 kašike šećera i 50 g otopljene čokolade, koru i sok naranče i malo vode ( koja je ostala od kuvanja bundeve) ako je previše gusto
- ostaviti da se dobro ohladi a zatim dodati 150 g predhodno umućenog margarina
- Biskvit:
- U brašno dodati 150 g šećera, sodu bikarbonu, naribanu koru naranče, kašičicu naribanog đumbira, pola kašičice cimeta, vanil šećer , ulje i vodu
- mešati mikserom nekoliko minuta
- sipati smesu u lim (32x32 cm) na papir za pečenje
- peći u zagrejanoj pećnici 10-15 min na 190 °C
- pčeni biskvit posipati s malo šećera (da se ne bi lepio na tkaninu )i okrenuti naopako na pripremljenu kuhinjsku salvetu , na kraju izvući papir za pečenje
- urolati zajedno sa kuhinjskom salvetom i ostaviti da se ohladi
- Ohlađeno testo preliti s malo isceđenog soka naranče, premazati kremom od kestena, ponovo urolati i preliti čokoladom
- ( 100 g čokolade, 30 g margarina ,malo vode otopiti na pari)
Zimski rolat s baranjskim kestenjem |