- 250 g brašna (200 g glatkog + 50 g oštrog brašna)
- 4 pune kašike zobenih pahuljica
- 100 g šećera za testo + 100 g šećera za višnje
- 1 dl mineralne vode
- pire od jedne kuvane jabuke- jabuku koristim kao zamenu za jaja
- 1/2 dl ulja ili 100 g posnog margarina
- naribana kora limuna, vanil šećer
- 1 kašičica sode bikarbone + 1 kašičica praška za pecivo
- Višnje :
- 1 puding od vanilije (37 g e)
- 2 kašike griza
- čaša (2.5 dl ) višanja ( iz kompota ili zamrznute)
- 1/2 l soka od višanja
- šećer u prahu za posipanje
- Pomesati obe vrste brašna, dodati šećer, zobene pahuljice, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, koricu limuna
- dodati ulje ili omekšan margarin, pire od jabuka i vodu
- umesiti prhko testo, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjak da se dobro ohladi
- Višnje i sok staviti da se kuva, dodati šećer a kada provri umešati griz i puding ( prah pudinga predhodno pomešati sa 3 kašike hladnog soka)
- prokuvati 1-2 min i ostaviti da se ohladi
- Izvaditi testo iz hladnjaka, podeliti na dva dela
- okrugli, plitki kalup prekriti papirom za pečenje, razvaljati testo toliko veliko da i rubovi kalupa budu prekriveni i preneti testo pomoću valjka
- kuvane višnje rasporediti po testu
- od drugog dela testa razvaljati krug i prekriti višnje
- rubove viljuškom učvrstiti
- peći 25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 °C
- Pečenu pitu ohladiti, pomoću papira izvaditi iz kalupa i posipati šećerom u prahu
Posna pita s višnjama |